Health & Fitness

Κλαμπ των 5: Πώς το ξύπνημα στις 5 το πρωί μου άλλαξε τη ζωή

Μια προσωπική εμπειρία και 8 πρακτικοί λόγοι και tips για να μπεις στο κλαμπ που ανήκουν πετυχημένοι CEOs και celebrities του πλανήτη

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πρωινό ξύπνημα
© Freepik

Το «Κλαμπ των 5»: Πώς και γιατί να ξυπνάς στις 5 το ξημέρωμα. Μια προσωπική εμπειρία, οι διάσημοι που το κάνουν, tips και οδηγίες

Πάντα είχα περιέργεια για τους παγκόσμιους ηγέτες, τους tech CEOs κολοσσιαίων εταιρειών, τους καλλιτέχνες και τις προσωπικότητες που ασκούν επιρροή σε εκατομμύρια ανθρώπους πάνω στη γη. Με ενδιέφερε η καθημερινή ρουτίνα τους –πότε έχουν ελεύθερο χρόνο, πώς τον αξιοποιούν, αν ακούν μουσική– και είχα στο μυαλό μου ότι σίγουρα βγαίνουν για τρέξιμο και κάνουν γιόγκα το χάραμα. Σχετικά με το τελευταίο, δεν έπεσα τελείως έξω αφού σε διάφορα βιβλία και συνεντεύξεις που έχει τύχει να διαβάσω, εντοπίζω ένα βασικό κοινό... οι περισσότεροι από αυτούς ξυπνούν πολύ νωρίς το πρωί. Κι όταν λέμε πολύ νωρίς, εννοούμε στις 05:00 το ξημέρωμα. Anna Wintour, Jenifer Aniston, Gwyneth Paltrow, Tim Cook (Apple), Michelle Obama, Kevin Heart, Dwayne The Rock Johnson, Bob Iger (Disney), Howard Schultz (Starbucks), Indra Nooyi (Pepsi) είναι κάποια μόνο από τα μέλη του περίφημου «Κλάμπ των 5», που ξεκινούν τη μέρα τους νωρίτερα από την πλειοψηφία. Τα οφέλη αυτής της συνήθειας είναι θεαματικά, σύμφωνα με τον συγγραφέα-ειδικό σε θέματα παγκόσμιας ηγεσίας Robin Sharma, που τα θίγει μέσα από το ομότιτλο βιβλίο του (πρόσφατα παρουσίασε τις μεθόδους του και στην Αθήνα σε ένα κοινό 3.000 ατόμων). Όλο και περισσότεροι καθημερινοί άνθρωποι ανά τον πλανήτη το δοκιμάζουν με αποτέλεσμα να γίνεται τάση. Αμέτρητα είναι τα βίντεο στο ΤικΤοκ χρηστών, από το εξωτερικό κυρίως, που περιγράφουν αναλυτικά την πρωινή ρουτίνα τους, η οποία ξεκινά πριν ακόμα χαράξει, και συνοδεύονται πάντα με κάποια τελείως κλισέ αλλά πραγματικά ενθαρρυντικά quotes, όπως «Γίνε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου» ή «To πρωινό πουλί πιάνει το σκουλήκι». Πέρα από τους life coach και τους influencers, επιστήμονες επίσης ενθαρρύνουν το τόσο πρωινό ξύπνημα και σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Τορόντο που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό Journal of Applied Social Psychology, οι άνθρωποι που ξυπνούν νωρίς είναι πιο επιτυχημένοι και πιο ευτυχισμένοι.

Πόσο εύκολο όμως είναι να το κάνει κανείς πράξη αυτό στην Ελλάδα; Προκειμένου να επιβεβαιώσω ή να διαψεύσω όσα γράφονται και λέγονται για την πρωινή ρουτίνα των 05:00, που σε κάνει πιο παραγωγικό και χαρούμενο, αποφάσισα να την εφαρμόσω στην πράξη και κατέγραψα όσα συνειδητοποίησα μαζί με κάποια προσωπικά tips, προκειμένου να το δοκιμάσει οποιοσδήποτε (δεδομένου φυσικά ότι δεν δουλεύει νύχτα και δεν κάνει γενικά προβληματικό ύπνο).

Στην περίπτωσή μου, είχα ήδη ιστορικό πρωινού ξυπνήματος καθώς για μερικά χρόνια εργαζόμουν σε τηλεοπτική εκπομπή που προβάλλεται καθημερινά στις 6 το πρωί, με το πόστο στο στούντιο να ξεκινά στις 5 και το ξυπνητήρι μου να χτυπά αναγκαστικά στις 03:58, 03:59 και 04:00. «Πώς το κάνεις;», με ρωτούσαν οι φίλοι και μόνο η καρδούλα μου ήξερε πόσο ζοριζόμουν. Προσπαθούσα να βρω κίνητρο παρατηρώντας οποιονδήποτε έμοιαζε λειτουργικός τόσο νωρίς, για παράδειγμα κάποιον φούρναρη, οικοδόμο, εργαζόμενο στο μετρό ή υπάλληλο καθαριότητας, αλλά πρόκειτο για ανθρώπους που σηκώνονται αχάραγα αποκλειστικά γιατί πληρώνονταν γι' αυτό. Τι γίνεται αν δεν σε πληρώνει κανείς ώστε να θυσιάσεις τον ύπνο στο ζεστό σου κρεβάτι;

Εκείνο που μου έδωσε έξτρα έμπνευση προκειμένου να μεταμορφώσω το πρωινό μου ξύπνημα, αρκετό καιρό αργότερα, έχοντας αλλάξει δουλειά, ήταν οι παππούδες μου στο Ναύπλιο. Ξυπνούσαν καθημερινά στις 05:00 και είχαν μια σταθερή, δομημένη ρουτίνα – προετοίμαζαν χωρίς βιασύνη το πρωινό τους, έφτιαχναν το πλάνο της ημέρας τους, άνοιγαν τηλεόραση για να ενημερωθούν, πότιζαν τα λουλούδια τους, πήγαιναν για περπάτημα, έλυναν με ψυχραιμία τις εκκρεμότητες του σπιτιού τους προτού ξυπνήσουν όλοι οι άλλοι και είχαν καλή διάθεση όλη τη μέρα. Όποιος θέλει λοιπόν να μπει στο κλαμπ, ενδεχομένως να τον παρακινήσει περισσότερο, αν φυσικά υπάρχει, κάποιο «ρεαλιστικό πρότυπο». Επίσης, θα τον βοηθήσει η τοποθέτηση του κινητού μακριά από το κρεβάτι για να μην πατάει αυθόρμητα snooze. Aυτά που κερδίζει κανείς, και το λέω με βάση αυτά που αποκόμισα εγώ από το πολύ πρωινό ξύπνημα, ακολουθούν στα παρακάτω 8 bullets.

Αθήνα
© Chris Vene / Unsplash

 1. Ξεμπερδεύεις ανώδυνα με υπηρεσίες/ψώνια/μποτιλιάρισμα

Όταν σηκωνόμουν στις 08:30 έφευγα τρέχοντας για το γραφείο, επέστρεφα αργά το βράδυ μετά από μια εξαντλητική διπλοβάρδια και το τελευταίο πράγμα που είχα αντοχή να κάνω ήταν οι αποπληρωμές των οφειλών μου. Σταδιακά αντιλήφθηκα πως οι λογαριασμοί που αμελούσα να πληρώσω συσσωρεύονταν επειδή δεν προλάβαινα να ασχοληθώ μαζί τους. Θεωρώ λοιπόν, ότι οι πιθανότητες να επισκεφτεί κάποιος μια δημόσια υπηρεσία για να τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις του αυξάνονται αν ξυπνά τόσο νωρίς (παράλληλα αυξάνονται οι πιθανότητες να είσαι πρώτος στον κισέ αντί για τελευταίος σε μια μεγάλη ουρά ατόμων) και το ίδιο ισχύει με το σούπερ μάρκετ, αλλά και με τις ηλεκτρονικές αγορές τις οποίες επίσης αδυνατούμε να διεκπεραιώσουμε κατά τη διάρκεια της μέρας. Έπειτα, τα δρομολόγια και οι μετακινήσεις προς οποιαδήποτε δραστηριότητα είναι ασύγκριτα πιο ανώδυνα ως τις 08:00, πριν δηλαδή τις λεγόμενες ώρες αιχμής και τα κυκλοφοριακά προβλήματα.

Πρωινή άσκηση
© Cole Keister / Unsplash

2. Μεταμορφώνεται το σώμα σου

«Δεν γυμνάζομαι γιατί δεν προλαβαίνω το πρωί και γυρίζω αργά το βράδυ από τη δουλειά» είναι μια φράση που ακούω πολύ συχνά. Δυστυχώς στην Ελλάδα τα γυμναστήρια ανοίγουν στην καλύτερη των περιπτώσεων στις 08:00, σε αντίθεση με το εξωτερικό όπου στα γυμναστήρια «δεν πέφτει καρφίτσα» στο διάστημα 05:00-06:00, και μετά σιγά σιγά αδειάζουν για να πάει ο κόσμος στις δουλειές του. Γνωρίζω τουλάχιστον τρεις γυμναστές που κάνουν personal training στον χώρο σου τα ξημερώματα και εικάζω ότι υπάρχουν πολλοί ακόμα σαν αυτούς εκεί έξω, προκειμένου η ώρα να μη στέκεται εμπόδιο στη γυμναστική κανενός. Έπειτα, υπάρχουν αμέτρητες διαδικτυακές πλατφόρμες και εφαρμογές με recorded ή live περιεχόμενο εκγύμνασης στο σπίτι, που θα βόλευαν αυτόν που θέλει να αξιοποιήσει με γυμναστική το πρωινό του. Όποιος ξυπνάει τόσο νωρίς επίσης έχει χρόνο για να φτιάξει ένα ισορροπημένο πρωινό με ωφέλιμα λιπαρά. Να ετοιμάσει ίσως αυγά, να καθαρίσει φρούτα, να βάλει φαντασία και να δημιουργήσει ένα όμορφο γεύμα, αντί να πετάξει βιαστικά τον καφέ στο θερμός και να καταλήξει να τρώει κατεψυγμένες ζαμπονοτυρόπιτες του εμπορίου, που δεν είναι ούτε θρεπτικές ούτε χορταστικές στην πραγματικότητα. Στην ίδια λογική, ξυπνώντας τόσο νωρίς μπορείς να μαγειρέψεις και το υγιεινό φαγητό που θα πάρεις στη δουλειά ή που θα βρεις έτοιμο όταν επιστρέψεις σπίτι, κάτι που σου γλιτώνει χρόνο, κόπο και χρήμα.

Skincare
© Kevin Laminto / Unsplash

3. Απολαμβάνεις skincare κι έχεις πιο προσεγμένη εμφάνιση

Πόσες φορές έφυγες βιαστικά από το σπίτι χωρίς να προλάβεις να κάνεις ντουζ, να στεγνώσεις τα μαλλιά σου, να κάνεις εκείνες τις κοτσίδες που σκεφτόσουν, να ταιριάξεις επακριβώς το outfit που ήθελες, να βάλεις αντηλιακό ή να στρώσεις το make up καλύτερα; Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη του πρωινού ξυπνήματος για εμένα είναι ότι απολαμβάνω αυτό το τεράστιο trend αυτοφροντίδας, το skincare, που σύμφωνα με τους δερματολόγους όσο περισσότερο χρόνο κι επιμέλεια του αφιερώνεις, τόσο σωτήριο είναι για την επιδερμίδα. Πιστεύω ότι οι περισσότεροι που θα ξυπνήσουν νωρίς και θα έχουν χρόνο να μελετήσουν το λεγόμενο «look of the day», θα έχουν ένα εμφανώς πιο περιποιημένο αποτέλεσμα και περισσότερη αυτοπεποίθηση μέσα στη μέρα.

Πρωινό ξύπνημα
© Freepik

4. Νέες δημιουργικές συνήθειες όπως podcasts και βιβλία

Όλοι έχουμε στο κομοδίνο μας εκείνο το ωραίο βιβλίο που πήραμε αλλά ποτέ δεν βρήκαμε χρόνο να διαβάσουμε. Το πολύ πρωινό ξύπνημα, ωστόσο, προσφέρει αυτό το χρονικό κενό που χρειάζεται για να γίνει η ανάγνωση έστω και μιας σελίδας, με ηρεμία και συγκέντρωση. Δίνει όμως και το περιθώριο για νέες δημιουργικές συνήθειες, όπως η ακρόαση ενός audiobook, podcast ή κάποιου καινούργιου άλμπουμ στο Spotify, να φυτέψεις και να φροντίσεις λουλούδια στο μπαλκόνι σου, να δοκιμάσεις διαλογισμό, ακόμα και να προσπαθήσεις να μάθεις μια νέα γλώσσα. Στο σημείο αυτό να πω ότι προλαβαίνεις να καθαρίσεις και το σπίτι, αν όχι έστω να στρώσεις το κρεβάτι σου και να αερίσεις τον χώρο.

5. Καλύτερη ποιότητα ύπνου

Ενδεχομένως αν ξυπνάς στις 05.00 καθημερινά να θες να κοιμηθείς πολύ νωρίτερα από το συνηθισμένο και ο ύπνος σου να προκύπτει πιο «βαθύς». Ο απερίσπαστος ύπνος συνήθως σημαίνει ποιοτικά καλύτερος, κάτι που θα σου προσφέρει περισσότερη ξεκούραση και θα αναπληρώσει τις μπαταρίες σου με ενέργεια. Στα μπόνους: Καλύτερος ύπνος σημαίνει και πιο λαμπερή επιδερμίδα.

6. Αυξημένη παραγωγικότητα στη δουλειά

Το να αρχίζεις τη μέρα σου νωρίτερα από τους άλλους, με τον ήλιο να χαρίζει σιγά σιγά τα όμορφα χρώματα της αυγής στον ουρανό, προσφέρει κάτι παραπάνω από ένα ευχάριστο θέαμα. Είναι μια πηγή γαλήνης, κάτι που βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία, προσφέρει ένα ήσυχο περιβάλλον που επιτρέπει τη συγκέντρωση και την οργάνωση γύρω από τα επαγγελματικά ζητήματα. Αυτό μεταφράζεται ως αυξημένη παραγωγικότητα μετέπειτα στον χώρο εργασίας.

7. Καλύτερη ψυχική υγεία

Το στρες μειώνεται όταν ξυπνάς εγκαίρως και προλαβαίνεις να κάνεις τη ρουτίνα σου με ποιότητα και ήρεμους ρυθμούς. Ελαχιστοποιείς τις πιθανότητες να ξεχάσεις κάτι από βιασύνη με αποτέλεσμα αυτό να σου χαλάσει αργότερα τη διάθεση. Εφόσον έχει προηγηθεί ένας γεμάτος ύπνος και εντάξεις την αυτοφροντίδα και λίγη γυμναστική στο πρωινό σου, τα επίπεδα ψυχικής ευεξίας αυξάνονται κατακόρυφα. Το ίδιο και η αυτοπεποίθησή σου όταν νιώθεις πως έχεις υγιείς συνήθειες, βγαίνεις από το comfort zone και αποδεικνύεις πως μπορείς να κάνεις κάτι που δεν μοιάζει εύκολο. Διασκέδασέ το, αντάμειψε τον εαυτό σου με ένα δωράκι, π.χ. πέρνα από το αγαπημένο σου καφέ και πάρε ένα cinnamon roll, τώρα που έχεις χρόνο!

8. Καλύτερες σχέσεις

Όταν ξεκινάς τη μέρα σου με ηρεμία και ψυχική ευεξία, κατά πάσα πιθανότητα το μεταδίδεις στους γύρω σου. Επηρεάζουμε το περιβάλλον μέσα στο οποίο κινούμαστε, όπως μας επηρεάζει κι αυτό. Γιατί λοιπόν να μην είσαι μια κινητή πηγή θετικής ενέργειας, έμπνευσης και αισιοδοξίας για τους άλλους; Κι αν έχεις κάποιον προβληματισμό σχετικά με τη σχέση σου, σε ερωτικό, φιλικό, επαγγελματικό και οικογενειακό επίπεδο, το πρωί επίσης ενδείκνυται για να πάρεις βαθιές ανάσες, να το αναλογιστείς με ψυχραιμία και να τα αντιμετωπίσεις με καθαρότερο μυαλό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ