- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
5 κρασιά της Κρήτης και τα κρητικά πιάτα που τους ταιριάζουν
Ο οδηγός σου για το απόλυτο κρητικό wine pairing
5 κρητικά κρασιά και τα πιάτα της κρητικής κουζίνας που τους ταιριάζουν περισσότερο
Πριν λίγες μέρες ήμουν στην Κρήτη και ήδη μου λείπει. Για αυτό σκέφτηκα να κάνουμε μαζί ένα νόστιμο ταξίδι μέχρι εκεί, μέσα από τα εμβληματικά κρασιά και τα πιο γνωστά πιάτα του νησιού. Ετοιμάσου για μικρές γευστικές στιγμές απόλαυσης με κρητικά κρασιά και τοπικές λιχουδιές, ένα wine pairing τόσο καλοκαιρινό και αυθεντικό, που είτε είσαι στην Κρήτη είτε όχι, είναι το ίδιο και το αυτό.
5 κρασιά της Κρήτης και κρητικά πιάτα για να τα συνοδέψεις
Μοσχάτο Σπίνας* με σφακιανή πίτα
Μοσχάτο Σπίνας, το απόλυτο αρωματικό show στο ποτήρι! Ταιριάζει άψογα με μια σφακιανή πίτα με μέλι, δημιουργώντας μια γλυκόξινη ισορροπία που περιτριγυρίζεται υπέροχα από τα λουλουδένια vibes και τη φρεσκάδα του Μοσχάτου.
*Μοσχάτο Σπίνας - Κτήμα Μιχαλάκη
Αρώματα τριαντάφυλλου, λευκών λουλουδιών (όπως γιασεμί), νύξεις που θυμίζουν βιολέτα και γκρέιπφρουτ, και κάποια διακριτικά στοιχεία βοτανικότητας συνθέτουν ένα original κρητικό Μοσχάτο Σπίνας να το πιεις στο ποτήρι. Στο πλάι του, μια ζεστή σφακιανή πίτα αλειμμένη με μέλι και λίγο ντόπιο βούτυρο, συνοδεύει υπέροχα αυτό το κρασί.
Ενδεικτική τιμή: 9,00 €
Θραψαθήρι* με κρητικό ντάκο
Αν ήταν άνθρωπος, θα λέγαμε ότι το Θραψαθήρι είναι χαμηλών τόνων και δεν μιλάει πολύ. Έλα όμως που αν το γνωρίσεις καλύτερα έχει να σου πει πολλά… Εγώ το δοκίμασα μαζί με κρητικό ντάκο και ενθουσιάστηκα!
*Θραψαθήρι Αρμί - Οινοποιείο Λυραράκη
Το συγκεκριμένο κρασί (και τον ντάκο) τα δοκίμασα κάτω από μια πέργκολα με θέα τον αμπελώνα του οινοποιείου Λυραράκη. Από πού να αρχίσω; Από τα φρουτώδη ώριμα αρώματα πυρηνόκαρπων και εσπεριδοειδών; Από τις νότες ανθέων και βοτάνων; Από τις διακριτικές αλλά πικάντικες πινελιές που προέρχονται από τη ζύμωση και μετέπειτα παραμονή του κρασιού σε δρύινα βαρέλια; Ή μήπως από την ελαφριά αίσθηση αλμύρας στο στόμα; Όταν στο παιχνίδι μπαίνει ο τραγανός ντάκος με την ντομάτα, τη φέτα ή τη μυζήθρα του, αυτό το κρασί απογειώνεται. Αν ο ντάκος έχει και λίγη κάππαρη από πάνω για να ενισχύσει περισσότερο τη βοτανική και mineral αίσθηση του κρασιού, ακόμη καλύτερα.
Ενδεικτική τιμή: 18,90 €
Βιδιανό* με χοχλιούς μπουμπουριστούς
Είναι το next big thing του ελληνικού αμπελώνα -το έχω ξαναπεί άλλωστε- και όχι τυχαία! Κάποιοι το έχουν χαρακτηρίσει σαν το κρητικό Chardonnay, καθώς δίνει πολλές φορές κρασιά με σώμα και φινέτσα, ενώ αντέχει το βαρέλι και μπορεί να παλαιώσει όμορφα. Το pairing αυτού; Χοχλιοί μπουμπουριστοί… κάπου στη Σητεία!
*Άσπρος Λαγός - Οινοποιείο Δουλουφάκη
Ήμασταν πλάι στην θάλασσα και είχαμε παραγγείλει χοχλιούς μπουμπουριστούς ή αλλιώς τα πιο gourmet σαλιγκάρια που έχω δοκιμάσει. Μαζί απολαμβάναμε ένα δροσιστικό Βιδιανό, πλούσιο σε αρώματα λευκών λουλουδιών, εσπεριδοειδών, με νότες που θυμίζουν τίλιο και μια όμορφη υποψία αρωματικών στοιχείων κεριού και βουτύρου. Η λιπαρότητα και τα ελαφριά πικάντικα χαρακτηριστικά δεν λείπουν από το στόμα λόγω της παραμονής του κρασιού σε βαρέλι και δένουν όπως πρέπει με τις υφές και τα αρώματα του πιάτου. Από την άλλη οι χοχλιοί τηγανισμένοι με δενδρολίβανο και σβησμένοι με ξύδι σηματοδοτούν την απόλυτη γήινη έκφραση.
Ενδεικτική τιμή: 17,00 €
Λιατικό* ροζέ με καλτσούνια
Λιάτικο ροζέ, golden hour και Κρήτη. Στο πιάτο μου για τσιμπολόγημα έχει ζεστό καλτσούνι με μυζήθρα και λίγο μέλι από πάνω. Κάπου εδώ η νοστιμιά απογειώνεται.
*Κομψός ροζέ - Αμπελώνες Καραβιτάκη
Αρώματα φράουλας, κερασιού και πυρηνόκαρπων φρούτων δημιουργούν τις πρώτες εντυπώσεις της αρωματικής παλέτας, ενώ νύξεις που θυμίζουν τριαντάφυλλα και γιασεμιά εμφανίζονται σιγά σιγά στο φόντο. Το στόμα είναι κομψό και πλούσιο, χαρακτηρίζεται από μια διακριτική λιπαρή αίσθηση η οποία κάνει υπέροχο match με τα τυρένια και μελένια καλτσούνια. Το όλο σύνολο; Λίγο αλμυρό, λίγο γλυκό μα πολύ κρητικό, κάτι σαν καλοκαιρίνο love story που δεν περίμενες, ότι θα είναι τόσο καλό.
Ενδεικτική τιμή: 11,20 €
Κοτσιφάλι* με κρητικό απάκι
Εδώ έχουμε κρασί με attitude το οποίο χαρακτηρίζεται από νότες που θυμίζουν κόκκινα φρούτα και μια γήινη αίσθηση που κάνει «pop». Δοκίμασέ το μαζί με ένα καπνιστό απάκι αρωματισμένο με θυμάρι και δενδρολίβανο.
*Κοτσιφάλι Nature 2023 - Οινοποιείο Ζουμπεράκη
Ενώ δίπλα μου έχω ένα λαχταριστό απάκι, εγώ ξεκινάω δοκιμάζοντας μια γουλιά κρασί - έτσι για τη γεύση. Πρώτη στάση, τα έντονα αρώματα κόκκινων φρούτων που προσδίδουν στο κρασί την αναμενόμενη φρεσκάδα. Φράουλες, blueberry, δαμάσκηνα και κεράσια ξεχωρίζουν από το σύνολο, ενώ έρχονται σε ισορροπία με τα πιο spicy στοιχεία από το βαρέλι που δένουν τρομερά με τον πικάντικο χαρακτήρα του χοιρινού αλλαντικού. Οι καλοδομημένες ταννίνες πλαισιώνουν υπέροχα τη λιπαρότητα του pairing και -πίστεψέ με- μετά από αυτό τον συνδυασμό θα θυμάσαι για πάντα τι πάει να πει κρητική νοστιμιά.
Ενδεικτική τιμή: 16,50 €
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για να συνδυάσεις τη σαμπάνια με τα ψώνια στην Ερμού
Οχτώ ερυθρές ετικέτες για ζεστές βραδιές
Με μεγάλη συλλογή αλκοολούχων ποτών, οίνων και ζύθων χωρίς αλκοόλ
Ο Θωμάς και ο Βαγγέλης Γάτσιος ακολουθούν ακόμα κατά γράμμα τη συνταγή του προπάππου τους για το τέλεια ισορροπημένο ούζο
Οι άνθρωποι του οινοποιείου είναι παραγωγοί με πραγματικό πάθος για τη γη
Ένα οινοποιείο που ενώνει τον μύθο με τη γεύση, την παράδοση με τη διεθνή αναγνώριση
Η ανάδειξη του ελληνικού αμπελώνα μέσα από μία δημοπρασία
Τα βράδια πίνουμε και τρώμε. Όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.
Νέο σημείο αναφοράς στη γειτονιά για την craft κουλτούρα
Εννιά διαφορετικές κάνουλες και πάνω από 60 ετικέτες μπίρας σε περιμένουν στα Ιλίσια
Στην καρδιά του Βόλου υπάρχει ένα μπαρ καθόλου συνηθισμένο
Ένα σημείο συνάντησης για όσους ζουν το κρασί με πάθος
Εμφιαλώθηκε στους 42,7% αλκοολικούς βαθμούς και περιγράφεται ως ένα hyper-aged single malt
Από τη Μικρά Ασία, στα κυριακάτικα τραπέζια μας
«Beaujolais Nouveau est arrivé» και θα το βροντοφωνάξω, και θα το πιω!
Γαρνιτούρες από μύρτιλα και μούρα μέχρι βρώσιμα λουλούδια
Τέλειο για μια έξοδο πριν ή μετά το θέατρο!
Η καρδιά του φυσικού κρασιού χτυπά στο Ωδείο Αθηνών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.