Wine & Spirits

5 ωραίες ετικέτες Μοσχοφίλερο, το σταφύλι με τα πολλά πρόσωπα

Μοσχομυριστό, με αισθητή οξύτητα και ενδιαφέρον χρώμα

alexandra-mpaspanelou.jpg
Αλεξάνδρα Μπασπανέλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μοσχοφίλερο, το σταφύλι με τα πολλά πρόσωπα

Μοσχοφίλερο, η ελληνική ποικιλία της Αρκαδικής γης με την πολυδιάστατη προσωπικότητα

Υπέροχο σαν απεριτίφ και φυσικά όχι μόνο. Τι άλλο μπορεί να είναι εκτός από Μοσχοφίλερο ή αλλιώς η περίφημη «Κάπνειος άμπελος» του Αριστοτέλη και του Θεόφραστου… Οι δύο τους, πολλούς αιώνες πίσω, είχαν αντιληφθεί το πολυμορφικό ταλέντο του γκριζωπού σταφυλιού, ενώ μιλούσαν για μια ποικιλία αμπέλου «που φέρει σταφύλια τα οποία από μαύρα γίνονται άσπρα και τανάπαλιν», όπως αναφέρει η Σταυρούλα Κουράκου στο ομώνυμο βιβλίο της «Μοσχοφίλερο, η κάπνειος άμπελος της Μαντινείας».

Έχει κεντρίσει πολλές φορές το ενδιαφέρον των οινοποιών και του οινόφιλου κοινού λόγω των προσόντων και της πολυδιάστατης προσωπικότητας του. Πολλοί μιλούν για το Μοσχοφίλερο, ως μια ξεχωριστή ποικιλία αμπέλου και αναφέρουν ως κλώνους του το Μαυροφίλερο, το Ξανθοφίλερο και το Ασπροφίλερο. Άλλοι μιλούν για την ταύτιση του με την ποικιλία Φιλέρι, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που την αμφισβητούν. Απ’ ότι φαίνεται λοιπόν το Μοσχοφίλερο θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα στο μέλλον ως ποικιλία αμπέλου, καθώς όλες οι παραπάνω θεωρίες χρήζουν περαιτέρω επιστημονικής έρευνας.

Για να γνωριστούμε λίγο καλύτερα με το «μυστηριώδες» Μοσχοφίλερο να σας πω πως εκείνο λατρεύει να δίνει τον καλύτερο του εαυτό, ειδικά όταν πρόκειται για λευκό κρασί, παραγόμενο 100% από την αφεντιά του. Η φινέτσα πηγάζει από «μέσα του» με μια αρωματική ένταση που μοσχομυρίζει. Πολλές φορές συμμετέχει και σε blends με άλλες ελληνικές ή ξένες ποικιλίες, όπως ο Ροδίτης ή το Chardonnay, μα η solo καριέρα είναι το δυνατό του σημείο. Αν δε αποφασίσει κανείς να παίξει το συναρπαστικό «παιχνίδι των χρωμάτων» του, τότε «Voilà»… ένα ροζέ -σωστή «Προβηγκία»- ξετυλίγεται μπροστά του! Και τα ταλέντα του δεν σταματούν εδώ. Πρέπει να δοκιμάσεις ένα αφρώδες από Μοσχοφίλερο για να καταλάβεις πόσο σπινθηροβόλο και κομψό μπορεί να γίνει. Η γευστική παλέτα του χορεύει υπέροχα τον χορό των φυσαλίδων και θα έλεγα πως της πηγαίνει όσο τίποτα.

Για να συναντήσει κανείς το Μοσχοφίλερο από κοντά θα πρέπει στα σίγουρα να ταξιδέψει στον αμπελώνα της Αρκαδικής γης και πιο συγκεκριμένα στο οροπέδιο της Μαντινείας, όπου κυριολεκτικά εκεί ζει, βασιλεύει, και «ανθίζει»! Μοσχοφίλερο και Μαντινεία, μεγαλουργούν προσφέροντας οίνους λευκούς ξηρούς και λευκούς αφρώδεις «ΠΟΠ Μαντινεία», καθώς επίσης και οίνους «ΠΓΕ Αρκαδία». Στην υπόλοιπη Ελλάδα θα συναντήσουμε πολύ λιγότερες φυτεύσεις του.

Αν λοιπόν έχεις όρεξη για ένα κρασί, full of freshness που σαγηνεύει τις αισθήσεις με τα φινετσάτα χρώματα και αρώματα του, τότε φύγαμε να εξερευνήσουμε τον περιπετειώδη κόσμο των κρασιών του Μοσχοφίλερου, γιατί από ό,τι φαίνεται κρύβει πολλές εκπλήξεις!

Gris de Nuit - Κτήμα Τσελέπου

Gris de Nuit - Κτήμα Τσελέπου
Ροδόχρωμο, απαλό και τόσο εκφραστικό. Νότες που θυμίζουν τριαντάφυλλο, γιασεμί και φρέσκα αρώματα εσπεριδοειδών απλώνονται στην μύτη από την πρώτη κιόλας επαφή με το ποτήρι. Στο στόμα, η φίνα αισθητική και η εμφανής οξύτητα συνδυάζονται υπέροχα με τις ανθικές και τις φρουτώδεις νύξεις του, δημιουργούν όλες τις προδιαγραφές για μια όμορφη επίγευση που παραμένει. Το Gris de Nuit, είναι το ροζέ που θα λατρέψεις πλάι σε ένα ριζότο μανιταριών, πιάτα ταϊλανδέζικης κουζίνας, αλλά εμπιστεύσου με κλειστά μάτια και την solo εκδοχή του.
Ενδεικτική τιμή: 11,50 €

Ωδή Πανός - Κτήμα Σπυρόπουλου

Ωδή Πανός - Κτήμα Σπυρόπουλου
Η μικρή, κρυφή αγάπη ενός Μοσχοφίλερου, είναι η δημιουργία ενός perfect sparkling. Η «Ωδή Πανός» είναι τόσο αρωματική όσο και σπινθηροβόλα, μια πανδαισία αρωμάτων μήλου, εσπεριδοειδών, με νότες μπανάνας και τριαντάφυλλου. Στο στόμα οι ζωηρές φυσαλίδες χορεύουν ανάμεσα στις νότες εσπεριδοειδών και ανθέων, ενώ η εμπειρία κορυφώνεται χάρη στην αναζωογονητική οξύτητά του. Ωμά θαλασσινά, sushi και φρουτοσαλάτες, μοιάζουν αγαπημένες επιλογές γι’ αυτό το αφρώδες.
Ενδεικτική τιμή: 12,00 €

Portes Μοσχοφίλερο - Κτήμα Σκούρα

Portes Μοσχοφίλερο - Κτήμα Σκούρα
Αρώματα λευκών λουλουδιών, τόσο απαλά και φρέσκα και διακριτικές νότες αγιοκλήματος, εσπεριδοειδών και γλυκολέμονου. Το στόμα ακολουθεί πιστά την αρωματική παλέτα της μύτης, με μια οξύτητα που αναδεικνύει την ζωντάνια αυτού του κρασιού. Ένα Μοσχοφίλερο «μπαλαντέρ» που θα σταθεί εξαιρετική συντροφιά για όποιον επιλέξει να το απολαύσει μόνο του, αλλά θα πλαισιώσει υπέροχα και ένα τραπέζι γεμάτο λιχουδιές. Εσύ αποφασίζεις…Ενδεικτική τιμή: 9,50 €

Semeli Μαντινεία - Semeli Estate

Semeli Μαντινεία - Semeli Estate
Τα διαχυτικά αρώματα μιας Μαντινείας απλώνονται στο ποτήρι με το που θα σερβίρεις. Εσπεριδοειδή, λεμονανθοί και πυρηνόκαρπα φρούτα αποτελούν τα πρώτα βιολιά της μύτης, ενώ στην συνέχεια ακολουθούν νότες από τριαντάφυλλο και λευκά άνθη. Στο στόμα είναι ανάλαφρο, με δροσερή οξύτητα και ισορροπία μεταξύ του φρούτου και των ανθικών στοιχείων. Συνδύασέ με μεσογειακά πιάτα και φρέσκες σαλάτες ή γιατί όχι απόλαυσε το ως ένα δροσερό απεριτίφ και ανακάλυψε την μαγεία του terroir της Μαντινείας.
Ενδεικτική τιμή: 11,00 €

Μαντινεία Μορόπουλου - Οινοποιείο Μορόπουλου

Μαντινεία Μορόπουλου - Οινοποιείο Μορόπουλου
Τα μεθυστικά αρώματα της μύτης, θυμίζουν μοσχολέμονο, αχλάδι και μήλο, ενώ έρχονται σε απόλυτη αρμονία με τα ανθικά «σημεία στίξης» αυτού του Μοσχοφίλερου. Το στόμα φαντάζει τόσο δροσιστικό που αναδεικνύει τον πλούτο όλων των πλούσιων αρωμάτων που απολαμβάνει κανείς από την πρώτη κιόλας γουλιά. Συνδύασε το ιδανικά με λευκά κρεατικά στον φούρνο και λεμονάτες σάλτσες, ή με μια minimal δροσερή σαλάτα ότι πρέπει για καθημερινές περιστάσεις.
Ενδεικτική τιμή: 10,50 €

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ