10 value for money κρασιά για το Αναστάσιμο και το Πασχαλινό Τραπέζι
Εκεί που ξεκινάει το φαγοπότι και στήνεται η γιορτή!
Το κρασί, λευκό και κόκκινο, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της γιορτής. Πάρτε ιδέες και πιείτε προσιτά ελληνικά κρασιά στο πασχαλινό τραπέζι.
Μόλις μπει η άνοιξη όλοι καρτεράμε να φτάσει η πιο «νόστιμη» Κυριακή της, η Κυριακή του Πάσχα. Από την αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας με τα καθιερωμένα έθιμα στήνεται η γιορτινή ατμόσφαιρα. Επιστρέφουμε στα σπίτια μας, σε πόλεις και χωριά, εκεί που οι οικογένειες ξανασμίγουν. Αυτή ίσως είναι και η σημασία των εορτών τελικά, η αντάμωση. Από το βράδυ της Ανάστασης ξεκινούν τα τραπεζώματα, ενώ την επόμενη μέρα ακολουθεί το σούβλισμα του οβελία, μαζί με μια σειρά από μεζεδάκια. Από όλα αυτά δεν μπορεί να λείπει ένα καλό value for money κρασί, για να μοιραστείς με όλους την χαρά των ημερών!
Γι’ αυτούς που αγαπούν την μαγειρίτσα
Ένα τραπέζι γεμάτο αχνιστά πιάτα! Γι’ αυτό ας επιλέξουμε ένα εκλεκτό Βιδιανό, η μαγειρίτσα άλλωστε είναι μια σούπα λιπαρή με αρκετά μυρωδικά και αυγολέμονο, άρα ένα βιδιανό με δροσιστική οξύτητα και ισορροπημένο βαρέλι της ταιριάζει υπέροχα!
Οι γηγενείς ζύμες και το διακριτικό βαρέλι, του δίνουν έναν ξεχωριστό τόνο. Ώριμο βερίκοκο, περγαμόντο, και εσπεριδοειδή κυριαρχούν αρωματικά. Πιο πίσω εμφανίζονται βοτανικά αρώματα χαμομηλιού, καθώς και νότες φρυγανιάς, μελιού και βανίλιας. Δύο μήνες σε βαρέλι αρκούν για προσδώσουν σε αυτό το κρασί μια βουτυράτη αίσθηση που ταιριάζει γάντι με την δροσιστική του οξύτητα. Ότι πρέπει για την αχνιστή σας μαγειρίτσα.
Ενδεικτική τιμή: 15,50 €
Για τους λάτρεις της τηγανιάς
Αν δεν αγαπάτε την καθιερωμένη μαγειρίτσα και επιλέξετε να δειπνήσετε για παράδειγμα με μια χοιρινή τηγανιά, απευθυνθείτε με ασφάλεια σε ένα κρασί που θα ταιριάξει με μυρωδικά, και λεμονάτες σάλτσες.
Όταν μιλάμε για «πασπαρτού» εννοούμε αυτό εδώ το κρασί. Λευκό αλλά με κάποιο ερυθρό παρελθόν. Τα χαρίσματα πηγάζουν από τις δύο ποικιλίες παραγωγής του, το Ασύρτικο και το Ξινόμαυρο. Κυριαρχούν αρώματα κίτρου, λεμονανθών, πεπονιού και λεπτά ανθικά αρώματα, ενώ ακολουθούν στοιχεία μελιού και καπνού από το βαρέλι. Στόμα βελούδινο με λιπαρή αίσθηση, και ισορροπημένη οξύτητα. Ιδανικός συνοδός για λευκά κρεατικά και σούπες. Εγώ θα το δοκίμαζα σχεδόν με τα πάντα, οπότε αν το επιλέξετε μείνετε ήσυχοι!
Ενδεικτική τιμή: 13,00 €
Τα λευκά της Λαμπρής
Στο πνεύμα της ημέρας, από νωρίς τσιμπολογάμε όσο περιμένουμε το ψήσιμο του …κυρίως. Πίτες, φρέσκιες σαλάτες εποχής, αλλά και πιατέλες τυριών περνούν από μπροστά μας, γι’ αυτό ιδανικά επιλέγουμε για το ξεκίνημα στο φαγοπότι, λευκά κρασιά με φρέσκο χαρακτήρα.
Το Σαββατιανό από το κτήμα Κοκκοτού ευωδιάζει από αρώματα φρούτων που θυμίζουν μπανάνα, αχλάδι, πεπόνι και ροδάκινο. Στο τέλος όλων, απομένει μια λεπτεπίλεπτη ανθικότητα! Στο στόμα φοβερά ευκολόπιοτο, με ισορροπημένη οξύτητα, και ανοιξιάτικο χαρακτήρα. Απολαύστε το μαζί με τα μεζεδάκια και τις πίτες του πασχαλινού τραπεζιού, καθώς κουβεντιάζετε με τους αγαπημένους σας ώσπου να ετοιμαστούν τα κρεατικά.
Ενδεικτική τιμή: 6,80 €
Η μέρα θα μυρίσει γιασεμιά και δροσερά φρούτα πίνοντας αυτή την βορειοελλαδίτικη Μαλαγουζιά. Θα συναντήσετε αρώματα εσπεριδοειδών, πυρηνόκαρπων φρούτων όπως ροδάκινο και βερίκοκο αλλά και «μοσχομυριστά» λευκά άνθη. Μια ελαφριά λιπαρή αίσθηση στο στόμα συνοδεύει την δροσιστική οξύτητα της Μαλαγουζιάς και απογειώνει την ανοιξιάτικη διάθεση της ημέρας του Πάσχα!
Ενδεικτική τιμή: 8,50 €
Τα ερυθρά των κρεατικών
Στα σίγουρα χρειαζόμαστε «ένα δυνατό» ελληνικό κρασί να απογειώσει και να συμπρωταγωνιστήσει με την εξίσου δυνατή γεύση του αμνού. Ιδού λοιπόν έξι ερυθρά κρασιά τα οποία θα απολαύσει με χαρά όλη η παρέα.
Ένα κρασί μεγαλωμένο σε Θηβαϊκούς αμπελώνες, περιμετρικά του κτήματος Αγάτσα. Κυριαρχούν έντονα κόκκινα και μαύρα φρούτα που θυμίζουν κεράσι και βατόμουρο, καθώς επίσης νότες φρούτων του δάσους και γλυκού βύσσινου που ολοκληρώνουν το αρωματικό σύνολο. Στόμα καλοδομημένο, με ήπιες τανίνες και όγκο που σε «γεμίζει»! Ένα κρασί με χαρακτήρα, σε τόσο απίστευτη τιμή που δεν θα το πιστεύεις. Θα το αγαπήσει κάθε μέλος της οικογενείας δίπλα στα καλοψημένα κρεατικά της Πασχαλιάς.
Ενδεικτική τιμή: 5,00 €
Cabernet Sauvignon, Merlot και Syrah, ποικιλίες που αγαπούν τα έντονα αρώματα κόκκινων φρούτων, blackberry και δαμάσκηνου γι’αυτό τα χαρίζουν απλόχερα και σε αυτό το κρασί. Ακολουθούν ήπια στοιχεία καπνού και μπαχαρικών απόλυτα ισορροπημένα στο σύνολο. Στόμα απαλό και «νόστιμο» όπως θα περίμενε κανείς από αυτήν την συνεργασία των τριών «διάσημων» ποικιλιών. Ιδανικό για γλέντι και πασχαλινές νοστιμιές!
Ενδεικτική τιμή: 7,50 €
Μόλις ανοίξεις μια φιάλη Άτμα, σαν να έρχεται κατά πάνω σου ένα άρωμα Ελλάδας, Ξινόμαυρου και Μανδηλαριάς! Λίγες νότες ντομάτας, ενσωματώνονται υπέροχα στο φρουτώδη χαρακτήρα του κρασιού. Ακολουθούν αρώματα βύσσινου, βατόμουρου, φραγκοστάφυλου, αρώματα φράουλας και κερασιού καθώς και νύξεις δέρματος. Μεταξένιες τανίνες και γεμάτο σώμα κάνουν αυτό το κρασί να ταιριάζει απόλυτα στο πασχαλινό τραπέζι.
Ενδεικτική τιμή: 7,50 €
Η Νάουσα μαγεύει και πάλι με διακριτά αρώματα φράουλας, κερασιού, αλλά και απίστευτες γήινες νότες λιαστής ντομάτας, ελιάς, μανιταριού και δέρματος. Οι τανίνες στο στόμα έχουν μαλακώσει ήδη από την 12μηνη παραμονή του κρασιού σε βαρέλι, και πλέον περιμένουν να πλαισιώσουν τα καλοψημένα σουβλιστά κρεατικά αλληλεπιδρώντας υπέροχα με την λιπαρότητα τους.
Ενδεικτική τιμή: 8,00 €
Θα το απολαύσουν όσοι αγαπούν τα ερυθρά κρασιά, καθώς αρώματα κόκκινων φρούτων, όπως φράουλα και κεράσι, μαζί με νότες δαμάσκηνου και βατόμουρου συνθέτουν την φρουτώδη υπόσταση του. Ακολουθούν διακριτικά στοιχεία βανίλιας και σοκολάτας από την παραμονή του κρασιού σε βαρέλι. Στο στόμα τα γευστικά χαρακτηριστικά συνθέτουν ένα ευγενικό κρασί με φρουτώδη στοιχεία και βελούδινες τανίνες, ιδανικό να φρεσκάρει το στόμα από την λιπαρότητα των λαχταριστών κρεατικών της σούβλας.
Ενδεικτική τιμή: 9,00 €
Μια Νεμέα είναι πάντα μια καλή ιδέα, ειδικά όταν πρόκειται για ξεχωριστές περιστάσεις και κρεατικά. Αγιωργίτικο λοιπόν, με ώριμες νότες κόκκινων και μαύρων φρούτων, φράουλας, κερασιού και δαμάσκηνου, διακριτικά βοτανικά ίχνη αλλά και «βαρελίσια» στοιχεία βανίλιας, γαρύφαλλου και σοκολάτας. Στόμα κομψό, με συμπυκνωμένο αρωματικό χαρακτήρα και μαλακές τανίνες που θα μαγέψει όποιον το δοκιμάσει!
Ενδεικτική τιμή: 14,00 €
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια εμπειρία γαστρονομική και συγκινητική
Η φήμη του χωριού Μεσενικόλα Καρδίτσας και της τοπικής ποικιλίας «Μαύρο Μεσενικόλα» ξεπερνά τα σύνορα της χώρας, χάρη στο όραμα και στη δουλειά τεσσάρων γενεών της οικογένειας Καραμήτρου
Δεν λείπουν και πιο «ψαγμένα» ποτά, αλλά και μια ιδιαίτερη συλλογή σπάνιων malt whiskey
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.