- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Ήταν σχεδόν αυτονόητο να έρθω να μείνω στα Εξάρχεια, όταν νοίκιασα το πρώτο μου διαμέρισμα το 2003, γιατί τα ζούσα πιο πριν ως φοιτήτρια στη σχολή του Κουν. Έτσι ένιωθα οικειότητα για τη γειτονιά. Τα πρώτα χρόνια μού φαινόντουσαν όλα φωτεινά. Μάλλον, ήταν ο ενθουσιασμός. Στην πορεία, και ιδιαίτερα μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, νιώθω σαν κάτι να άλλαξε. Σα να χάθηκαν οι αναλογίες και οι ισορροπίες.
Μπορεί πάντοτε τα Εξάρχεια να ξεχώριζαν γιατί είχαν πολιτικό στίγμα, σήμερα όμως η «ασυλία» έχει γίνει λάστιχο και χωράει πολλές και διαφορετικές συμπεριφορές, που φτάνουν σε ακραίες πράξεις. Όλα είναι τόσο ρευστά, που δεν μου αφήνουν περιθώρια να συνειδητοποιήσω τι ακριβώς συμβαίνει. Δεν έχω εμμονή με την έννοια της γειτονιάς – πως πρέπει εμείς οι κάτοικοί της να έχουμε τον πρώτο λόγο. Η οπτική μου έχει πάντα θετικό πρόσημο. Πιστεύω πως οι αντιθέσεις μπορούν να γεννήσουν κάτι γόνιμο, αρκεί να υπάρχει η επιθυμία, και όχι αναγκαστικά πως πρέπει να καταλήγουν σε… πολεμικές συγκρούσεις. Πάντως με εκνευρίζει πως όλοι έχουν γνώμη για τα Εξάρχεια, τις περισσότερες φορές αρνητική, χωρίς να έχουν καμία απολύτως σχέση με τη γειτονιά. Για μένα είναι ζωντανά, μια ανοιχτή γειτονιά στο διάλογο, πολύ πιο ασφαλής από άλλες περιοχές στο κέντρο, ικανή να σε βάζει συνεχώς σε διαδικασία σκέψης.
Εικονογράφηση: Β. Γκογκτζίλας
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς είναι να μεγαλώνεις και να ζεις στην Ελλάδα και πώς νιώθει μια Ιρανή για τις δραματικές εξελίξεις στο Ιράν
Ποιος είναι ο στόχος της πρωτοβουλίας της παράταξης Μπακογιάννη
Φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν ανοιχτό, προσβάσιμο και φιλόξενο χώρο για το κοινό της Αθήνας όλες τις εποχές του χρόνου
Με ποικιλίες κρασιών από όλο τον κόσμο και φαγητό που θες να ξαναπαραγγείλεις
Τι συμβαίνει και τι πρέπει να αλλάξει - Το παράδειγμα της οδού Πανεπιστημίου
Ιστορίες της αθηναϊκής ζωής ανθρώπων που κατέληξαν να αποκαλούν την πρωτεύουσα σπίτι τους
Ένας όμιλος που μεγάλωσε μαζί με την Αθήνα
Παράλληλα ανακοινώθηκαν και οι εντεταλμένοι σύμβουλοι
O Δήμαρχος Αθηναίων μιλά στην Athens Voice για το πώς η πόλη μεταμορφώνεται σε ένα «κέντημα γιορτής» τα φετινά Χριστούγεννα
Αθόρυβα πυροτεχνήματα και το μεγαλύτερο drone show της πόλης.
Εκατοντάδες φαναράκια από μικρούς και μεγάλους έδωσαν χρώμα τον ουρανό
Μουσική και Χριστούγεννα στην καρδιά της Αθήνας
Η ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων
To glo έκανε το κέντρο της πόλης να «ανθίσει»
Η αθηναϊκή φιλοξενία όπως πρέπει να είναι
Τι ώρα θα πραγματοποιηθεί η δράση
500 θέσεις στο κέντρο και δύο ώρες δωρεάν μέχρι το τέλος του χρόνου
Standup, έντεχνα, pop και μουσικοθεατρικές παραστάσεις συνθέτουν ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα που διαμορφώνει τον ρυθμό του χώρου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.