- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Το κρασί ταιριάζει με τα φρούτα, προτείνουμε 5 ελληνικά κρασιά για να πετύχεις το πιο δροσερό pairing του καλοκαιριού
Θάλασσα, ήλιος, φρούτα και κρασί. Αναρωτιέσαι κι εσύ αν όντως ταιριάζει το κρασί με τα φρούτα; Θα απαντήσω άμεσα και χωρίς πολλά πολλά: ναι! Καταρχάς να πω πως αν θέλεις να φτιάξεις μια πλούσια καλοκαιρινή φρουτοσαλάτα με διάφορα φρούτα, όποιο από τα παρακάτω κρασιά και να διαλέξεις θα σταθεί τέλεια στο πλάι της, όμως, να ξέρεις πως κάθε ποικιλία σταφυλιού έχει και αυτή τις συμπάθειές της.
Γενικός κανόνας: με φρούτα διάλεξε φρέσκα λευκά ή ροζέ κρασιά, με μέτριο σώμα, αισθητή οξύτητα και ανάλαφρο αρωματικό χαρακτήρα. Αφρώδη; Δεν μας πειράζουν καθόλου, ίσα ίσα τα αγαπάμε. Πάμε τώρα να κάνουμε ακόμη πιο ενδιαφέρουσα τη συζήτηση μια και σου έχω λύση για οποιοδήποτε φρούτο βρεθεί στο ψυγείο σου.
5 ελληνικά κρασιά και το καλοκαιρινό φρούτο που τους ταιριάζει
Ροδάκινο + Μαλαγουζιά, όταν τα πυρηνόκαρπα συναντούν τα πυρηνόκαρπα
Η Μαλαγουζιά, η αρωματική ντίβα του ελληνικού αμπελώνα, αναδύει πυρηνόκαρπα και γενικότερα λευκόσαρκα φρούτα στο αρωματικό της προφίλ. Οπότε με το ροδάκινο είναι αυτό που λέμε «φίλοι για πάντα».
Μαλαγουζιά Kitrvs - Kitrvs Winery
Αρώματα που θυμίζουν πυρηνόκαρπα φρούτα σμίγουν μαζί με κάποιες διακριτικές νότες τροπικών φρούτων και εσπεριδοειδών, αλλά είναι και ο βοτανικός της χαρακτήρας που έρχεται στην επιφάνεια όσο περνάει η ώρα. Στο στόμα η τραγανή αίσθηση δένει ταμάμ με την τραγανή υφή του ροδάκινου, ενώ η οξύτητα του κρασιού κρατάει ζωντανό το pairing.
Ενδεικτική τιμή: 16,50 €
Pro-tip από οινολόγο σε οινόφιλο: Αν δοκιμάσεις το ροδάκινο σε μια σαλάτα με burrata και την απολαύσεις μαζί μια δροσιστική Μαλαγουζιά, έχεις φτιάξει κατάσταση του ονείρου.
Βερίκοκο +Βιδιανό, με το «Β» κεφαλαίο
Στην παραλία ή στο σπίτι πλύνε τα βερίκοκά σου, και βάλε αμέσως ένα Βιδιανό στο ψυγείο. Θα πάθεις πλάκα με το πως ένα Βιδιανό με μεστό χαρακτήρα, οξύτητα και φρεσκάδα είναι σε θέση να εξισορροπήσει τόσο τέλεια την τραγανή υφή και τον πλούσιο γευστικό χαρακτήρα του βερίκοκου.
Dafnios λευκός - Οινοποιείο Δουλουφάκη
Στην μύτη νότες βερίκοκου, περγαμόντου, ροδάκινου και mango, ενώ στο αρωματικό φόντο συναντάμε ελαφριές βοτανικές νύξεις που θυμίζουν χαμομήλι. Το στόμα χαρακτηρίζεται από την δροσιστική του οξύτητα που ισορροπεί ανάμεσα στην ελαφριά λιπαρή υφή και το πλούσιο αρωματικό υπόβαθρο του κρασιού.
Ενδεικτική τιμή: 9,20 €
Pro-tip από οινολόγο σε οινόφιλο: Τσαχπινιά για αυτόν θέλει το κάτι διαφορετικό! Ψήσε ελαφρά τα βερίκοκα στην σχάρα και απόλαυσέ τα με λίγο μανούρι και ένα ελαφρύ dressing μελιού. Το πας εντελώς αλλού, αλλά του πάει μούρλια επίσης.
Πεπόνι + Gewurztraminer, same vibe - same tribe
Λαχταράς ένα πεπονάκι δροσερό, με ωραίο άρωμα, τροπικό χαρακτήρα και ελαφρά μελένια αίσθηση, σωστά; Ε λοιπόν θα του βάλω δίπλα του ένα Gewurztraminer και θα φτιάξω ένα iconic pairing.
Μελισσόπετρα - Κτήμα Τσελέπου
Νότες που θυμίζουν τριαντάφυλλο, λίτσι, λευκόσαρκα φρούτα, περγαμόντο και πεπόνι φτιάχνουν μια διασκεδαστική παλέτα στο ποτήρι. Το στόμα χαρακτηρίζεται από μέτρια αλλά δροσερή οξύτητα και μια ελαφριά λιπαρή αίσθηση, βάζοντάς μας σε ένα ιντριγκαδόρικο παιχνίδι γεύσεων και ισορροπίας.
Ενδεικτική τιμή: 17,80 €
Pro-tip από οινολόγο σε οινόφιλο: Δοκίμασε πεπόνι μεν, κάπως αλλιώς δε. Σέρβιρέ το μαζί με προσούτο, μοτσαρέλα, αγγουράκι σε ροδέλες και λίγο βαλσάμικο, και συνόδευσε το με ένα δροσερό Gewurztraminer. Συνδυασμός που σκοτώνει, στο υπόσχομαι.
Καρπούζι + Sparkling Μοσχοφίλερο, that’s all folks!
Ανοίγεις το ψυγείο και έχει ένα βαθύ πιάτο με κομμένο καρπούζι. Ξαφνικά ανακούφιση, όλα πάνε καλά. Βάλε δίπλα του και ένα αφρώδες Μοσχοφίλερο, και ίσως να νιώσεις πως έχεις μόλις κατακτήσει τον κόσμο! Ψυγείο, καρπούζι, φυσαλίδες. That’s all folks!
Ωδή Πανός - Κτήμα Σπυρόπουλου
Το star quality του καρπουζιού το απογειώνουν δύο πράγματα: το λευκό Μοσχοφίλερο και οι φυσαλίδες. Η λεπτεπίλεπτη ανθικότητα, τα αρώματα εσπεριδοειδών αλλά και οι ελαφριές τροπικές νύξεις που γίνονται αντιληπτές στην αρωματική παλέτα, συναντούν τις ζωηρές φυσαλίδες οι οποίες τελικά σε ξεγελούν, καθώς σου δίνουν την αίσθηση πως δοκιμάζεις κάποιο καινούργιο spritz. Από την άλλη η τραγανή οξύτητα και το μέτριο σώμα αγκαλιάζουν ακριβώς την crispy υφή του καρπουζιού, ενώ έρχονται σε απόλυτη ισορροπία με την υδάτινη και ανάλαφρη αίσθηση του στο στόμα.
Ενδεικτική τιμή: 14,00 €
Pro-tip από οινολόγο σε οινόφιλο: Κάτι «προχώ» που μπορείς να δοκιμάσεις είναι να κόψεις το παγωμένο καρπούζι σε κυβάκια, με λίγο φρέσκο δυόσμο και μια πρέζα ανθό αλατιού ή limezest. Ρίξε δίπλα του όπως είπαμε και ένα sparkling Μοσχοφίλερο και μετά… ζήσ’το!
Κεράσια + Sparkling Ξινόμαυρο, το απόλυτο «κερασάκι στην τούρτα»
Τα κεράσια στον καιρό τους είναι συνηθισμένα να μονοπωλούν το ενδιαφέρον. Το ροζέ Ξινόμαυρο το ίδιο. Ας τα δοκιμάσουμε μαζί λοιπόν και δες τι θα συμβεί. Ο ελαφρύς τανικός χαρακτήρας και η crispy αίσθηση των κερασιών, θα συνδυαστούν υπέροχα με τις διακριτικές τανίνες ενός ροζέ καθώς και με την τραγανή οξύτητα ενός ροζέ Ξινόμαυρου.
Ακακίες Sparkling - Κτήμα Κυρ-Γιάννη
Στην μύτη συναντάμε φουλ αρώματα από κόκκινο κεράσι, νότες ώριμης φράουλας, και στοιχεία που θυμίζουν μαρμελάδα τομάτας. Οι φυσαλίδες ρολάρουν στο στόμα και αναδεικνύουν την αισθητή τραγανή οξύτητα του κρασιού, η οποία τελικά καταφέρνει να εξισορροπήσει τον off-dry (όχι εντελώς ξηρό) χαρακτήρα του.
Ενδεικτική τιμή: 14,00 €
Pro-tip από οινολόγο σε οινόφιλο: Βάλε κερασάκια στο μπολ, από δίπλα λίγo chèvre και ξεκίνα το τσίμπι τσίμπι!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για να συνδυάσεις τη σαμπάνια με τα ψώνια στην Ερμού
Οχτώ ερυθρές ετικέτες για ζεστές βραδιές
Με μεγάλη συλλογή αλκοολούχων ποτών, οίνων και ζύθων χωρίς αλκοόλ
Ο Θωμάς και ο Βαγγέλης Γάτσιος ακολουθούν ακόμα κατά γράμμα τη συνταγή του προπάππου τους για το τέλεια ισορροπημένο ούζο
Οι άνθρωποι του οινοποιείου είναι παραγωγοί με πραγματικό πάθος για τη γη
Ένα οινοποιείο που ενώνει τον μύθο με τη γεύση, την παράδοση με τη διεθνή αναγνώριση
Η ανάδειξη του ελληνικού αμπελώνα μέσα από μία δημοπρασία
Τα βράδια πίνουμε και τρώμε. Όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.
Νέο σημείο αναφοράς στη γειτονιά για την craft κουλτούρα
Εννιά διαφορετικές κάνουλες και πάνω από 60 ετικέτες μπίρας σε περιμένουν στα Ιλίσια
Στην καρδιά του Βόλου υπάρχει ένα μπαρ καθόλου συνηθισμένο
Ένα σημείο συνάντησης για όσους ζουν το κρασί με πάθος
Εμφιαλώθηκε στους 42,7% αλκοολικούς βαθμούς και περιγράφεται ως ένα hyper-aged single malt
Από τη Μικρά Ασία, στα κυριακάτικα τραπέζια μας
«Beaujolais Nouveau est arrivé» και θα το βροντοφωνάξω, και θα το πιω!
Γαρνιτούρες από μύρτιλα και μούρα μέχρι βρώσιμα λουλούδια
Τέλειο για μια έξοδο πριν ή μετά το θέατρο!
Η καρδιά του φυσικού κρασιού χτυπά στο Ωδείο Αθηνών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.