Smart Life

Πάσχα σε ελληνικό νησί; Γιατί όχι!

Έχεις σκεφτεί να κάνεις Πάσχα σε κάποιο ελληνικό νησί; Ίσως ήρθε η χρονιά!

341667-710504.jpg
Ζένια Πιττακή
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εκκλησάκι με φόντο ηλιοβασίλεμα και θάλασσα
© Unsplash/ Fotis Fotopoulos

Πάσχα σε ελληνικό νησί: Αυτή τη χρονιά ταξίδεψε στα ωραιότερα μέρη της Ελλάδας και δες από κοντά τα πασχαλινά έθιμά τους.

Επιτέλους, μετά από δύο χρόνια πασχαλινής περιόδου εντός των τειχών, φέτος έχεις την ευκαιρία να πραγματοποιήσεις τις αποδράσεις που τόσο σου είχαν λείψει. Έχεις σκεφτεί να κάνεις κάτι διαφορετικό, το οποίο θα σε ανανεώσει και θα σου δώσει θετική ενέργεια και ιδέες ενόψει ενός ξεχωριστού καλοκαιριού; Τι θα έλεγες, λοιπόν, να περάσεις το φετινό Πάσχα σε κάποιο ελληνικό νησί; Υπάρχουν πολλές προτάσεις για εσένα, τόσο για δημοφιλείς προορισμούς την πασχαλινή περίοδο, όπως η Κέρκυρα, αλλά και για ακόμη περισσότερα νησιά, τα οποία έχουν να σου προσφέρουν μία εμπειρία που ίσως δεν έχεις ξαναζήσει.

Κέρκυρα: Η βασίλισσα του Πάσχα στην Ελλάδα

Φυσικά, η Κέρκυρα είναι το απόλυτο μέρος για να περάσεις το Πάσχα στη χώρα μας. Όλη η Μεγάλη Εβδομάδα στο νησί είναι γεμάτη με μοναδικές εμπειρίες, με την κορύφωση της κατάνυξης να έρχεται τη Μεγάλη Παρασκευή, με τους επιτάφιους που βγαίνουν, με καθορισμένη σειρά, από κάθε ναό και διασταυρώνονται όλοι μαζί στο κέντρο της πόλης. Τα έθιμα που ακολουθούν είναι ακόμη πιο εντυπωσιακά και ιδιαίτερα. Το Μεγάλο Σάββατο, στις 6 το πρωί, πραγματοποιείται στην Εκκλησία της Παναγίας ένας τεχνητός “σεισμός”, που αποτελεί αναπαράσταση του σεισμού που έγινε την Ανάσταση σύμφωνα με αναφορές της Βίβλου. Κατόπιν, πραγματοποιείται η περιφορά του επιταφίου της Εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα και, αμέσως μετά, έρχεται η χαρά της πρώτης Ανάστασης στις 11.00 το πρωΐ. Ακολουθεί, φυσικά, το διάσημο έθιμο των Μπότηδων, καθώς οι κάτοικοι πετούν στον δρόμο από τα μπαλκόνια πήλινα κανάτια με νερό, ενώ οι καμπάνες στις εκκλησίες χτυπούν χαρμόσυνα. Αμέσως μετά την πρώτη Ανάσταση, έχουμε και το έθιμο της “Μαστέλας” στην Πίνια. Εκεί είναι τοποθετημένο ένα ανοιχτό μεγάλο βαρέλι, η Μαστέλα, γεμάτο νερό και στολισμένο με φοίνικες και μυρτιές, στο οποίο όσοι περνούν πρέπει να ρίξουν ένα τουλάχιστον κέρμα. Οι πινιαδόροι κυνηγούν και ρίχνουν κάποιον στο βαρέλι και, όποιος πέσει, καταβρέχει τον κόσμο, αλλά κερδίζει και κάτι: βγαίνοντας παίρνει όλα τα χρήματα που ήταν στο βαρέλι. Κατανυκτική είναι, φυσικά, η ατμόσφαιρα στην ακολουθία της Ανάστασης στην Καθολική μητρόπολη στις 10 το βράδυ, αλλά και η Ορθόδοξη Ανάσταση που ακολουθεί.

Σύρος: Πάσχα στην αρχόντισσα των Κυκλάδων

Τι θα έλεγες για ένα διαφορετικό Πάσχα στη Σύρο; Η όμορφη “πρωτεύουσα” των Κυκλάδων με το αρχοντικό στιλ θα σε κερδίσει και αυτή την περίοδο. Κάτι πραγματικά ιδιαίτερο, που δεν συμβαίνει σε πολλά σημεία του κόσμου, είναι ότι το Πάσχα στη Σύρο γιορτάζεται κάθε χρόνο ταυτόχρονα από Ορθόδοξους και Καθολικούς (ανεξάρτητα από το πότε πέφτει το Καθολικό Πάσχα). Τη Μεγάλη Παρασκευή, θα ζήσεις μία μοναδική εμπειρία αν βρεθείς στην περιφορά του επιταφίου στην Άνω Σύρο από τις δύο Καθολικές ενορίες, ενώ ξεχωριστή είναι, φυσικά, και η εμπειρία της περιφοράς των Ορθόδοξων επιταφίων στην Ερμούπολη. Ξεχωριστή είναι η πρώτη Ανάσταση το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου στις Ορθόδοξες εκκλησίες με ένα πανδαιμόνιο ήχων και ύμνων και τους ιερείς να σκορπίζουν φύλλα λεμονιάς, ενώ το βράδυ, την ώρα της Ανάστασης, τα βεγγαλικά που εκτοξεύονται από τον ομώνυμο λόφο δίνουν ακόμη μεγαλύτερη λάμψη στη μοναδική Ερμούπολη.

Άνθρωποι κρατούν τον Επιτάφιο μέσα στο νερό - Πάσχα στην Ύδρα
© hydra.com.gr

Ύδρα: Περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα και κάψιμο του Ιούδα

Οι κάτοικοι της πανέμορφης Ύδρας κρατούν τις παραδόσεις και τα έθιμα του Πάσχα, τα οποία είναι πραγματικά ιδιαίτερα. Aπό τα πιο γραφικά έθιμα του νησιού είναι η περιφορά του Επιταφίου του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στα Καμίνια μέσα στη θάλασσα. Όσοι βαστούν τον επιτάφιο, μπαίνουν στη θάλασσα και ακουμπούν τα πόδια του Επιταφίου για να ευλογηθούν τα νερά, σε ένα έθιμο που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1923 και ξεκίνησε από τους σφουγγαράδες των Καμινίων. Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων είναι, φυσικά, το κάψιμο του Ιούδα το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα. Σε ένα φαντασμαγορικό θέαμα, οι παρευρισκόμενοι “τιμωρούν” τον προδότη μαθητή, ενώ εκατοντάδες πυροτεχνήματα φωτίζουν τον ουρανό.

Πάτμος: Η τελετή του νιπτήρα ξεχωρίζει το Πάσχα

Από τα πιο ξεχωριστά έθιμα στην Πάτμο το Πάσχα είναι η τελετή του Ιερού Νιπτήρα. Πρόκειται για την αναπαράσταση της πράξης του Ιησού, πριν την αρχή του Μυστικού Δείπνου, όταν πήρε μία λεκάνη με νερό και έπλυνε τα πόδια των μαθητών του. Η τελετή ξεκίνησε στην Πάτμο πριν από 400 χρόνια και πραγματοποιείται το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης. Μόλις τελειώσει η λειτουργία στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, ξεκινά μία πομπή για τη Χώρα της Πάτμου, με την εικόνα του Νυμφίου που κρατούν δύο μοναχοί. Όταν φτάσει στην πλατεία Δημαρχίας, 12 ιερείς που αναπαριστούν τους μαθητές του Χριστού οδηγούνται στην πλατεία Ξάνθου. Ο Ηγούμενος, που αναπαριστά τον Χριστό, φτάνει τελευταίος στον χώρο της τελετής. Σε μία μεγάλη εξέδρα, στολισμένη με λουλούδια, υπάρχουν 12 καρέκλες για τους ιερείς, ένας θρόνος για τον Ηγούμενο και ένα τραπέζι με μία ασημένια λεκάνη με νερό. Όταν ο μοναχός, που διαβάζει το Ευαγγέλιο φτάσει στο σημείο στο οποίο ο Ιησούς πλένει τα πόδια των μαθητών του, ο Ηγούμενος πλένει, αντίστοιχα, τα πόδια των ιερέων.

Κάνε τις αγορές σου αυτή την περίοδο και ετοιμάσου για ένα ξεχωριστό Πάσχα

Όποιο μέρος και αν επιλέξεις για να περάσεις το φετινό σου Πάσχα, μπορείς να πραγματοποιήσεις τις αγορές που θα χρειαστείς και να επωφεληθείς από τις προσφορές του προγράμματος επιβράβευσης €πιστροφή. Και αυτό γιατί, φέτος, από 8/4 έως και 23/4 με κάρτες Eurobank που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, μπορείς να κερδίσεις 10% €πιστροφή με πιστωτικές ή 5% €πιστροφή με χρεωστικές κάρτες, σε επιλεγμένους συνεργάτες (IKEA, SEPHORA, Marks & Spencer, DPAM, Zakcret Sports, Perfect Toys, xPlore, Toys Shop, Artemeis.gr, Ekdromi.gr, δωδώνη και Fast Ferries). Επιπλέον, με κάθε αγορά, μπαίνεις στη μεγάλη κλήρωση του προγράμματος €πιστροφή για καλοκαιρινά ταξίδια στην Ελλάδα και πολλά δώρα!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ