- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ελληνικό έντομο «σκοτώνει» τα δέντρα της Αυστραλίας
Η Μαρχαλίνα απέδρασε από την Ελλάδα και «ναρκώνει» τα δάση της Μελβούρνης και της Αδελαΐδας
Ένα ενδημικό έντομο της Ελλάδας κατάφερε να αποδράσει από τη χώρα μας και τώρα απειλεί τα δέντρα της Αυστραλίας.
Η Μαρχαλίνα ή κοινώς βαμβακάδα ζει κυρίως στην Ελλάδα και στα παράλια της Τουρκίας. Η παρουσία της στα ελληνικά πευκοδάση, χρονολογείται τουλάχιστον από τον 18ο αιώνα.
Η Μαρχαλίνα κατάφερε να «αποδράσει» από τη χώρα μας και τώρα απειλεί τα δέντρα της Αυστραλίας. Πρόκειται για το σημαντικότερο μελιτογόνο έντομο για την ελληνική μελισσοκομία, το Marchalina hellenica (Hemiptera, Margarodidae). Από τις μελιτώδεις εκκρίσεις του παράγεται το γνωστό και πολύτιμο πευκόμελο.
Ενώ λοιπόν στη χώρα μας είναι ένα εξαιρετικά ωφέλιμο έντομο, που σπάνια δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην υγεία των πεύκων, δε συνέβη το ίδιο όταν βρέθηκε σε νέο περιβάλλον. Για πρώτη φορά το 2014, εντοπίστηκε σε πεύκα στην ευρύτερη περιοχή της Μελβούρνης και της Αδελαϊδας (Αυστραλία), στα οποία και δημιούργησε εκτεταμένα προβλήματα.
Στην Αυστραλία, το έντομο Marchalina hellenica είναι ένα εισβλητικό/ξενικό είδος το οποίο και δεν έχει φυσικούς εχθρούς, με αποτέλεσμα να είναι σε θέση να νεκρώσει τα δέντρα» διευκρινίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ερευνητής-εντομολόγος του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης (ΕΛΓΟ Δήμητρα), Δημήτρης Αβτζής, ο οποίος σε συνεργασία με την CAB International (Centre for Agriculture and Bioscience International) και τις αρχές της Αυστραλίας, ξεκίνησαν μια μελέτη με στόχο τη βιολογική καταπολέμηση του εντόμου στην μακρινή ήπειρο της Αυστραλίας και τα επόμενα χρόνια αναμένονται νέα στοιχεία για το ιδιαίτερο αυτό έντομο.
Η Μαρχαλίνα ή κοινώς βαμβακάδα ζει κυρίως στην Ελλάδα και στα παράλια της Τουρκίας, ενώ η παρουσία της στα ελληνικά πευκοδάση, χρονολογείται τουλάχιστον από τον 18ο αιώνα. Το έντομο είναι κίτρινου χρώματος και απομυζά χυμούς από το πεύκο, παράγοντας βαμβακώδεις εκκρίσεις.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γιατί οι επιστήμονες ανησυχούν περισσότερο αυτή τη φορά
Η Γηραιά Ήπειρος θερμαίνεται ταχύτερα από κάθε άλλη περιοχή - Πάνω από 200.000 θάνατοι τα τελευταία 4 χρόνια
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ανακάλυψη ανατρέπει την παραδοσιακή αντίληψη πως ο βασιλικός πολτός αποτελεί τον μοναδικό παράγοντα
Η Κοινότητα Ανανεώσιμης Ενέργειας προωθεί την ενεργειακή αυτονομία, τη βιωσιμότητα και τη συλλογική δράση για χαμηλότερο κόστος ζωής.
Τον Μάιο καταγράφτηκαν αρκετά ρεκόρ σε μηναία βάση στη Γηραιά Ήπειρο
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας παίζει σημαντικό ρόλο
Τρία νησιά, τρία μοντέλα πράσινης μετάβασης - Καθένα με διαφορετική χρηματοδότηση, διαφορετικούς εταίρους, διαφορετική φιλοδοξία
Εθελοντής δύτης κατέγραψε μοναδικά στιγμιότυπα μεταξύ Τυνησίας και Σικελίας
Οι επιστήμονες πίστευαν ότι θα έπρεπε να έχει πάψει να υπάρχει προ πολλού
Έκθεση καταγράφει εκρηκτική αύξηση στην κατανάλωση κρέατος παγκοσμίως - Επιπτώσεις για το κλίμα και το περιβάλλον
Ένα φιλόδοξο εγχείρημα που διδάσκει στην πράξη διαχείριση απορριμμάτων, ανακύκλωση και κυκλική οικονομία στα νησιά
Τα business plans στο έλεος της κλιματικής κρίσης
Το μεγάλο αφιέρωμα της ATHENS VOICE με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου)
Πράσινο, βιωσιμότητα και η φιλοσοφία της «πόλης των 15 λεπτών»: πώς η ανάπλαση του πρώην αεροδρομίου φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα νέο μοντέλο αστικής ζωής στην Αθήνα
Στόλος νέας γενιάς, εφαρμογές κυκλικής οικονομίας, υποδομές με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα
Δημόσιοι χώροι πρασίνου και αναψυχής που μειώνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση και τη θερμοκρασία, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων
Ασφαλής και μόνιμη αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα στον Πρίνο, σε ένα στρατηγικής σημασίας έργο για την Ευρώπη
Την εμβληματική τους πρωτοβουλία συνεχίζουν για 7η συνεχόμενη χρονιά η Lidl Ελλάς και το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης
Πρωτοβουλίες του Ομίλου για τη διαφύλαξη της οικολογικής ισορροπίας και τη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης
Μακροπρόθεσμοι και άμεσοι στόχοι βιωσιμότητας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.