- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Στην Καβάλα όλοι πίνουν «Το δικό μας» ούζο
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Η Ποτοποιία Καβάλας φτιάχνει εξαιρετικό ούζο και άλλα ποτά με βάση τις παλιές συνταγές αλλά και με σύγχρονες μεθόδους
Κάθε περιοχή, ιδίως στη βόρεια Ελλάδα και τα νησιά του βορείου Αιγαίου, μετά την έλευση των προσφύγων, δημιούργησε τη δική της ποτοποιϊα και κυρίως το δικό της ούζο. Μικρές, τοπικές ποτοποιϊες συνέχισαν με επικό τρόπο την εμφιάλωση και τις συνταγές από τις περιοχές όπου κάποτε άκμαζε ο ελληνισμός και ήξεραν από καλό φαγητό και μερακλίδικα ποτά. Το ούζο είχε πάντα την πρώτη θέση. Αγαπημένο από αιώνες και συνοδευτικό του καλού μεζέ.
Η ιστορία του ούζου στην Καβάλα
Ο Βασίλης Ευστρατίου γεννήθηκε στην Τένεδο, το 1897, αλλά γρήγορα αποφάσισε να μεταναστεύσει στην Ελλάδα για μια καλύτερη ζωή. Κουβαλώντας μέσα του μνήμες, εικόνες και γνώσεις εγκαταστάθηκε τα πρώτα χρόνια στη Μαρώνεια και στη συνέχεια αποφάσισε να έρθει στην Καβάλα για να ανοίξει ένα πρατήριο ποτών. Ανήσυχο πνεύμα εκ φύσεως αποφασίζει να πάει στον Τύρναβο (μια περιοχή με παράδοση στην παραγωγή τσίπουρου και ούζου) και να μυηθεί στην τέχνη της απόσταξης. Το 1918 του χορηγείται η άδεια απόσταξης (καταχωρημένη στα αρχεία του Δήμου Καβάλας) και ξεκινά την παραγωγή του πρώτου ούζου στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας βασισμένο στις μνήμες του, στις κρυφές του συνταγές και στην αγνότητά του.
Το 1958 τα ηνία της επιχείρησης αναλαμβάνει ο Νίκος Ευστρατίου (πατέρας του σημερινού ιδιοκτήτη) ο οποίος πέρα από την απόσταξη του ούζου επεκτείνεται και σε άλλα οινοπνευματώδη ποτά όπως το κονιάκ, τα λικέρ, ενώ είναι ο πρώτος που εμφιαλώνει την δημοφιλή ρετσίνα Σπάτων την εποχή εκείνη. Το 1969 δεκαοκτώ μικροί ποτοποιοί της Καβάλας, στην πλειοψηφία τους γόνοι προσφυγικών οικογενειών, ενώνουν τις γνώσεις, την εμπειρία και τις οικονομικές δυνάμεις τους και ιδρύουν της Ένωση Ποτοποιών Καβάλας (ΕΝΠΟΚΑ), το 1972 βγαίνει η άδεια απόσταξης και αρχίζει η παραγωγή των πρώτων προϊόντων, της ρετσίνας «Crystal» και το ούζου «Vero». Το απόσταγμα θα εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια, θα γίνει ένα ευγενικό και γλυκόπιοτο ούζο με την προσθήκη αστεροειδούς γλυκάνισου και άλλων μυρωδικών και θα μετονομαστεί σε ούζο «Έξτρα».
Ούζο «Το δικό μας»
Το 2008 ο Βασίλης Ευστρατίου χημικός και αποσταγματοποιός τρίτης γενιάς αποχώρησε από την ΕΝΠΟΚΑ και ίδρυσε την Ποτοποιία Νομού Καβάλας «Το δικό μας» στον Αμυγδαλεώνα Καβάλας. Ο μηχανολογικός εξοπλισμός της εταιρίας είναι σύγχρονος και προσαρμοσμένος σε όλες τις απαιτήσεις τόσο από πλευράς υγιεινής, όσο και από πλευράς διασφάλισης ποιότητας. Η γραμμή παρασκευής και εμφιάλωσης σχεδιάστηκε και εγκαταστάθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτει όλες τις απαιτήσεις για πιστοποίηση ISO. Παράγεται «το δικό μας» ούζο και τσίπουρο (από Μοσχάτο Αμβούργου), κονιάκ και λικέρ με γεύσεις μαστίχας, τριαντάφυλλου, μπανάνας και κουαντρό.
Στο «δικό μας» ούζο ο Βασίλης Ευστρατίου ακολουθεί την πατροπαράδοτη συνταγή του παππού του, την οποία διαφοροποιεί μερικώς στο στάδιο της απόσταξης, προσθέτοντας μάραθο αντί για γλυκάνισο και δυο νέα μυρωδικά. Η απόσταξή του κράτησε πέντε ώρες στους παραδοσιακούς άμβυκες και προέκυψε ένα καλοδουλεμένο, ευχάριστο, απαλό και αρωματικό ούζο. Οι Καβαλιώτες από τότε που εμφανίστηκε στην αγορά, ζητούν το «δικό μας», εύγευστο και μοναδικό ούζο, που έρχεται από παλιά και συναντά το απαιτητικό σήμερα, που έχει να ανταγωνισθεί δεκάδες άλλα του είδους. Και παρ’ όλα αυτά καταφέρνει να κερδίσει το μεγάλο κοινό του νομού και της περιφέρειας.
Ποτοποιία Νομού Καβάλας, Αμυγδαλεώνας Καβάλας, 2510622726
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με δέκα διαφορετικές ετικέτες, διεθνείς διακρίσεις και χαρακτήρα που δεν περνά απαρατήρητος, αυτή η μπίρα ξέρει πώς να συνοδεύει τις καλές στιγμές.
Μετρώντας ήδη 12 χρόνια παρουσίας στη νυχτερινή ζωή της περιοχής, έχει καταφέρει να δημιουργήσει τη δική του ξεχωριστή ταυτότητα
Mια σύγχρονη boutique κάβα στην Κηφισιά
Εδώ, η κάβα ξαναγίνεται ένας ζωντανός χώρος
Ελληνικά αποστάγματα με premium χαρακτήρα και διεθνή απήχηση
Η οξύτητα, η φρεσκάδα και οι φυσαλίδες κάνουν αυτά τα ελληνικά αφρώδη το ιδανικό ταίρι για κάθε seafood τραπέζι
Από τη Μικρά Ασία, στα κυριακάτικα τραπέζια μας
Δοκιμάσαμε το νέο Μοσχοφίλερο Ροζέ των οινοποιείων Μπουτάρη και θα το πίνουμε όλο το καλοκαίρι
Πίνουμε στο όνομα της αγάπης και της ανάστασης
Τι θα πιούμε στο πασχαλινό τραπέζι;
Το ατμοσφαιρικό μπαρ έχει πολύ γούστο και αγαπάει στο φουλ την καλλιτεχνία
Αγοράζω ένα λευκό κρασί προς 9.20. Σε wine bar μας σερβίρισαν το ίδιο κρασί προς 9.60 το ποτήρι!
Το στέκι για όλο τον κόσμο που πάει στο νησί μας περιμένει τώρα που φτιάχνει ο καιρός
Ο Δημήτρης Σπυρόπουλος αναζητεί σε όλη την Ελλάδα αμπελουργούς-μικρούς παραγωγούς, προσφέροντάς μας ποιοτικές ποικιλίες τις οποίες δύσκολα συναντάμε αλλού
Ο απόλυτος προορισμός για ενημερωμένες και ψαγμένες ετικέτες σε κρασί, και όχι μόνο!
Με 19 βρύσες και πάνω από 100 επιλογές σε κουτάκι και μπουκάλι, δεν θα ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις!
Από τους χάλκινους άμβυκες της Λέσβου μέχρι τα σύγχρονα ποτήρια, ένα ούζο που αφηγείται τη δική του ιστορία στο Αιγαίο.
Αυτή τη χρονιά η αγαπημένη οινική έκθεση θα γίνει στο Onassis Ready
Η «άγρια πλευρά» του κρασιού με ιδιαίτερα αρώματα και γεύσεις δίνει ραντεβού στην Κυψέλη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.