Είναι το μπέικον εργαστηρίου το διατροφικό μας μέλλον;
H βρετανική start up Higher Steaks δημιουργεί τεχνητά καλλιεργημένο μπέικον και πανσέτα από κύτταρα ζώων, χωρίς να χρειαστεί να οδηγηθούν ζώα σε σφαγή.
H βρετανική start up Higher Steaks δημιούργησε τα πρώτα δείγματα τεχνητά καλλιεργημένου μπέικον.
Η Higher Steaks είναι μία βρετανική start up που έχει σκοπό να αλλάξει τις διατροφικές μας συνήθειες και να οδηγηθούμε σε κάτι πιο υγιεινό και ηθικό. Αν βάλεις τη λέξη μπέικον δίπλα στο υγιεινό, σίγουρα δεν είναι ο καλύτερος «σύμμαχος» και «φίλος» για την υγεία μας αλλά οι άνθρωποι και επιστήμονες της Higher Steaks κατάφεραν κάτι που ίσως είναι οδηγός για ένα διαφορετικό διατροφικό μέλλον. Δημιούργησαν μπέικον και πανσέτα εργαστηρίου χωρίς να χρειαστεί να οδηγηθεί κάποιο ζώο προς σφαγή. Ίσως κάποιοι, από την άλλη πλευρά, δεν τους αρέσει η λέξη «εργαστήριο» δίπλα σε μπέικον, ίσως το συνδέουν με κάτι το πλαστικό και χωρίς γεύση. Καλά τα φυτικά μπέργκερ, αλλά καμιά φορά ή πολλές φορές θέλεις να νοιώσεις τη γεύση και υφή του αληθινού κρέατος.
«Υπάρχει ακόμα πολύ δουλειά να γίνει μέχρι να βγει στην αγορά. Η αποκάλυψη όμως μίας πανσέτας φτιαγμένης από 50% καλλιεργημένα κύτταρα και μπέικον που περιέχει 70% κρέατος που αναπτύχθηκε από κυτταρική ύλη σε ένα εργαστήριο είναι κάτι σαν ορόσημο για τη βιομηχανία τροφίμων» δήλωσε η chief executive της Higher Steaks, Benjamina Bollag, στο TechCrunch, με το υπόλοιπο των συστατικών να προέρχεται από μία μίξη από φυτά, πρωτεΐνες, λιπαρά και άμυλο.
Δεν είναι μόνο το ηθικό κομμάτι της υπόθεσης για τις συνθήκες που επικρατούν σε κάποια εκτροφεία ζώων. Πολλοί επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου πως η παραγωγή κρέατος έχει ξεπεράσει κατά πολύ το όριο και πως έχουμε λιγότερο από μία δεκαετία περιθώριο για να μειώσουμε την κατανάλωση-παραγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών. Μόνο έτσι θα σώσουμε τον πλανήτη και τα δάση του από την υπερθέρμανση που δημιουργείται από το μεθάνιο που εκπέμπεται από τα βοοειδή, χοίρους και άλλα ζώα σε εκτροφεία και φάρμες.
Υπάρχουν πολλές εταιρίες στην αγορά που φτιάχνουν κρέας από φυτικά υλικά, εδώ όμως έχουμε τεχνητά καλλιεργημένο κρέας-μπέικον από κυτταρική ύλη μέσα σε εργαστήριο. Για αρχή, εταιρίες σαν την Higher Steaks, με περισσότερες από 30 να υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο, δημιουργούν δείγματα τι μπορούν να κάνουν και να δημιουργήσουν. Ο δρόμος για την αγορά είναι μακρύς και θα χρειαστεί πολλά χρόνια, ιδιαίτερα αν μιλάμε για μαζική παραγωγή σε προσιτές για τον κόσμο τιμές.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μελέτη αποκαλύπτει ότι το κοιλιακό λίπος συνδέεται με επιβλαβείς αλλαγές στην καρδιά
«Οι σχέσεις δεν είναι μόνο συναισθηματική ασφάλεια, αλλά βιολογικός παράγοντας υγείας»
Από τα ζεστά αφεψήματα μέχρι την παραδοσιακή ιατρική, αποδεικνύεται πολύτιμο για υγεία και ευεξία
Δες πώς ένας δεκάλεπτος περίπατος μπορεί να βελτιώσει την υγεία και τη διάθεσή σου
Το μυαλό τρέχει σε σκέψεις και αρνητικά σενάρια κι εμείς βουλιάζουμε σαν να βρισκόμαστε σε μια κινούμενη άμμο
Δεν είναι σεξιστικό το ζήτημα, αλλά αφορά τη διαφορετική λειτουργία του οργανισμού των δύο φύλων
Συνομιλία με τον γιατρό-διδάκτορα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης Γιώργο Μπούτλα
Υπολογίζεται ότι το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού υποφέρει από αυτό
Η μετάδοση του ιού γίνεται κυρίως μέσω σωματικών υγρών
Αν είσαι γυναίκα, τα αθλητικά σου παπούτσια έχουν πρόβλημα και ίσως το είχες καταλάβει
Δύο οπτικές από την Gilead Sciences: Πώς η ιατρική επιστήμη και η επικοινωνία γίνονται σύμμαχοι στη μάχη κατά του κοινωνικού φόβου
Ναι, το ''δωράκι'' που κρύβει η πρώτη πάνα αποκαλύπτει πολλά περισσότερα απ΄όσα ξέραμε μέχρι σήμερα
Πώς η σαρκοπενία οδηγεί σε μειωμένη ενέργεια και κινητικότητα
Ανοίγει τον διάλογο για τον εμβολιασμό κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων
Πρωτοποριακές, πολυλειτουργικές πλατφόρμες απεικόνισης
Στη Μαδρίτη, με Έλληνα ογκολόγο μεταξύ των συμμετεχόντων
Ταινία μικρού μήκους για τις σπάνιες παθήσεις
Τι έδειξε πρόσφατη μελέτη
Ο πρώτος παράγοντας είναι ο κιρκάδιος ρυθμός, το εσωτερικό μας ρολόι
Οι δεξιότητες που παραμένουν αποκλειστικά ανθρώπινες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.