Κατοικιδια

Είναι καλό να κοιμόμαστε με το κατοικίδιό μας;

Η θέση του τετράποδου φίλου μας δίπλα μας στο κρεβάτι, ίσως είναι ό,τι ακριβώς χρειαζόμασταν μετά από μία δύσκολη μέρα

Αναστασία Στουπάκη
Αναστασία Στουπάκη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Είναι καλό να κοιμόμαστε με το κατοικίδιό μας;

Τα τρία οφέλη του να κοιμόμαστε με το κατοικίδιό μας - Πώς αυτή η μικρή κίνηση μπορεί να ωφελήσει τόσο την υγεία όσο και την ψυχολογία μας

Μετά από μια εξαντλητική μέρα στη δουλειά, η παρουσία του τετράποδου φίλου μας μπορεί να αποτελέσει ένα μοναδικό τρόπο χαλάρωσης. Σκεφτείτε τις φορές που η γάτα μας σκαρφαλώνει στο κρεβάτι και κουλουριάζει δίπλα μας ή όταν ο σκύλος μας στριφογυρίζει, ώστε να βρει την τέλεια θέση για να κοιμηθεί! Μόνο και μόνο αυτή η μικρή κίνηση μας χαλαρώνει χωρίς καν να το καταλάβουμε, παίρνει ένα κομμάτι του άγχους μας και να το εξαφανίζει. Μήπως τελικά υπάρχουν επιστημονικά οφέλη, όταν το κατοικίδιό μας αποφασίζει να κοιμηθεί στο πλάι μας το βράδυ;

Και όμως υπάρχουν!

Πάμε να τα δούμε μαζί, μήπως σήμερα το βράδυ το αγαπημένο σας κατοικίδιο κερδίσει επάξια μια θέση δίπλα σας, στο κρεβάτι!

Τα τρία οφέλη του να κοιμόμαστε με τα κατοικίδια μας:

Καρδιαγγειακή μας υγεία

Η Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση ανακάλυψε σύνδεση μεταξύ της αλληλεπίδρασης με κατοικίδια και της μείωσης της υπέρτασης. Η αλληλεπίδραση με τα ζώα οδηγεί σε χαμηλότερες αρτηριακές πιέσεις και βελτιώνει την καρδιαγγειακή μας υγεία. Σε μία μελέτη, οι κηδεμόνες κατοικιδίων είχαν σημαντικά μικρότερη αύξηση του καρδιακού ρυθμού και ταχύτερη ανάκαμψη στην αντίδραση σε στρεσογόνες καταστάσεις. Η ανάκαμψη ήταν ακόμη ταχύτερη όταν το σκυλί βρισκόταν στον ίδιο χώρο με αυτούς.

Ψυχολογικά οφέλη

Η αίσθηση της αναπνοής τους και το απαλό βάρος τους δίπλα μας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες και να μας χαλαρώσει με την έκκριση της ορμόνης της σεροτονίνης. Η χνουδωτή ουρίτσα δίπλα μας μπορεί να βοηθήσει ακόμα και όταν υπάρχει δυσκολία με την αϋπνία.

Σωματικά οφέλη

Πέρα από την αύξηση της αίσθησης ασφάλειας και τη μείωση της κατάθλιψης, τα ζώα βοηθούν στην έκκριση της οξυτοκίνης, γνωστής ως «ορμόνη της αγάπης», καθώς και στην προώθηση των ‘’θ’’ κυμάτων του εγκεφάλου που σχετίζονται με τον βαθύ ύπνο REM (Rapid Eye Movement). Αυτό συμβάλλει στο να έχουμε βαθύτερο και πιο ήρεμο ύπνο. Μια μελέτη ανακάλυψε ότι τα βρέφη που κοιμόντουσαν με τα κατοικίδιά τους είχαν μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξουν αλλεργίες μεγαλώνοντας.

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το να κοιμόμαστε με τα ζωάκια μας δεν είναι κατάλληλο για όλους. Άτομα με σοβαρές αλλεργίες ή ελαφρύ ύπνο μπορεί να προτιμούν να αφήνουν το κατοικίδιό τους σε ξεχωριστό χώρο. Είναι σημαντικό να αξιολογεί κανείς τις προσωπικές του ανάγκες και συνθήκες, πριν αποφασίσει να μοιραστεί το κρεβάτι του με τον αγαπημένο του τετράποδο φίλο αλλά να έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του και τα απρόσμενα οφέλη.

Για όλους τους υπολοίπους, την επόμενη φορά που ο τετράποδος φίλος σας ζητήσει να ανέβει στο κρεβάτι, μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε για μια καλύτερη νύχτα.

Αγγελίες VetnPet:Υιοθέτησε ένα ζωάκι

Δεν πρέπει να μένουμε στα λόγια αλλά να περάσουμε και σε πράξεις. Γι’ αυτό η στήλη VetnPet θα δημοσιεύει αγγελίες με ζωάκια που ζητούν σπίτι και μια ζεστή αγκαλιά. Τη δική σου!

ΨΆΧΝΕΙ ΟΙΚΟΓΈΝΕΙΑ 6970988689 Αυτό το γλυκό μπουμπουκάκι είναι η Cherry, ένα γλυκό μωρό τρυφερο και χαδιάρικο που είχε...

Posted by Gianna Dovra on Wednesday, January 31, 2024

Mανωλάκης Αυτός ο αστείος τυπάκος με την πιο τρυφερή καρδιά βρέθηκε κατάμονος στη μέση του δρόμου. Άγνωστο αν τον...

Posted by Ζωοφιλική Ένωση Μεγάρων on Sunday, January 28, 2024

Μιλού 1 έτους λαχταρίτσα 🤗 Τα μάτια της γεμάτα προσμονή 🥺 Προσμονή για μια οικογένεια κι ένα σπιτικό 🥺 Εμείς? Εμείς...

Posted by Ζωοφιλική Ένωση Μεγάρων on Thursday, December 28, 2023

ΛΟΥΣΗ, παλι πισω στο κλουβι… Συγνώμη κοριτσακι μου, τα συναισθήματα σου, ακόμη, δεν έχουν εκτιμηθεί σ αυτόν τον κόσμο....

Posted by Bessy Papadopoulou on Sunday, January 28, 2024

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ