Πολιτικη & Οικονομια

Πώς ένα ζευγάρι SAMBA ταρακούνησε μία κυβέρνηση

Εαρινή ανταπόκριση από το Λονδίνο #2

89714-201619.JPG
Νίκος Καραχάλιος
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πώς ένα ζευγάρι SAMBA ταρακούνησε μία κυβέρνηση
© Modern Notoriety / X

Ρίσι Σούνακ: Τα ADIDAS sneakers παπούτσια του που κατάφεραν να ρίξουν τη δημοφιλία της κυβέρνησής του

Μπορεί ένα ζευγάρι παπούτσια να ρίξει τη δημοφιλία μιας κυβέρνησης σε ιστορικό χαμηλό σε μία μόλις εβδομάδα και ταυτόχρονα τις πωλήσεις ενός brand 11 % σε ένα μόλις μήνα; Μπορεί αν αυτός που τα φοράει είναι ο πρωθυπουργός της χώρας. Του συνέβη πραγματικά κάτι τέτοιο ή είναι fake news; Ναι, στην Αγγλία. Τί έκανε εν προκειμένω o Ρίσι Σούνακ για να προκληθεί τέτοια κρίση; Ποιά ήταν η ενέργειά του Βρετανού Πρωθυπουργού με την εξ Ινδίας καταγωγή που ξεσήκωσε τόση αρνητική δημοσιότητα;

Ρίσι Σούνακ: Πώς ένα ζευγάρι ADIDAS επέφερε ιστορικό χαμηλό για το κόμμα του

Στις αρχές Απριλίου φόρεσε ένα ζευγάρι sneakers της ADIDAS με τα οποία βιντεοσκοπήθηκε για τις ανάγκες μιας σύντομης συνέντευξης για τη φορολογική πολιτική στο γραφείο του στο Νο 10 της Downing Street. Απλό;

Όχι ακριβώς…

Το «κακό» ήταν ότι δεν επρόκειτο για οποιαδήποτε αθλητικά παπούτσια, αλλά για ADIDAS.

«Και τί έγινε;» θ’ αναρωτηθεί εύκολα κανείς. «44 ετών είναι. Δεν γέρασε ακόμη».

Σωστά.

Όμως το θέμα δεν ήταν πως φόρεσε «αθλητικά», αλλά ποια αθλητικά. Τα Samba, μοντέλο fashion statement, θεωρείται η επιτομή της μόδας, είναι cult και έχει φανατικούς «θαυμαστές». Τί έκαναν μόλις τον είδαν; Αντέδρασαν μαζικά στην «πολιτικοποίηση» του αγαπημένου τους παπουτσιού. Τον κατηγόρησαν ότι τα «χρησιμοποίησε για να δείχνει cool, χωρίς να είναι». Τα social media πήραν φωτιά.

Ο πρωθυπουργός απλώς «τόλμησε» να φορέσει στο επίμαχο clip ένα ολοκαίνουργιο ζευγάρι λευκά Samba με μαύρες ρίγες. Ήταν «του κουτιού», που θα λέγαμε και στην Ελλάδα. Το ανδρικό περιοδικό GQ έγραψε ότι «στην προσπάθειά του να εμφανίσει τον εαυτό του ως νέο και μοδάτο (young and hip), ο Ρίσι Σούνακ πήρε ένα διαχρονικά cool sneaker και το κατέστρεψε για όλους». Η ιστορικός της υπόδησης Elizabeth Semmelhack (ναι, υπάρχουν και τέτοιες ειδικοί στην ούτως ή άλλως εκκεντρική Γηραιά Αλβιόνα), είπε στους TIMES του Λονδίνου ότι «αυτή η κίνηση θα μπορούσε να αποδειχθεί θανατηφόρα για το retro trainer».

Ο χαμός που δεν έλεγε να κοπάσει, ανάγκασε τον Σούνακ να δώσει συνέντευξη στο μεγαλύτερο ραδιόφωνο της πρωτεύουσας (LBC Radio) και να δηλώσει ότι «απολογούμαι στην οικογένεια των Samba. Φορούσα και φορώ αθλητικά παπούτσια της ADIDAS και Samba για πολλά-πολλά χρόνια. Το πρώτο ζευγάρι, μου το αγόρασε ο αδελφός μου ως δώρο Χριστουγέννων. Από τότε δεν τα αποχωρίζομαι. Είμαι αφοσιωμένος στη μάρκα αυτή». Για να προσθέσει: «Το ζευγάρι στο video το αγόρασα πρόσφατα, αλλά είχα και άλλα τέτοια εδώ και πολύ καιρό». Σημειώνουμε επιπροσθέτως ότι εκτός από τα παπούτσια ο πρωθυπουργός εκλήθη να απολογηθεί και για τα πολύ κοντά μπατζάκια του παντελονιού του (που για κακή του τύχη αναδείκνυαν ακόμη περισσότερο τα επίμαχα αθλητικά). Αμήχανος, απάντησε ότι «από τη μια έχει ιντριγκαριστεί και από την άλλη τον διασκεδάζει ο βαθμός της ενασχόλησης με το τι φοράει».

Ερωτήσεις:

α) Γιατί αποτέλεσε τέτοια πρόκληση αυτή η στυλιστική επιλογή;

β) Ήταν μόνο αυτό το πρόβλημα;

γ) Τί κρύβεται από πίσω;

δ) Τον πιστεύουμε;

ε) Θα το επαναλάβει;

Απαντήσεις:

α) Το συγκεκριμένο μοντέλο δεν κοστίζει παραπάνω από £90, δηλαδή ούτε 100 ευρώ. Δεν είναι ούτε καν συλλεκτικό, όπως τα designάτα Wales Bonner X, που πωλούνται προς 570 ευρώ! Και τί να σημαίνει αυτό για ένα βαθύπλουτο πολιτικό, η περιουσία του οποίου (μαζί με της γυναίκας του) ξεπερνάει τα £651 εκατομμύρια; Ότι είναι ο πλουσιότερος πολιτικός ηγέτης στον πλανήτη δεν αποτελεί μεγαλύτερο θέμα; Γιατί τα media παρουσιάζουν τον αμύθητο πλούτο του ως προσόν και τα ταπεινά παπούτσια του, τα οποία μπορεί να τα αγοράσει ακόμη και ένας άνεργος από το Hackney, ως πρόκληση; Μήπως γιατί «έχει φτάσει η ώρα του;».

β) Σαφώς και τα Samba δεν είναι η αιτία, αλλά η αφορμή εκδήλωσης τόσης δυσαρέσκειας. Η πορεία της οικονομίας στη μετά-Brexit εποχή, η ακρίβεια σε συνδυασμό με την στεγαστική κρίση, μαζί με το μεταναστευτικό συνθέτουν ένα δισεπίλυτο κοκτέιλ προβλημάτων, τα οποία όσες καλές προθέσεις και αν έχει ο φιλόδοξος Συντηρητικός πολιτικός, δεν αντιμετωπίζονται ούτε στους 18 μήνες που κυβερνά, ούτε στους 7 μήνες οπότε και λήγει υποχρεωτικά η θητεία του (17 Δεκεμβρίου 2024).

γ) Πίσω από το “Samba Crisis” δεν κρύβονται εμπορικοί ανταγωνιστές, όπως η Nike, και η Puma, ούτε καν γεωπολιτικά mega-συμφέροντα όπως του Putin που έχει στοχοποιήσει τελευταία την Αγγλία, ως αντίδραση στην τροφοδοσία της Ουκρανίας με υπερσύγχρονους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow. Όμως, ούτε ο Ρώσος «δαίμων» δεν θα έφτανε μέχρι εκεί για ένα ζευγάρι Samba. «Χορεύει» όλη την Ευρώπη καλίνκα ούτως ή άλλως. Τέτοια ευφάνταστα συνωμοσιολογικά σενάρια ίσως να ξετυλίγονταν στα ελληνικά πρωινάδικα, αλλά η κόντρα του «δικού μας» Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Στέφανο Κασσελάκη περιορίζεται -προς το παρόν τουλάχιστον- στο ποιος διαθέτει τον πιο χαριτωμένο σκύλο. Στο debate Φάρλεϋ ή Κομματόσκυλο θα κληθούν να απαντήσουν οι Έλληνες ψηφοφόροι στις 9 Ιουνίου, την Κυριακή των Ευρωεκλογών. Οι Άγγλοι -και ειδικότερα οι Λονδρέζοι- απάντησαν στη συντηρητική κυβέρνηση στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές της 2ας Μαΐου με επανεκλογή -για 3η συνεχόμενη φορά- του Δημάρχου της Μητροπολιτικής Περιοχής της Πρωτεύουσας, του Εργατικού Σαντίκ Καν. By the way, o (πακιστανικής καταγωγής) Δήμαρχος επικράτησε άνετα της Συντηρητικής Σούζαν Χολλ, με 43,8% έναντι 32,7% (+10,1% και +200.000 ψήφους). Στην τρίτη και τέταρτη θέση σχεδόν ισοψήφισαν με 5,8% έκαστος, ο Ρομάν Μπλάκι των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και η Ζόε Γκάρμπετ των Πρασίνων. Η σειρά κατάταξης κρίθηκε για μόλις 70 ψήφους: (145.184 vs 145.114).

δ) Επανερχόμενος στο «καυτό» για τη μεταπολιτική θέμα των υποδημάτων, εμείς τον Σούνακ τον πιστεύουμε. Όχι ως αλληλεγγύη μεταξύ νεομεταναστών, αλλά γιατί έτσι είναι. αφελής επικοινωνιακά. Επιτρέπεται αυτό στην εποχή της εικόνας; Όχι! Αντίθετα αποτελεί mortal sin! Το σημαντικό γι’ αυτόν δεν είναι τι λέμε εμείς, αλλά το ότι δεν τον πίστεψαν -ΚΑΙ γι’ αυτό- οι συμπατριώτες του...

Η δημοφιλία του μετρήθηκε σε ιστορικό χαμηλό τον Απρίλιο, και σύντομα αναμένεται να έχει την τύχη της προκατόχου του, της Liz Truss. Η Ipsos μέτρησε τους Εργατικούς στο 44%, ποσοστό διπλάσιο από αυτό των Συντηρητικών που έσπασαν και το αρνητικό ψυχολογικό φράγμα του 20% και καταγράφονται πλέον στο 19%! Είναι το ιστορικό χαμηλό τους από το 1978. Το συντριπτικό 84% των Βρετανών είναι δυσαρεστημένοι με την κυβέρνησή τους -και μόνο το 16% δηλώνουν ευχαριστημένοι με τον τρόπο που ο Σούνακ ασκεί τα καθήκοντά του. Το καθαρό αρνητικό χαμηλό του είναι -59%, είναι ένα ποσοστό που είχε «πετύχει» μόνο ο Τζον Μέητζορ πριν από 30 χρόνια, το 1994. Επάνω σ’ αυτό το πολύ αρνητικό υπόβαθρο, αρκούσε μια σπίθα για να πολλαπλασιαστεί η δυσαρέσκεια και βρέθηκε με τη μορφή ενός παπουτσιού! Το tipping point!

ε) Το πάθημα του έγινε μάθημα; Πιστεύουμε πως ναι! Γιατί; Δεν τα ξαναφόρεσε. Απόδειξη ότι ακόμη και οι συστημικοί Sunday Times τον «τίμησαν» με μια γελοιογραφία (καρτούν του Nick Newman), όπου ένας πωλητής παπουτσιών λέει: «χάριν του Ρίσι Σούνακ κανένας δεν κλέβει ADIDAS Samba πια…». Τον Απρίλιο οι πωλήσεις των Samba στη Βρετανία έπεσαν 11% σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα! Απ’ ό,τι φαίνεται ο Σούνακ δεν κινδυνεύει πια μόνο από τον Sir Στάρμερ, τον Αρχηγό της Αντιπολίτευσης, αλλά και από τον CEO της ADIDAS, ο οποίος μπορεί να σκέφτεται πλέον σοβαρά να του κάνει αγωγή για διαφυγόντα κέρδη...

Τέλος, για όλους εμάς τους global fans των Samba, υπάρχει μια ακόμη πολύ πιο κρίσιμη ερώτηση: «αρκεί ένας ξενέρωτος demi-Άγγλος πολιτικός για να χαλάσει την εικόνα του αγαπημένου μας sneaker;»

Πολύ αμφιβάλουμε. Τα Samba έχουν αντέξει πολλά στην πορεία τους και μπορούν να αναγεννώνται από τις στάχτες τους. Κάθε φορά που κάποιος «επώνυμος» πατάει τα κορδόνια του και πέφτει θέλοντας να προβληθεί εκμεταλλευόμενος τη φήμη τους που τον ξεπερνάει, βρισκόμαστε εμείς, οι εκατοντάδες «ανώνυμοι», που τα φοράμε απλά για να περπατάμε πιο άνετα και τα στηρίζουμε άδολα! Δεν είναι τυχαία η ρήση (όχι του Ρίσι), ότι «στο Λονδίνο το ένα ζευγάρι samba απέχει από το άλλο maximum 2 μέτρα (6 feet)».

Η ιστορία τους, 8 ολόκληρων δεκαετιών μιλά από μόνη της! Σε αντίθεση με τα 3.000 ζευγάρια παπούτσια της Ιμέλντα Μάρκος που όταν φωτογραφήθηκαν έμειναν ως αξέχαστο σύμβολο διαφθοράς, τα 35.000.000 ζευγάρια Samba που έχουν πωληθεί έως σήμερα, είναι ένας αριθμός/σύμβολο του πως δημιουργεί θαύματα η εναλλακτική αισθητική όταν συνδυάζεται με την πρακτική χρήση. Σίγουρα, δεν φανταζόταν ποτέ τέτοια επιτυχία ούτε ο ίδιος ο σχεδιαστής τους, ο συνιδρυτής της εταιρίας Adolf Dassler.

Αρχικά, το μακρινό 1949, τα έφτιαξε ως ένα απλό παπούτσι ποδοσφαίρου για προπόνηση σε σκληρό έδαφος και παγωμένο γρασίδι. Πώς κατάφεραν όχι μόνο να πωλούνται σταθερά 75 χρόνια μετά, αλλά να έρχονται δεύτερα σε πωλήσεις μετά τα Stan Smith;

Γενιές και γενιές ανθρώπων έχουμε εξοικειωθεί μαζί τους και μας έχουν γίνει απαραίτητα. Ικανοποιούν και τον πιο απαιτητικό πελάτη. Αυτά τα πρακτικά παπούτσια αρχικά κατασκευάζονταν από δέρμα χοίρου {έχει το πλεονέκτημα να παραμένει ελαστικό και να μην σκληραίνει αφού βραχεί), αλλά και καγκουρό! Τελευταία μάλιστα λανσάρανε και μια εκδοχή τους που ονομάζεται Samba Vegan και δεν χρησιμοποιεί αυθεντικό δέρμα στην κατασκευή τους.

Το όνομά τους το πήραν από τη μουσική “samba”, όταν πρωτοεμφανίστηκαν στη Βραζιλία που φιλοξένησε το 1950 το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου. Σήμερα, έχουν πλέον αποκτήσει cult status, με εκατοντάδες celebrities να το φοράνε σε όλο τον Πλανήτη. Ντεμπούτο στο Hollywood έκαναν στα πόδια του Έντυ Μέρφυ, του διάσημου κωμικού, που έπαιξε το ρόλο του αστυνομικού Alex Foley, στη μεγάλη επιτυχία των ‘80ς, «Ο μπάτσος του Μπέβερλυ Χιλλς». Το 1996, στο “Trainspotting”, ο Ewan Mc Gregor -ως Marc Renton- τα φορούσε σε χρώμα burgundy. Το ίδιο κάνανε πιο πρόσφατα χαρακτήρες της δημοφιλούς σειράς Entourange. Η ADIDAS έχει παράξει ζευγάρια σε συνεργασία με την Fiorucci, την Gucci, τη Disney, κ.ά.

Η λίστα των επωνύμων που τα συνυπέγραψαν περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον κωμικό Jonah Hill, την αγγλίδα designer Grace Wales Bonner (MBE) και τον τραγουδιστή της R+B Pharrell Williams. Το 2021 ο θρυλικός Bob Marley αποτέλεσε την έμπνευση για το μαύρο μοντέλο AJAX X, όπου τα ράστα χρώματα στις τρεις ρίγες ήταν τα αγαπημένα του: κόκκινο, κίτρινο και πράσινο. Το project υποστηρίχθηκε από την ιστορική ολλανδική ποδοσφαιρική ομάδα του Άμστερνταμ, τον Άγιαξ. Τα φορούν επίσης στις συναυλίες τους οι Oasis και ο Harry Styles, αλλά και πασίγνωστα μοντέλα, όπως η Hailey Bieber και οι αδελφές Hadid. Διόλου τυχαίο λοιπόν ότι το hashtag #Samba έχει 876 εκατομμύρια views στο instagram!

Όλοι αυτοί που προηγήθηκαν, αλλά και όσοι θ’ ακολουθήσουν, θα κρατάνε το μύθο των Samba ζωντανό, για πολλά χρόνια αφότου ο ήδη απομυθοποιημένος Σούνακ θ’ αποτελεί υποσημείωση στην Ιστορία. Να λοιπόν πως απέναντι σε ένα πολιτικό σε all time low, στάθηκε ένα all time classic αθλητικό παπούτσι και τον αποδόμησε. Θ’ αναρωτιέται και ο ίδιος αν ήταν τόσο μεγάλη η δύναμη της στιγμής ή το αναπόφευκτο tipping point της αρχής της πτώσης του;

Η ειρωνεία για τον Σούνακ είναι ότι σε λίγες μέρες το Λονδίνο θα γίνει ξανά η Πρωτεύουσα του Ποδοσφαίρου, καθώς φιλοξενεί τον τελικό του Champions League. Η μια ομάδα είναι η γερμανική, Borussia Dortmund και η άλλη η Βασίλισσα της Μαδρίτης. Η θρυλική Real Madrid με τα αξεπέραστα 14 τρόπαια στη συλλογή της, παρότι ισπανική ντύνεται και αυτή με ADIDAS. Την ίδια μάρκα παπουτσιών μάλιστα θα φοράνε και οι μισοί ποδοσφαιριστές που θα πατήσουν το χορτάρι του ιστορικού Wembley την 1η Ιουνίου. Λέτε ο Ρίσι να κάνει την απονομή του Κυπέλλου ή θα βλέπει εφιάλτες με τόσες 3πλές ρίγες γύρω του;

ΥΓ. 1. Η τελευταία glam+ humble εμφάνιση ενός ζευγαριού Samba –αλλά και αφορμή αυτού του κειμένου- έγινε στο Γυαλό της Μυκόνου τα ξημερώματα της Μεγάλης Παρασκευής. Ένα ζευγάρι μινιμαλιστικά λευκά Samba βοηθούσαν το ανάλαφρο περπάτημα ξανθιάς ελληνοαυστραλιανής καλλονής, γι’ αυτό και η υποσημείωση θα θέλαμε να προστεθεί και στην εξειδικευμένη στήλη της Athens Voice, το «ΣΕ ΕΙΔΑ».

ΥΓ. 2. Το παραπάνω κείμενο σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί advertorial. Είναι «προϊόν» μιας διαχρονικής αγάπης.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.