- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Δωρεάν συνεδρίες με διατροφολόγο για παιδιά από το υπουργείο Υγείας και τη UNICEF
Παχύσαρκα το 37,5 % των παιδιών 2–14 ετών στην Ελλάδα
Δωρεάν συμβουλευτική από διατροφολόγους για παιδιά από το υπουργείο Υγείας και τη UNICEF
Το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με τη UNICEF, παρέχει δωρεάν υπηρεσίες «Τηλεσυμβουλευτικής» με διατροφολόγο για την υποστήριξη των παιδιών με παχυσαρκία και των οικογενειών τους. Η υπηρεσία εντάσσεται στο πλαίσιο της Εθνικής Δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας, που χρηματοδοτείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και την Ευρωπαϊκή Ένωση – Next Generation EU.
Τι περιλαμβάνει η υπηρεσία
- Δωρεάν συμβουλευτική από εξειδικευμένους διατροφολόγους, με εξατομικευμένο πλάνο 12 διαδικτυακών συνεδριών σε διάστημα 6 μηνών, με την υποστήριξη διεπιστημονικής ομάδας, συμπεριλαμβανομένων ψυχολόγων, παιδιάτρων, παιδοενδοκρινολόγων και καθηγητών φυσικής αγωγής.
- Ολοκληρωμένη υποστήριξη και καθοδήγηση σε ζητήματα διατροφής, σωματικής δραστηριότητας και ύπνου, με την παροχή ενημερωτικού υλικού και πλάνου διατροφής προσαρμοσμένο στις ανάγκες του παιδιού και της οικογένειας.
Πού λειτουργεί και πώς συμμετέχω
- Η υπηρεσία λειτουργεί στο Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Καταπολέμηση της Παχυσαρκίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, και παρέχεται δωρεάν για όλη την Ελλάδα μέσω μιας απλής διαδικτυακής σύνδεσης.
- Για τη συμμετοχή στην υπηρεσία, οι γονείς θα πρέπει να απευθυνθούν στην/ στον παιδίατρο για κλινική εξέταση. Εφόσον η/ ο παιδίατρος διαπιστώσει ζήτημα παχυσαρκίας, συμπληρώνει τη φόρμα παραπομπής και την δίνει στους γονείς. Η φόρμα είναι διαθέσιμη στο sitehttps://paxisarkiakaipaidi.gov.gr/ypiresies-ygeias/tilesymvoyleytiki/.
- Οι γονείς λαμβάνουν το παραπεμπτικό από την/τον παιδίατρό τους, υπογράφουν το έντυπο συναίνεσης (ενσωματωμένο στη φόρμα παραπομπής) και επικοινωνούν με την Υπηρεσία Τηλεσυμβουλευτικής για τον προγραμματισμό της πρώτης διαδικτυακής συνεδρίας. Η επικοινωνία γίνεται μέσω e-mail στο info-eco@hua.gr ή τηλεφωνικά στο 210 95 49 470.
Με βάση τα στοιχεία για την παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα – με ποσοστά έως 37,5 % στα παιδιά 2–14 ετών – η δράση αυτή αποτελεί αναγκαία παρέμβαση σε ένα πολύπλοκο ζήτημα δημόσιας υγείας. Στοχεύει όχι μόνο στη βελτίωση των ατομικών συνηθειών αλλά και στην ενίσχυση του πλαισίου που διέπει τον τρόπο ζωής των παιδιών.
Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη δήλωσε σχετικά: «Η παιδική παχυσαρκία είναι ένα σύνθετο και πολυπαραγοντικό πρόβλημα που δεν αφορά μόνο τη διατροφή, αλλά τον τρόπο ζωής, το οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον, την ψυχική υγεία των παιδιών. Στόχος μας είναι να σταθούμε δίπλα στις οικογένειες, όχι με ενοχές, αλλά με φροντίδα, επιστημονική καθοδήγηση και πρακτικά εργαλεία. Η νέα δωρεάν υπηρεσία Τηλεσυμβουλευτικής είναι μία ακόμη πράξη ουσιαστικής υποστήριξης και ένταξης όλων των παιδιών σε έναν πιο υγιή, ενεργό τρόπο ζωής. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τη UNICEF και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο για την εξαιρετική συνεργασία».
Ο Διπλωματικός Εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα ΓασάνΧαλίλ δήλωσε: «Η καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας είναι μια από τις προτεραιότητες για την υγεία των παιδιών στην Ελλάδα και η νέα υπηρεσία Τηλεσυμβουλευτικής που εγκαινιάζεται στο πλαίσιο της Εθνικής Δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας είναι ένα σημαντικό βήμα για να μπορέσουν οι οικογένειες να την αντιμετωπίσουν. Σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, είμαστε βέβαιοι ότι η Εθνική Δράση θα έχει σημαντικά θετικό αντίκτυπο στις ζωές των παιδιών στην Ελλάδα και θα θέσει νέες προδιαγραφές για την υγεία και την ευημερία τους».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γενετικοί παράγοντες και τρόπος ζωής εξηγούν γιατί τα σκευάσματα δεν έχουν τα ίδια αποτελέσματα σε όλους
Νέα έρευνα αποκαλύπτει τη σύνδεση εντέρου-εγκεφάλου και τα οφέλη του καφέ στην ψυχική υγεία
Ο Καθηγητής Φαρμακολογίας μιλάει για την επιστήμη ως τρόπο ζωής και ευθύνης
Πώς λειτουργεί η μνήμη και ποιες απλές στρατηγικές μπορούν να βελτιώσουν ουσιαστικά την απόδοσή της
Ιάπωνες ερευνητές δείχνουν ότι οι υδατάνθρακες μπορεί να επηρεάζουν τον μεταβολισμό, πέρα από τις θερμίδες
Νέα έρευνα συνδέει την κατανάλωσή της με την πρόσληψη της πολύτιμης βιταμίνης B6
Τι συμβαίνει στο σώμα και πότε πρέπει να γίνει έλεγχος
Η συζήτηση στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Οι πιθανοί μηχανισμοί δράσης
Οι βιολογικοί μηχανισμοί πίσω από τη δράση της
Η διάδοση της τάσης έχει ήδη εμπορικό αντίκτυπο
Υψηλή εξειδίκευση και ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών
Διαταραχές που εμφανίζονται και σε νεότερους άνδρες
Συνήθειες που μπορεί να δημιουργήσουν αμηχανία ή και ένταση ανάμεσα στο ζευγάρι
Τα λάθη που κάνουμε και ποια είδη πρέπει να αποφεύγουμε
Επενδύει σε πρωτοβουλίες που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και δημιουργούν αξία για τις επόμενες γενιές
Ως προϊόν καπνού διαφοροποιημένου κινδύνου
Έγκαιρη ανίχνευση και πρόληψη εμφράγματος
Η τοποθέτηση φακικών ενδοφακών ICL
Ενημερωτική πρωτοβουλία από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.