- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
H αρωματική Κυδωνίτσα και 5 προτάσεις για να την απολαύσεις
Η «ξεχασμένη» πελοποννησιακή ποικιλία που γνωρίζει νέες δόξες
5 κρασιά για να δοκιμάσεις την ποικιλία Κυδωνίτσα
Η Κυδωνίτσα είναι μια παλιά και εξαφανισμένη ποικιλία που τα τελευταία χρόνια όχι μόνο «αναδύθηκε» από την αφάνεια αλλά αποκτά συνέχεια και καινούργιους λάτρεις που γοητεύονται από τα αρώματα και το στιλ της. Εκτός από τα ξηρά λευκά κρασιά της που συνήθως δροσίζουν τα καλοκαιρινά μας βράδια, αποτελεί και βασική ποικιλία του χαρμανιού του γλυκού λευκού κρασιού ΠΟΠ Μονεμβασία-Malvasia. Η Κυδωνίτσα, λακωνικής καταγωγής, σε κερδίζει με την ευελιξία, την προσαρμοστικότητα και τη χαρακτηριστική μυρωδιά ώριμου κυδωνιού που όλοι αναγνωρίζουμε, ίσως γιατί νοερά θυμίζει παιδικά χρόνια και γλυκό κυδώνι!
Μία γουλιά, χίλιες… Lexis! Πολύπλοκη, λαμπερή με ωραίες εντάσεις και χαρακτηριστικά, η Κυδωνίτσα του Οινοποιείου Ζαχαριά έκανε πραγματικότητα το όνειρο κάθε λευκής ποικιλίας, την «πετυχημένη σχέση» της με το βαρέλι. Φρέσκα αρώματα κυδωνιού, περγαμόντου, βερίκοκου, αχλαδιού, καθώς επίσης και ζουμερές νότες ανανά και εσπεριδοειδών στη μύτη. Από κοντά, νότες βανίλιας και βουτύρου, δημιουργούν μια εκθαμβωτική πολυπλοκότητα! Στόμα πλούσιο και λιπαρό, με δροσιστική οξύτητα. Οι ζωντανές γεύσεις ζουμερών φρούτων και κομψών μπαχαρικών δένουν ιδανικά με τα καλοκαιρινά πιάτα της ελληνικής κουζίνας, όπως λαδερά, θαλασσινά και λευκά κρέατα.
Ενδεικτική τιμή: 12,50 €
Έντονα αρώματα ροδάκινου, βερίκοκου, αχλαδιού και κίτρου βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, ενώ ευδιάκριτες είναι και οι νύξεις γιασεμιού, ευκάλυπτου, φτέρης και ακακίας. Φίνες νότες κυδωνιού προσθέτουν το δικό τους άγγιγμα στην αρωματική παλέτα αυτού του κρασιού. Στο στόμα διαθέτει ισορροπία ανάμεσα στα φρουτώδη και βοτανικά χαρακτηριστικά που αναγνωρίστηκαν στη μύτη και τη λεμονάτη οξύτητα της ποικιλίας. Απολαύστε την κάποιο καλοκαιρινό βράδυ, παρέα με ένα πλατό τυριών ή ψητών ψαρικών!
Ενδεικτική τιμή: 9,00 €
Σε ένα ποτήρι Κυδωνίτσα του Ιερόπουλου από τη Νεμέα, θα αναγνωρίσετε αρώματα ζουμερών εσπεριδοειδών, ροδάκινων, νότες κυδωνιού και βοτάνων καθώς και «νύξεις» από ανθισμένα γιασεμιά. Στον ουρανίσκο φρουτώδη αρώματα ροδάκινου, λεμονάτων εσπεριδοειδών, κυδωνιού, και στοιχεία βοτανικότητας. Ταυτόχρονα εμφανίζεται μια πλήρης αρμονία με την τραγανή οξύτητα του κρασιού. Ταιριάξτε την με φρέσκες σαλάτες, λαδερά καλοκαιρινά φαγητά καθώς και λευκά κρέατα με συνοδεία λαχανικών ή απολαύστε την «solo» ως απεριτίφ.
Ενδεικτική τιμή: 13,00 €
Η Κυδωνίτσα, η αρωματική «φιλενάδα» της Μαλαγουζιάς, αγαπήθηκε και στη Βόρεια Ελλάδα! Αρώματα εσπεριδοειδών και κίτρινων φρούτων, συνδυάζονται με μια ευρεία παλέτα ανθικών χρωμάτων καθώς και με αρωματικά στοιχεία φρούτων που θυμίζουν κυρίως ροδάκινο. Η οξύτητα έρχεται σε ισορροπία αφήνοντας μια αίσθηση φρεσκάδας. Φίνες ορυκτές νότες, άμεσα συνυφασμένες με το φρουτώδες προφίλ της ποικιλίας, προστίθενται στα αρώματα της γεύσης. Απολαύστε τη παρέα με ψαρικά ή θαλασσινά, λευκά κρέατα με γευστικές σάλτσες ή ψητά λαχανικά.
Ενδεικτική τιμή: 13,00 €
Το Κτήμα του Χρήτσου Κόκκαλη στην Ηλεία, είναι πια στα θαυματουργά χέρια των Βαγγέλη Γεροβασιλείου και Βασίλη Τσακτσαρλή. Στο νεοσύστατο κτήμα «Δύο Ύψη» λοιπόν, βρισκόμαστε παρατηρητές στον «διάλογο» ανάμεσα στο ώριμο Ασύρτικο και την κομψή Κυδωνίτσα, που αφήνει σαν πρώτη εντύπωση έντονα χαρακτηριστικά κυδωνιού, λευκόσαρκου ροδάκινου και λεμονιού! Στοιχεία ορυκτότητας και νότες θυμαριού συμπληρώνουν το αρωματικό πάζλ. Η οξύτητα αποκαλύπτεται υψηλή αλλά ενσωματωμένη στο σύνολο, ενώ στον ουρανίσκο βρίσκονται έντονα τα φρουτώδη και ορυκτά στοιχεία που συναντήσαμε και στη μύτη. Αφήστε τον «Διάλογο» να κυλήσει μεταξύ Ασύρτικου και Κυδωνίτσας καθώς εσείς θα απολαμβάνεται μεζέδες μεσογειακής κουζίνας, θαλασσινά ή λευκά κρεατικά με λεμονάτες σάλτσες.
Ενδεικτική τιμή: 12,00 €
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια εμπειρία γαστρονομική και συγκινητική
Η φήμη του χωριού Μεσενικόλα Καρδίτσας και της τοπικής ποικιλίας «Μαύρο Μεσενικόλα» ξεπερνά τα σύνορα της χώρας, χάρη στο όραμα και στη δουλειά τεσσάρων γενεών της οικογένειας Καραμήτρου
Δεν λείπουν και πιο «ψαγμένα» ποτά, αλλά και μια ιδιαίτερη συλλογή σπάνιων malt whiskey
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.