Περιβαλλον

Φωλιάζουν ξανά τα Όρνια στην Πάρνηθα έπειτα από σχεδόν μισό αιώνα

Ένα ελπιδοφόρο νέο για τη φετινή ημέρα NATURA 2000

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φωλιάζουν ξανά τα Όρνια στην Πάρνηθα έπειτα από σχεδόν μισό αιώνα
© Τάσος Σακούλης - Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Πάρνηθα: Το ελπιδοφόρο μήνυμα της Ευρωπαϊκής Ημέρας NATURA 2000 με το φώλιασμα δύο Όρνιων στην περιοχή

Ευρωπαϊκή Ημέρα ΝΑΤURA 2000, η σημερινή και ένα ελπιδοφόρο νέο έρχεται να μας αναπτερώσει τις ελπίδες για το περιβάλλον της Αττικής. Τα όρνια φωλιάζουν ξανά στην Πάρνηθα μετά από σχεδόν μισό αιώνα!

Φωλιάζουν ξανά τα Όρνια στην Πάρνηθα έπειτα από σχεδόν μισό αιώνα
© Πάνος Ξαχίρης

Πάρνηθα: Φωλιάζουν στην περιοχή τια Όρνια μετά από μισό αιώνα

Συγκεκριμένα, μία μεγάλη έκπληξη επεφύλασσε η παρακολούθηση των πληθυσμών του Όρνιου από την ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE IP 4 NATURA και της εφαρμογής του Εθνικού Σχέδιου Δράσης για τους γύπες, καθώς δύο από τα Όρνια που διαχείμασαν φέτος στην Πάρνηθα ζευγάρωσαν και φώλιασαν εκεί! Πρόκειται, φυσικά, για ένα ιδιαίτερα αξιοσημείωτο γεγονός, αν αναλογιστεί κανείς ότι δεν υπάρχει επιβεβαιωμένη αναπαραγωγή του είδους στην περιοχή τουλάχιστον από τη δεκαετία του ‘70!

Στη σημαντική αυτή ανακάλυψη συνέβαλε καταλυτικά το γεγονός πως το ένα από τα δύο μέλη του ζευγαριού φέρει δορυφορικό πομπό, καθώς πρόκειται για Όρνιο που απελευθερώθηκε το 2021 στο όρος Αράκυνθος από τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου (νυν Μονάδα Διαχείρισης του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.), σε συνεργασία με πολλούς ακόμη δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Φωλιάζουν ξανά τα Όρνια στην Πάρνηθα έπειτα από σχεδόν μισό αιώνα
© Γιώργος Κωστικίδης

Η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία γιορτάζει με αυτό το ελπιδοφόρο νέο την Ευρωπαϊκή Ημέρα NATURA 2000, μία ημέρα αφιερωμένη στο μεγαλύτερο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών στον κόσμο, που προστατεύει τα πλέον απειλούμενα είδη και οικοτόπους της Ευρώπης.

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά από την ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ «η σημασία του φωλιάσματος του Όρνιου, είδους απειλούμενου με εξαφάνιση, στην περιοχή είναι πολύπλευρη, καθώς:
- Οποιαδήποτε εποίκηση νέας θέσης από το είδος αυξάνει το εύρος κατανομής του στην ηπειρωτική Ελλάδα, η οποία σήμερα είναι περιορισμένη σε λίγες μόνο περιοχές. Το χαρακτηριστικό, επίσης, των Όρνιων να δημιουργούν αποικίες, δίνει ελπίδες πως και άλλα άτομα του είδους πιθανώς να τα ακολουθήσουν στο μέλλον, εφόσον ο βιότοπος της Πάρνηθας αποδειχθεί φιλόξενος γι’ αυτά.
- Αναδεικνύει την αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα που εμφανίζει το φυσικό περιβάλλον της Πάρνηθας, παρά τις διαχρονικές και έντονες πιέσεις που δέχεται, καθώς το Όρνιο αποτελεί είδος με αυξημένες και ιδιαίτερες οικολογικές απαιτήσεις που φαίνεται πως η Πάρνηθα έχει ενδεχομένως τις δυνατότητες να καλύψει.

Φωλιάζουν ξανά τα Όρνια στην Πάρνηθα έπειτα από σχεδόν μισό αιώνα
©Απόστολος Καλτσής - Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Αν και το φώλιασμα των προστατευόμενων γυπών στην Πάρνηθα αποτελεί αυτοτελώς ένα αδιαμφισβήτητα σημαντικό γεγονός, η εδραίωση μιας αποικίας του είδους σε μια περιοχή αποτελεί μακρά διαδικασία. Στην ουσία, πρέπει πρώτα τα ίδια τα πουλιά να «αποφασίσουν» σε βάθος χρόνου αν θα έχουν πιο σταθερή παρουσία στην Πάρνηθα και στη συνέχεια να πλαισιωθεί αυτή η φυσική διαδικασία με δράσεις διατήρησης που θα υποστηρίζουν την ευνοϊκή κατάσταση του πληθυσμού». Μάλιστα όπως επισημαίνεται από την ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ είναι εξαιρετικά σημαντικό τα πουλιά να παραμείνουν ανενόχλητα καθ’ όλη την περίοδο αναπαραγωγής (που στο Όρνιο κρατάει πολλούς μήνες).

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Aγγελική Κοσμοπούλου
Αγγελική Κοσμοπούλου, νοιάζονται οι Έλληνες για το περιβάλλον;

Η ιδρύτρια του Storymentor απαντά σε 6 ερωτήματα σχετικά με το πόσο ενδιαφέρονται οι Έλληνες για το περιβάλλον, προτείνοντας λύσεις ευαισθητοποίησης απέναντι στην περιβαλλοντική απαξίωση

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.