Life in Athens

68η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς: Πώς θα φτιάξετε το δικό σας Κήπο Ευεξίας στη βεράντα σας;

Μιλήσαμε με τους διοργανωτές, τους αρχιτέκτονες τοπίου και εκθέτες

marianna_manolopoyloy_.jpg
Μαριάννα Μανωλοπούλου
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Ηλίας Τσουτσοπλίδης στην 68η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς © Ελισάβετ Αποστόλου
Ο Ηλίας Τσουτσοπλίδης στην 68η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς © Ελισάβετ Αποστόλου

68η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς: Ο Ηλίας Τσουτσοπλίδης, η Ελίνα Κατσίκα, ο Θανάσης Πολυζωίδης και ο Ταξιάρχης Ανδριτσόπουλος μιλούν στην ΑTHENS VOICE.

«Το να ζεις μόνο δεν είναι αρκετό, είπε η πεταλούδα. Πρέπει να έχεις λιακάδα, ελευθερία και ένα μικρό λουλούδι» είχε γράψει ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν σε ένα από τα αγαπημένα μου παραμύθια που ζωντανεύει σε μια κυριακάτικη βόλτα που έπεσα πάνω στην 68η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς στο Άλσος Κηφισιάς.

«Ένδεκα Κήποι Ευεξίας έχει θέμα η φετινή έκθεση, φτιαγμένοι από δεκαπέντε αρχιτέκτονες τοπίου. Ο Ηλίας Τσουτσοπλίδης, Υπεύθυνος Οργάνωσης και Επικοινωνίας της Ανθοκομικής Έκθεσης Δήμου Κηφισιάς, με βάζει στον «επίγειο παράδεισο» με την περίτεχνη κηποτεχνία του, το θαυμαστό στρογγυλό και το μαρμάρινο σιντριβάνι που προσομοιάζει με τον ήλιο και τη δροσιά.

Περίπου 2.000 είδη φυτών με 50 περίπτερα παραγωγών και άλλα 40 διαφόρων κοινωνικών φορέων και χορηγών, δεν ξέρεις που να πρωτοκοιτάξεις… «Φέτος η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς, θα έλεγα ότι είναι η πιο ενδιαφέρουσα και καλά οργανωμένη Ανθοκομική των τελευταίων τουλάχιστον δέκα ετών» μου λέει. «Μετά την μείωση των περιπτέρων και τις μονοδρομήσεις εντός του Άλσους και άλλων περιορισμών για δύο χρόνια εξαιτίας της πανδημίας, η 68η Ανθοκομική είναι πάλι γεμάτη από περίπτερα, εμπόρους και χιλιάδες επισκέπτες».

68η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς © Ελισάβετ Αποστόλου
68η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς © Ελισάβετ Αποστόλου

Στην περίπτωση της Ανθοκομικής, οι συμμετέχοντες είναι φυτοπαραγωγοί παρόλο που είναι αρκετά κουραστικό και δαπανηρό να κρατήσεις ένα περίπτερο για 19 ημέρες και 2 βάρδιες την ημέρα, ειδικά την περίοδο που ο κλάδος έχει την περισσότερη δουλειά. Ένας από αυτούς είναι ο κ. Στέργιος Ζερκούλης, Εκθέτης Bonsai και σαρκοφάγων φυτών. «Στη σημαντικότερη έκθεση λουλουδιών, ένας επαγγελματίας έρχεται για να δείξει την εμφάνιση της καλής ποιότητας των προϊόντων του στις καλύτερες τιμές, αλλά και για να πουλήσει τα προϊόντα του στον επισκέπτη χωρίς να μεσολαβεί μεσάζοντας. Απευθείας από τον παραγωγό», εξηγεί.

Μέχρι στιγμής, τα εισιτήρια που έχουν κοπεί είναι 45.000. Αν συνυπολογίσει κάποιος ότι από τις 10.00 μέχρι τις 16.00 τις καθημερινές, η είσοδος είναι ελεύθερη, την πληθώρα των πληθυσμιακών ομάδων που εισέρχονται δωρεάν και τις κάρτες ελευθέρας εισόδου που εκδίδονται, τότε η μέχρι σήμερα προσέλευση είναι ικανοποιητική με πάνω από 60.000 επισκέπτες. Το σημαντικότερο είναι ότι έχει εκπληκτική ανταπόκριση ειδικά τους νεότερους που είναι ευαισθητοποιημένοι για τα περιβαλλοντικά ζητήματα, είναι αυστηροί με τους Οργανισμούς που απευθύνονται σε αυτούς και συνειδητά προσπαθούν να βελτιώσουν τη ζωή τους

Jardin De Besignoles © Ελισάβετ Αποστόλου
Jardin De Besignoles © Ελισάβετ Αποστόλου

11 Κήποι Ευεξίας

Η ιδέα πίσω από τη φετινή διοργάνωση ήταν οι 11 Κήποι Ευεξίας, τους οποίους κατασκεύασαν γνωστοί αρχιτέκτονες τοπίου. Σκοπός τους ήταν να δείξουν πόσο σημαντικό είναι το πράσινο για τον άνθρωπο και πώς μπορεί να ωφελήσει σωματικά, ψυχικά και πνευματικά. Από εκεί και πέρα ο κάθε ένας έδωσε το δικό του νόημα και σχεδίασε έναν κήπο όπως ο ίδιος αντιλήφθηκε το θέμα.

Ένας από αυτούς, ο Θανάσης Πολυζωίδης, Αρχιτέκτονας – Αρχιτέκτονας Τοπίου με το έργο: «Το Καταφύγιο» που συμμετείχε πρώτη φορά στην Ανθοκομική, περιγράφει την εμπειρία του κατά τη διάρκεια δημιουργίας του Κήπου του: «Ήταν μια εμπειρία για εμένα πολύ πλούσια και δημιουργική. Tο project με τους Κήπους Ευεξίας δημιουργεί σημείο αναφοράς μέσα στο πάρκο, γιατί εισάγουν τη φύση μέσα στην πόλη με έναν τρόπο δημιουργικό και μας υπενθυμίζουν την συμβιωτική σχέση του ανθρώπου με τη φύση που έχει χαθεί. Παράλληλα, ο κόσμος έρχεται σε επαφή με την αρχιτεκτονική τοπίου και μπορεί να καταλάβει πώς μπορεί να αξιοποιήσει καλύτερα τα φυτά που πωλούνται στην Έκθεση. Επιπλέον, μέσα στους Κήπους οι επισκέπτες μπορούν να εξοικειωθούν με φυτά που ίσως δεν γνωρίζουν. Μου άρεσε πολύ η ενεργή και διαδραστική σχέση του κόσμου με τον κάθε κήπο».

Για τις τάσεις και φυσικά τα φυτά που φέρνουν καλή τύχη και ευεξία στο σπίτι αλλά και πώς μπορούμε να φτιάξουμε κήπους ευεξίας στο μπαλκόνι μας απαντήσεις έχει η Ελίνα Κατσίκα, γεωπόνος – αρχιτέκτων τοπίου – Υπεύθυνη από τη μεριά της Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των «Κήπων Ευεξίας».

68η Ανθοκομική Κηφισιάς, Κήποι Ευεξίας 4Κ

Ποιες είναι οι τάσεις στη σύγχρονη αρχιτεκτονική τοπίου;

«Η τάση στη σύγχρονη αρχιτεκτονική είναι ο αειφορικός σχεδιασμός, δηλαδή σχεδιασμός με περιβαλλοντική συνείδηση, προτίμηση σε ενδημικά φυτά και φυτά που μας βοηθούν στην εξοικονόμηση νερού. Δεν μας αρέσει να βάζουμε ταμπέλες στα φυτά. Παρόλα αυτά υπάρχουν φυτά όπως η παχύρα που θεωρείται ότι φέρνει τύχη και λεφτά, όπως επίσης γνωρίζετε πολλοί ότι σύμφωνα με τις αρχές του Fengshui, τα φυτά φέρνουν καλή ενέργεια όταν τοποθετηθούν σωστά σε έναν χώρο. Η γνώμη μου είναι ότι όλα τα φυτά όταν έχουν επιλεχτεί σωστά, μπορούν να προσφέρουν ευεξία. Για παράδειγμα η παρουσία και μόνο ενός φυτού στον χώρο εργασίας μας, μπορεί να ομορφύνει τον χώρο και να μας φτιάξει τη διάθεση. Επίσης υπάρχουν πολλά φυτά που έχουν την ιδιότητα να καθαρίζουν την ατμόσφαιρα του σπιτιού. Τέλος, η φροντίδα των φυτών είναι μια διαδικασία που μπορεί να ηρεμήσει τον άνθρωπο και δρα θεραπευτικά. Ακόμα περισσότερο όταν πρόκειται για κάποιον λαχανόκηπο που θα μας προσφέρει και την ικανοποίηση της παραγωγής βρώσιμων φυτών».

Πώς θα φτιάξουμε κήπους ευεξίας στο σπίτι ή το μπαλκόνι μας;

«Η ευεξία είναι μια προσωπική υπόθεση. Ανάλογα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες του καθενός. Πριν σχεδιάσει κάποιος τον δικό του «κήπο ευεξίας», θα πρέπει να αναρωτηθεί ποιος είναι ο στόχος του. Θέλει έναν κήπο για χαλάρωση; Θέλει απομονωμένα σημεία για ηρεμία; Να περπατήσει ή και να εξερευνήσει; Να δημιουργήσει μέρος για παιχνίδι; Φυσικά ανάλογα με τον χώρο που διαθέτει. Κάθε χώρος διαθέσιμος, μεγάλος ή μικρός μπορεί να μετατραπεί σε χώρο όπου θα αισθάνεται όμορφα. Όσο για τις συμβουλές που μπορώ να δώσω, να ακολουθήσει τον κατάλληλο σχεδιασμό και να πάρει σωστές συμβουλές για τα φυτά που θα χρησιμοποιήσει, ώστε αυτά να ευημερήσουν στις συνθήκες που έχει» τονίζει η κυρία Ελίνα Κατσίκα. 

Κήπος Ευεξίας © Ελισάβετ Αποστόλου
Κήπος Ευεξίας © Ελισάβετ Αποστόλου

Ωστόσο, ο Ταξιάρχης Ανδριτσόπουλος, Γεωπόνος ΓΠΑ και συνεργάτης της Ανθοκομικής μου απαντάει ότι θα πρέπει ο καθένας να συζητήσει με κάποιον ειδικό ώστε να ταιριάξουν αυτά που θέλει με τις συνθήκες του χώρου του. Tip: Σε όλες τις Ανθοκομικές, εδώ και χρόνια, προσφέρονται δωρεάν γεωπονικές συμβουλές. Τρέξτε λοιπόν να τους ρωτήσετε.

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα της έκθεσης για Σχολεία με τίτλο «ΑΛΛΑΖΩ ΑΛΛΑ ΖΩ»

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα της 68ης Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς έχει τίτλο «ΑΛΛΑΖΩ ΑΛΛΑ ΖΩ» με αντικείμενο την κλιματική αλλαγή. Απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείου και Δημοτικού και σκοπός του είναι η βιωματική μάθηση και η κατανόηση των νέων δεδομένων της κλιματικής αλλαγής. Μέσω του προγράμματος τα παιδιά, κινούμενα πάνω σε μια διαδρομή γνώσεων και μέσω παιχνιδιού ρόλων, θα αντιληφθούν βασικές έννοιες του περιβάλλοντος (νερό, έδαφος, χλωρίδα, πανίδα, άνθρωπος) και του πως αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Μέσα από αυτές τις έννοιες θα μπορέσουν να μάθουν τι συμβαίνει στο περιβάλλον με πιο συγκεκριμένα θέματα και πως επηρεάζεται η καθημερινότητά μας από αυτά. Ενδεικτικά αναφέρουν τις πυρκαγιές ή τις πλημμύρες, τη σημασία των μελισσών για την διατροφή μας, τον ρόλο του αστικού και περι-αστικού πρασίνου κ.λπ.

Για παράδειγμα, μερικά παιδιά θα απαρτίζουν την ομάδα του νερού. Αντίστοιχα, άλλα παιδιά θα σχηματίζουν την ομάδα της φωτιάς, την ομάδα της χλωρίδας, της πανίδας, του εδάφους κ.λπ. Μέσω του παιχνιδιού εκμαιεύουν την αντίδραση των παιδιών όταν εμφανίζεται η φωτιά σε έναν υπαίθριο χώρο: τι θα κάνει το νερό; Τι θα κάνουν τα έντομα, τα πουλιά, τι θα κάνουν τα φυτά;.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Από μουσική, χορό, παρουσιάσεις βιβλίων, εργαστήρια πχ Bonsai, ομιλίες για την κηποτεχνία, δράσεις πρόληψης υγείας, puppydays (ημέρες υιοθεσίας ζώων), παρουσιάσεις Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (πχ «Πράσινες Πόλεις») μέχρι εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, δράσεις για παιδιά, παραστάσεις του αειθαλούς Καραγκιόζη, διαγωνισμούς.

Η φετινή έκθεση δεν είχε τα … κλασικά πυροτεχνήματα

Αυτό που είχε ενδιαφέρον με την αντικατάσταση των κλασικών πυροτεχνημάτων με τα αθόρυβα, είναι ότι ένας Οργανισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως το Ν.Π.Δ.Δ. (Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου) της Ανθοκομικής, σε συνδυασμό με τον Δήμο Κηφισιάς, λειτούργησαν άμεσα. Έτσι, η Ανθοκομική προχώρησε σε εις βάθος έρευνα για τα αθόρυβα πυροτεχνήματα και επιλέχθηκε ο κατάλληλος συνεργάτης για την προμήθεια αυτών. «Δεν είναι αυτονόητο ότι μια παράδοση μπορεί να ανατραπεί τόσο γρήγορα προς όφελος των ζώων. Πολίτες που δεν έχουν ευαισθητοποιηθεί στο θέμα, περιμένουν την ρήψη κλασικών πυροτεχνημάτων γιατί αυτά σηματοδοτούν την έναρξη της Ανθοκομικής κάθε χρόνο» επισημαίνει ο κος Τσουτσοπλίδης.

Ο Ηλίας Τσουτσοπλίδης στην 68η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς © Ελισάβετ Αποστόλου
Ο Ηλίας Τσουτσοπλίδης στην 68η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς © Ελισάβετ Αποστόλου

Η ιστορία πίσω από την έκθεση

Η χρονιά που ανιχνεύεται η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς σε πρωτόλεια μορφή είναι το 1896. Διακόπηκε κάποιες περιόδους αναταραχών, αλλά από τότε αποτελεί τη μεγαλύτερη γιορτή της πόλης, τη μεγαλύτερη έκθεση της Ελληνικής Ανθοκομίας και το σταθερό καλωσόρισμα της αναγέννησης της φύσης την Άνοιξη. Η Κηφισιά, από τον 19ο αιώνα ξεκίνησε την παράδοσή της στην κηποτεχνία με θαυμάσια παραδείγματα κυρίως σε σπίτια πλουσίων, οι οποίοι είχαν τον χώρο και τα χρήματα να συμβουλευτούν ξένους κηποτέχνες (τωρινοί Αρχιτέκτονες Τοπίου) αλλά και σπουδαίους Έλληνες. Οι ντόπιοι που φρόντιζαν τους κήπους μεγάλων ιδιοκτησιών, παράλληλα άρχισαν να καλλιεργούν τα δικά τους φυτά. Εκείνη την εποχή, υπήρχε μεγάλος ανταγωνισμός ποιος θα είχε τον εντυπωσιακότερο κήπο και την ομορφότερη παραγωγή.

Η Ανθοκομική Έκθεση δημιουργήθηκε για να προσφερθεί η δυνατότητα στους καλλιεργητές, να επιδείξουν και να πουλήσουν τα ανθισμένα φυτά τους. Από τότε, έγινε ένας πυλώνας τοπικής οικονομικής ανάπτυξης αλλά και το κορυφαίο κοινωνικό γεγονός της Κηφισιάς καθώς χιλιάδες επισκέπτες άρχισαν να έρχονται προκειμένου να θαυμάσουν τα προς πώληση εκθέματα. «Μέσα στις δεκαετίες που μεσολάβησαν, προφανώς πολλά άλλαξαν. Άλλαξαν οι άνθρωποι, άλλαξε ο τρόπος ζωής μας, άλλαξε και η αγορά φυτών στο σύνολό της».

Τώρα πλέον, είναι ένας Θεσμός της Ελληνικής Ανθοκομίας με διευρυμένο αντικείμενο. Εκτός από την πώληση των φυτών που την κάνει από μόνη της μοναδική λόγω της ποικιλίας και της συγκεντρωμένης προσφοράς και εκτός από την βόλτα στο Άλσος Κηφισιάς «Δήμαρχος Δημ. Ζωμόπουλος» η Ανθοκομική πλέον αγκαλιάζει ένα μεγάλο εύρος της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση. Αυτό υλοποιείται μέσω ενός πλέγματος ενεργειών που ευαισθητοποιούν και προσφέρουν ιδέες και λύσεις στις προκλήσεις της σύνθετης σχέσης του αστικοποιημένου ανθρώπου με το περιβάλλον του.

Ο «Ηλεκτρικός» είναι αυτός που παραδοσιακά μετέφερε τους περισσότερους επισκέπτες της Έκθεσης με αμφίδρομο όφελος. Από το 2015, η ΣΤΑ.ΣΥ. είναι Χορηγός της Έκθεσης προσφέροντάς της πολλά σημεία προβολής στις αποβάθρες και στα βαγόνια. Όσο για το Άλσος Κηφισιάς, εκεί γεννήθηκε η Ανθοκομική.

Οι άνθρωποι της Ανθοκομικής θα ήθελαν να συνεχίσει τα θεματικά της αφιερώματα με επιτυχία, να βελτιωθούν στις διαδικασίες και η Έκθεση να αρχίσει να έχει έναν πιο διεθνή προσανατολισμό.

Μην χάσετε την τελετή λήξης, την Κυριακή 15 Μαΐου στις 20.00 όπου θα γίνουν οι βραβεύσεις όσων φυσικών προσώπων και εταιρειών προσέφεραν τα μέγιστα στην επιτυχία της 68ης Ανθοκομικής, μια γιορτή επιβράβευσης.

Οι 11 Κήποι Ευεξίας

1. Προσωπικοί Παράδεισοι: Γιάννης Γρύλλης – Γεωπόνος, Αρχιτέκτονας Τοπίου, Παραγωγός Καλλωπιστικών Φυτών

2. Ο Λευκός Κήπος: ECOSCAPES / Δρ. Αντώνης Σκορδίλης - Βιολόγος, Δρ Βοτανικής Πανεπιστημίου Αθηνών / Μένια Μπασιάκου -Γεωπόνος ΓΠΑ, Αρχιτέκτων Τοπίου MLA ΑΠΘ

3. Κήπος με Επίγνωση: Ελευθερία Σπαντιδάκη -Αρχιτέκτονας Τοπίου (ΜΑ) – GardenCoach

4. Το Καταφύγιο: topio7 /Θανάσης Πολυζωίδης - Αρχιτέκτονας (ΕΜΠ), Αρχιτέκτονας Τοπίου (MLA Πολυτεχνική Σχολή της Βαρκελώνης UPC – ETSAB)

5. Ο Θεραπευτικός Κήπος των Χρυσών Αναλογιών: Εργαστήριο Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών / Δρ Αγγελική Παρασκευοπούλου -Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, ΓΠΑ / Δρ Εμμανουέλα Καμπέρη - Αρχιτέκτονας Τοπίου, Γεωπόνος ΓΠΑ

6. Jardin De Besignoles: Anthony Bazin-Landscape Architect (Ecolenationaledupaysage de Versailles) / Συνεργάτιδα για την αναπαράσταση του κήπου: Ελίνα Κατσίκα – Γεωπόνος (ΓΠΑ), Αρχ. Τοπίου (Μsc)

7. Κήπος Πολυαισθητηριακής Εξερεύνησης: FytronLandscapes / Μ. Πετσαγγουράκης / M.Momirov / E. Σταματοπούλου / Ε. Βούτα / Αρχ. Σακελλαρίου / Αλ. Καραμπουρνιώτη / Ρ. Σταματάκη / Αθ. Πασχάλη / Ε. Πετσαγγουράκη

8. Κήπος Παιδικής Ανάγνωσης: Νικόλαος Θυμάκης- Γεωπόνος (ΓΠΑ), Υποψήφιος διδάκτωρ Αρχ. Τοπίου (PolitecnicodiMilano)/ Μαρίνα Τσιντικίδου - Σχεδιασμός εξωτερικών χώρων, Σύμβουλος πρασίνου

9. Ad’Alta: 40.22. ARCHITECTS / Αρχιτέκτονες: Ε. Δισλή, Α. Παπαδοπούλου, Β. Τσακαλίδου / Συνεργάτης: Α. Μπαντόγιας

10. Κήπος Αλλιώς |Ελληνικός αρωματόκηπος και ευεξία: Δρ. Ελένη Μαλούπα / Μαρίνα Παναγιωτίδου - Γεωπόνος (ΑΠΘ), Αρχιτέκτων τοπίου (ΜΑ) / Νικόλαος Θυμάκης – Γεωπόνος (ΓΠΑ), Υποψήφιος διδάκτωρ Αρχ. Τοπίου (PolitecnicodiMilano)

11. «Νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ»: LIVING SCAPES MATHIOUDAKIS IKE / Γεώργιος Μαθιουδάκης Αρχιτέκτονας Τοπίου και Αστικού Περιβάλλοντος BAMAMLIMUDG

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ