Health & Fitness

Ευθύνεται και το στρες για τη σεξουαλική δυσλειτουργία;

Οι παράγοντες που μπορούν να καταστρέψουν την ερωτική ζωή ενός άνδρα

sofia-neta.jpg
Σοφία Νέτα
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ευθύνεται και το στρες για τη σεξουαλική δυσλειτουργία;

Ο ρόλος του στρες στην ανδρική στυτική δυσλειτουργία ακόμη και στις μικρότερες ηλικίες

Πιο έντονα από ποτέ φέρνει στο φως τις αιτίες του προβλήματος η εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας σε άνδρες νεαρής ηλικίας, οι οποίοι δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας και άρα -θεωρητικά τουλάχιστον- θα «έπρεπε» να απολαμβάνουν μια υγιή σεξουαλική ζωή.

Διότι η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και σε νέους ενήλικες, ηλικίας από 20 ετών και πάνω. Με το πέρασμα των χρόνων, δε, το πρόβλημα αυξάνεται, αν και δεν συσχετίζεται πάντα με την ηλικία και δεν οφείλεται μόνο σε οργανικά αίτια, αλλά και σε ψυχογενή. Δηλαδή, όπως φαίνεται και από πολλές νέες επιστημονικές μελέτες, οι ψυχολογικές παράμετροι εντάσσονται στις πιο συχνές αιτίες της στυτικής δυσλειτουργίας, επηρεάζοντας δυσμενώς το… «ηθικό» των ανδρών και την κρίσιμη στιγμή αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα «καθήκοντά» τους…

«Το άγχος και το στρες θεωρούνται παράγοντες κινδύνου και για πολλά άλλα προβλήματα υγείας», εξηγεί ο Κωνσταντίνος Α. Ρόκκας (https://www.krokkas.gr/), MD, Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος.

«Ενοχοποιούνται για υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη, καρδιαγγειακά, παχυσαρκία και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Μπορούν, επίσης, να επηρεάσουν τον τρόπο, με τον οποίο ο εγκέφαλος δίνει σήμα στο σώμα, ώστε αυτό να ανταποκριθεί. Σε περίπτωση στύσης, το άγχος και το στρες μπορούν να διακόψουν τον τρόπο, με τον οποίο ο εγκέφαλος στέλνει μηνύματα στο πέος, για να επιτρέψει την αναγκαία επιπλέον ροή αίματος».

Επιπρόσθετα η αγωνία και το στρες για τυχόν εμφάνιση σεξουαλικής δυσλειτουργίας συμβάλλουν στο να εξακολουθεί να υπάρχει το πρόβλημα. Είναι σαν ένας συνεχής «κύκλος», που εμποδίζει το σώμα να ανταποκριθεί στα ερεθίσματα.

Συγκεκριμένα οι ειδικοί επισημαίνουν ότι σε κάποιον, που έχει αδυναμία επίτευξης στύσης ή καταφέρνει να έχει στύση, αλλά δεν μπορεί να τη διατηρήσει, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η διείσδυση, παρατηρούνται αλλαγές στη συμπεριφορά, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε άγχος και σε στρες, καθώς και σε αυξημένα περιστατικά στυτικής δυσλειτουργίας. Φαύλος κύκλος δηλαδή.

Η νευρικότητα γύρω από τα θέματα του σεξ, όπως και το άγχος της επίδοσης την ώρα της σεξουαλικής πράξης φαίνεται να επηρεάζουν περίπου το 90% των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων και είναι μια βραχυπρόθεσμη συνέπεια, που σύντομα ελέγχεται και ξεπερνιέται.

«Στους πιο ώριμους ηλικιακά άνδρες -κυρίως σε εκείνους μέσης ηλικίας- το άγχος για προσωπικά και για επαγγελματικά θέματα είναι η κύρια αιτία της στυτικής δυσλειτουργίας. Η σωματική ανικανότητα είναι η πιο κοινή αιτία για τους ηλικιωμένους άνδρες, αλλά η απώλεια συντρόφου και η μοναξιά μπορούν, επίσης, να προκαλέσουν ψυχολογικό στρες, που αφήνει τα σημάδια του και στην ερωτική ζωή», υπογραμμίζει ο κ. Ρόκκας.

Μεγάλο άγχος, το οποίο μπορεί να καταστρέψει κυριολεκτικά την ερωτική ζωή ενός άνδρα, μπορεί να προκαλέσουν:

 • η απώλεια της εργασίας του,
 • η επί μακρόν παραμονή στην ανεργία,
 • τα οικονομικά βάρη,
 • τα προβλήματα στις σχέσεις,
 • οι συχνές συγκρούσεις,
 • μια ασθένεια,
 • η απώλεια κάποιου αγαπημένου προσώπου,
 • ο φόβος της γήρανσης με ό,τι αυτή συνεπάγεται,
 • οι αλλαγές στη γενική κατάσταση της υγείας. 

Η επίσκεψη στον ειδικό γιατρό, που θα βοηθήσει τον ασθενή να διαγνωστεί και θα ταυτοποιήσει την ακριβή αιτιολογία του προβλήματος, είναι απαραίτητη. Σε τέτοιες περιπτώσεις συστήνονται συνήθως θεραπείες με κάποιον ψυχολόγο ή σεξολόγο. Τεχνικές χαλάρωσης, διαλογισμός, γιόγκα και βελονισμός βοηθούν πολύ, επίσης, όλους όσοι είναι δεκτικοί σε αυτές τις μορφές εναλλακτικών θεραπειών αντιμετώπισης του προβλήματος. Οι θεραπείες αυτές, εξάλλου, έχει διαπιστωθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα του στρες, επιδρώντας άμεσα στη «χημεία» του εγκεφάλου.

«Η λήψη ενός λεπτομερούς ιατρικού και σεξουαλικού ιστορικού αποτελεί τη βάση για τη διερεύνηση της στυτικής δυσλειτουργίας. Ο άνδρας, που επισκέπτεται τον ουρολόγο – ανδρολόγο, καλό είναι να γνωρίζει ότι μπορεί να μιλήσει ανοιχτά και με ειλικρίνεια μαζί του, καθώς ο γιατρός είναι εκπαιδευμένος, ώστε να συζητά τα ευαίσθητα θέματα που αφορούν στη σεξουαλική ζωή των ανδρών», λέει ο χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος Κωνσταντίνος Ρόκκας.

Στο πρώτο ραντεβού, ο γιατρός θα ρωτήσει τον ασθενή, μεταξύ άλλων:

 • Αν υπάρχουν άλλα προβλήματα υγείας ή χρόνιες παθήσεις
 • Αν παίρνει φάρμακα
 • Για χειρουργικές επεμβάσεις, στις οποίες μπορεί να έχει υποβληθεί
 • Για την ψυχολογική του κατάσταση
 • Για το αν καπνίζει ή καταναλώνει αλκοόλ
 • Για χρήση ουσιών

Στη συνέχεια, θα χρειαστεί να γίνουν ερωτήσεις, που αφορούν στο πρόβλημα, που έχει ο άνδρας με τη στύση του, όπως:

 • Πόσο σκληρή γίνεται και πόσο διαρκεί.
 • Αν συνυπάρχουν άλλα προβλήματα, π.χ. μείωση ή έλλειψη ερωτικής επιθυμίας, πρόωρη εκσπερμάτιση κ.λπ.
 • Αν το πρόβλημα είναι μόνιμο, εμφανίζεται κατά περιόδους ή επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου.
 • Αν η σύντροφος αντιμετωπίζει κι εκείνη σεξουαλικό πρόβλημα, π.χ. μείωση ερωτικής επιθυμίας ή ύγρανσης του κόλπου λόγω εμμηνόπαυσης.
 • Αν η στύση είναι επιτυχής, στην περίπτωση που ο ασθενής είναι μόνος του (αυνανισμός) ή αν υπάρχουν νυκτερινές/ πρωινές στύσεις.
 • Αν υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που «φρενάρουν» τη στύση, π.χ. οι συνθήκες και το περιβάλλον όπου το ζευγάρι έρχεται σε επαφή, η συγκεκριμένη σύντροφος κ.λπ.
 • Αν ο άνδρας έχει δοκιμάσει στο παρελθόν κάποια θεραπεία για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας, π.χ. χάπια.

«Στις περιπτώσεις, που η στυτική δυσλειτουργία δεν έχει, τελικά, ψυχολογικά, αλλά οργανικά αίτια, ο γιατρός συνταγογραφεί κάποιες φαρμακευτικές θεραπείες. Εάν αυτές δεν αποδώσουν, στη “μάχη” μπαίνουν οι ενδοπεϊκές ενέσεις και τα κρουστικά κύματα, με πολύ καλά αποτελέσματα», καταλήγει ο κ. Ρόκκας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ