- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ξέρεις για τα κρατητήρια της Κομαντατούρ στο κέντρο της Αθήνας;
Κοραή 4, ένας χώρος μνήμης με ιστορίες της γερμανικής κατοχής
Ο αριθμός 4 της οδού Κοραή, υπήρξε πέρασμα βασανιστηρίων για πολλούς Έλληνες, Γερμανούς και Ιταλούς αντιφασίστες επί γερμανικής κατοχής. Η ιστορία του κτιρίου παραμένει άγνωστη σε πολλούς Αθηναίους που διέρχονται από εκεί καθημερινά, αγνοώντας το βίαιο παρελθόν του. Πριν μεταφερθούν σε γερμανικά στρατοδικεία, στρατόπεδα συγκέντρωσης και τόπους εκτελέσεων, πολλοί πέρασαν από τα κρατητήρια και κέντρα μεταγωγών της Kommandatur στην Κοραή, στον χώρο που σήμερα λειτουργεί ως επισκέψιμος χώρος μνήμης, ενώ φιλοξενεί και πολιτιστικές δράσεις.

Άτομα κάθε ηλικίας, ακόμα και παιδιά 14 ετών, βρέθηκαν εκεί για ασήμαντα παραπτώματα. Σε πολλούς τοίχους οι κρατούμενοι έγραφαν ή χάραζαν με όποιο αιχμηρό αντικείμενο βρισκόταν στην κατοχή τους μηνύματα, ονόματα, χρονολογίες και διάφορα σχέδια που δίνουν πληροφορίες για τις άθλιες συνθήκες που βίωναν, αφήνοντας ανεξίτηλες μνήμες στις επόμενες γενιές.

Όταν τα γερμανικά στρατεύματα αποχώρησαν από την Αθήνα τον Οκτώβριο του 1944, η Εθνική Ασφαλιστική ετοιμαζόταν να εγκατασταθεί στο κτίριο, το οποίο επιτάχθηκε όμως από το ΕΑΜ και αργότερα από την ελληνική Κυβέρνηση. Ωστόσο, στα επόμενα χρόνια η εταιρεία ανέλαβε έργα για τη διάσωση και την επισκευή του κτιρίου, από τις φθορές που είχε υποστεί όλα αυτά τα χρόνια.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών συντήρησης στο χώρο των κρατητηρίων βρέθηκαν διάφορα αντικείμενα των κρατουμένων, παραπεταμένα ή κρυμμένα για μισό αιώνα, σε αθέατα σημεία των υπογείων, στις δεξαμενές, στα στεγανά της αποχέτευσης και στις εσοχές των μεταλλικών θυρών, τα οποία αφού δέχθηκαν τη φροντίδα των ειδικών, εκτίθενται πια στο κοινό.

Σημαντικός ήταν και ο κατάλογος των 239 ονομάτων κρατουμένων που βρέθηκαν στους τοίχους των κρατητηρίων, πολλοί από τους οποίους επέζησαν, εντοπίστηκαν και διηγήθηκαν την ιστορία τους εμπλουτίζοντας το αρχειακό υλικό.

Ο χώρος έχει κηρυχθεί σήμερα Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο, καθώς τα κρατητήρια διασώθηκαν, συντηρήθηκαν και παραδόθηκαν στο κοινό ως επισκέψιμοι χώροι. Tον Αύγουστο του 1894 η εταιρεία γενικών ασφαλειών «η Εθνική» αγόρασε την οικία Rossels στην οδό Κοραή 4 και σαράντα χρόνια αργότερα, το 1936, προχώρησε στην ανοικοδόμηση του κτηρίου. Τρεις αρχιτέκτονες-μηχανικοί, οι Μ. Λυκούδης, Ι. Αξελός και Α. Κριεζής ανέλαβαν την κατασκευή ενός υπερσύγχρονου, πολυτελούς κτιρίου, πρωτοποριακού για τα δεδομένα της εποχής που μπορεί να αποτελέσει μία ενδιαφέρουσα βόλτα στην σκοτεινή ιστορία της κατοχής.

Info: Χώρος Ιστορικής Μνήμης 1941-1944, Κοραή 4, 2103243581, korai4.gr και Facebook
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δύο παλάμες ενωμένες ενάντια στη σφαγή του χρόνου. Να τι άλλο απέμεινε. Και είναι αρκετό.
Ο Γιώργος Φακίνος μετασκεύασε έναν παλιό στάβλο και φιλοξενεί τσόπερ μηχανές, παλιά αυτοκίνητα και ρετρό αντικείμενα
Ραντεβού την 1η Οκτωβρίου, από τις 09:00 έως τις 11:00. Καφές στο χέρι, live μουσική και ενέργεια στο φουλ.
Χάρης Δούκας: «Αυτό το Σαββατοκύριακο κατεβαίνουμε στην οδό Αθηνάς»
Θα βρεις από τέχνη και πολιτισμό μέχρι γαστρονομικά στέκια για φαγητό και ποτό
Η ταράτσα της Στοάς Αρσακείου φιλοξενεί events με μουσική, σινεμά, live, workshops και άλλα πολλά
Μουσική, ποδήλατο, yoga, skate, σινεμά, παιχνίδι και τέχνη
Απαγορεύονται αυστηρά φράσεις όπως «τα κεφάλια μέσα» και «κάθε κατεργάρης στον πάγκο του»
Νέος κύκλος δωρεάν δραστηριοτήτων, με επιλογές από κολύμβηση έως γιόγκα, πιλάτες, χορό και Tai Chi
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στο πράσινο
Εκστρατεία αλληλεγγύης από τον Κ.Υ.Α.Δ.Α. και το Κοινωνικό Βιβλιοχαρτοπωλείο
Το «αγκάθι» της οικοδομικής άδειας
Μια περιοχή 650 στρεμμάτων γύρω από την Ακρόπολη
Cult, chic, καύσωνας και ένα κρουαζιερόπλοιο στην Ανταρκτική
Την Παρασκευή 28 Αυγούστου 2026, από τις 19:00 έως τις 23:00
Δείτε εικόνες από την «καθαρή» από αυτοκίνητα πρωτεύουσα
Στο επίκεντρο του έργου βρίσκονται οι παρεμβάσεις οριζόντιας και κατακόρυφης σήμανσης
Έπειτα από σχετικό αίτημα της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.