- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
The Perfect Match: Wine pairing με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας στα πλαίσια του Merci Chef
Μια γουλιά Γαλλία, μια μπουκιά Ελλάδα - η πιο νόστιμη συνάντηση πολιτισμών!
“The Perfect Match”, μια διαπολιτισμική εμπειρία γευσιγνωσίας κρασιού και συνδυασμού ψωμιού στο Αcademias Hotel στα πλαίσια του Merci Chef!
Η Εβδομάδα Γαλλικής Γαστρονομίας και το Merci Chef! μπορεί να τελείωσε, αλλά ειλικρινά, δεν μπορώ να βγάλω από το μυαλό μου τη μαγεία του “The Perfect Match”. Ήταν ένα από εκείνα τα μεσημέρια που εύχεσαι να διαρκέσουν για πάντα. Το ζεστό φως του χώρου, τα αρώματα του κρασιού που αναδύονταν με κάθε στροβιλισμό στο ποτήρι, οι χαμηλόφωνες συνομιλίες γύρω από τα τραπέζια, όλα συνέθεταν μια ατμόσφαιρα σχεδόν κινηματογραφική, ανεπιτήδευτη και γεμάτη προσμονή.
Βρέθηκα στο Académias Hotel, εκεί όπου η φινέτσα της γαλλικής γαστρονομίας συνάντησε τη δημιουργικότητα της ελληνικής σκηνής. Ο σομελιέ Χρήστος Θεοδωρόπουλος από το εστιατόριο Hervé, μας καθοδήγησε σε ένα μοναδικό γευστικό ταξίδι ανάμεσα σε γαλλικά και ελληνικά κρασιά, με ζευγάρια τόσο αρμονικά και στοχευμένα που κάθε γουλιά αποκάλυπτε μια μικρή έκπληξη – μια νέα ισορροπία, μια απροσδόκητη συμφωνία αρωμάτων και υφών.
Τα κρασιά συνδυάστηκαν αριστοτεχνικά με τα εμπνευσμένα εδέσματα του Γάλλου σεφ Gauthier Denis και τα αρτοσκευάσματα της Φαίδρας Μαυροειδή από το Line Athens. Ήταν ένας πραγματικός διάλογος πολιτισμών: ψωμί και κρασί σε απόλυτη αρμονία, με τη λεπτότητα του savoir-faire να διασταυρώνεται με την τόλμη και τη ζεστασιά της Μεσογείου.
Στην εκδήλωση παρών ήταν και ο Jean-Marie Hoffman, σεφ της Γαλλικής Πρεσβείας και επικεφαλής της διοργάνωσης Merci Chef!, ο οποίος προλόγισε την εκδήλωση και ευχαρίστησε θερμά τους συνεργάτες του – το Line και το αρτοποιείο «Τρομερό Παιδί».
Η φιλοσοφία της βραδιάς ήταν ξεκάθαρη: ένα μιξ γαλλικών και ελληνικών κρασιών, σε απόλυτο συνδυασμό με γευστικές δημιουργίες των δύο σεφ – ένα παιχνίδι ισορροπίας και πάθους, γνώσης και αυθορμητισμού.
Ξεκινήσαμε με μια εξαιρετική σαμπάνια του Pierre Gimonnet – την Oenophile 2018. Με αρώματα μαγιάς, ψωμιού, ορυκτότητας και μια ζωηρή, σχεδόν ηλεκτρική οξύτητα, συνδυάστηκε υπέροχα με ψωμί ωρίμανσης δύο ημερών, ελαιόλαδο και νερά από χωριάτικη. Ναι, την αγαπημένη σε όλους παπάρα – δοσμένη με φινέτσα και χιούμορ.
Ακολούθησε το Brut Cuvée Spéciale 2022 από το Κτήμα Καρανίκα, με αφρώδη φρεσκάδα, που συνόδευσε ένα αφράτο brioche με αλάτι και μια «γεύση θάλασσας» που ξυπνούσε μνήμες καλοκαιριού.
Στη συνέχεια, δοκιμάσαμε το λευκό «Σαντορίνη 34» του 2022 από το οινοποιείο Αρτέμη Καραμολέγκου – από 100 χρόνων αμπελώνες, με παλαίωση 12 μηνών σε βαρέλι. Έντονη οξύτητα, αρώματα εσπεριδοειδών και η μοναδική mineral αίσθηση του ηφαιστειακού εδάφους της Σαντορίνης. Συνοδεύτηκε από ένα brioche γαρίδας του Gauthier, που «αγκάλιασε» το κρασί ιδανικά.
Στον αντίποδα, το γαλλικό λευκό Moreau Christian Père & Fils Chablis 2023 – καθαρό, κομψό, δροσερό – σερβιρίστηκε με μια λαδένια φοκάτσια εμπνευσμένη από ελληνικές γεύσεις, με ταραμά. Ίσως το πιο πετυχημένο pairing της ημέρας.
Σειρά είχαν τα ροζέ. Πρώτο, το Psithiros Rosé – που προέρχεται από το πάντρεμα της Κρητικής ποικιλίας Κοτσιφάλι με την διεθνή ποικιλία Grenache rouge. Τριανταφυλλί χρώμα, αρώματα κόκκινων φρούτων, ανάλαφρη δομή, δροσιά και ζωντάνια. Συνοδεύτηκε από brioche με γαλλικό τυρί Comté, που ανέδειξε τη φρουτώδη φινέτσα του κρασιού.
Το Château d’Esclans 2022 από την Προβηγκία – μια πιο premium επιλογή, με διακριτική παλαίωση σε βαρέλι – συνδυάστηκε εξαιρετικά με ένα brioche γεμιστό με ceviche και εσπεριδοειδή από τη Φαίδρα. Το κρασί είχε τραγανό, ζουμερό φρούτο, όγκο και σπιρτάδα – μια σύνθεση που έδειχνε την τέχνη του blending στην καλύτερή της εκδοχή.
Και κάπως έτσι, φτάσαμε στο τέλος. Τα γλυκά κρασιά σφράγισαν τη βραδιά με γλύκα και όμορφη διάθεση. Πρώτα, το Works & Days Σαββατιανό από το Κτήμα Μουσών – λιγότερες από 1.000 φιάλες από τη γη της Θήβας, με αρώματα μελιού, μαρμελάδας μάνγκο, ελαφριά λιπαρότητα και φωτεινή οξύτητα. Το pairing με τάρτα λεμονιού ήταν αληθινά υπέροχο.
Το φινάλε δόθηκε με ένα Sauternes του 2016 από το Château Suduiraut – ένα blend από Semillon, Sauvignon Blanc και λίγο Muscadelle. Πλούσιο, βαθύ και με σύνθετη γλύκα, ταίριαξε ιδανικά με μια αρωματισμένη κρέμα και καραμελωμένο ψωμί-κρουτόν.
Φεύγοντας, κρατούσα ακόμα τη γεύση στο στόμα και ένα ζεστό χαμόγελο. Τέτοιες εμπειρίες δεν τις αφήνεις να ξεχαστούν. Τι όμορφη που ήταν η «γαλλική» μας εβδομάδα στην καρδιά της Αθήνας!
H Athens Voice και το μίξερ είναι χορηγοί επικοινωνίας
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για να συνδυάσεις τη σαμπάνια με τα ψώνια στην Ερμού
Οχτώ ερυθρές ετικέτες για ζεστές βραδιές
Με μεγάλη συλλογή αλκοολούχων ποτών, οίνων και ζύθων χωρίς αλκοόλ
Ο Θωμάς και ο Βαγγέλης Γάτσιος ακολουθούν ακόμα κατά γράμμα τη συνταγή του προπάππου τους για το τέλεια ισορροπημένο ούζο
Οι άνθρωποι του οινοποιείου είναι παραγωγοί με πραγματικό πάθος για τη γη
Ένα οινοποιείο που ενώνει τον μύθο με τη γεύση, την παράδοση με τη διεθνή αναγνώριση
Η ανάδειξη του ελληνικού αμπελώνα μέσα από μία δημοπρασία
Τα βράδια πίνουμε και τρώμε. Όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.
Νέο σημείο αναφοράς στη γειτονιά για την craft κουλτούρα
Εννιά διαφορετικές κάνουλες και πάνω από 60 ετικέτες μπίρας σε περιμένουν στα Ιλίσια
Στην καρδιά του Βόλου υπάρχει ένα μπαρ καθόλου συνηθισμένο
Ένα σημείο συνάντησης για όσους ζουν το κρασί με πάθος
Εμφιαλώθηκε στους 42,7% αλκοολικούς βαθμούς και περιγράφεται ως ένα hyper-aged single malt
Από τη Μικρά Ασία, στα κυριακάτικα τραπέζια μας
«Beaujolais Nouveau est arrivé» και θα το βροντοφωνάξω, και θα το πιω!
Γαρνιτούρες από μύρτιλα και μούρα μέχρι βρώσιμα λουλούδια
Τέλειο για μια έξοδο πριν ή μετά το θέατρο!
Η καρδιά του φυσικού κρασιού χτυπά στο Ωδείο Αθηνών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.