Wine & Spirits

5 κρασιά που ταιριάζουν υπέροχα με ωμά ψαρικά και όστρακα

Καλοκαίρι και τα πιάτα μυρίζουν θάλασσα

alexandra-mpaspanelou.jpg
Αλεξάνδρα Μπασπανέλου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
pexels-anastasia-shuraeva-4213483.jpg
Φωτογραφία: Anastasia Shuraeva/ Pexels

5 κρασιά που ταιριάζουν με θαλασσινά πιάτα

Στα μαριναρισμένα ωμά ψάρια ανήκουν το καρπάτσιο, τo ταρτάρ και το περουβιανό σεβίτσε, όλα τους ζουν μεγάλες δόξες στα μοδάτα εστιατόρια, ειδικά τώρα το καλοκαίρι.  Κοινός παρονομαστής σε αυτά τα λεπτεπίλεπτα και τόσο γευστικά πιάτα είναι  το «ψήσιμο-μαρινάρισμα» των ψαριών στους όξινους χυμούς εσπεριδοειδών ή άλλων όξινων συστατικών. Η συνάντηση  αυτών των γεύσεων με ένα Ασύρτικο Σαντορίνης, μ’ ένα τυπικό Chardonnay, ή εναλλακτικά μ’ ένα φινετσάτο ροζέ γαλλικών προδιαγραφών κρίνεται καρμική και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα! Από την άλλη, στην κατηγορία των «ωμών» ζουν και βασιλεύουν τα οστρακοειδή, τα στρείδια, τα κυδώνια και οι γυαλιστερές, που μπορούν να σου μείνουν αξέχαστα αν τα συνδυάσεις με τον κατάλληλο οινικό παρτενέρ. Λόγω έντονης θαλασσινής αλμύρας θα έλεγε κανείς πως το alter ego τους είναι ένα Ασύρτικο Σαντορίνης. Όμως για να αλλάξουμε λιγάκι τον αέρα μας, θα μπορούσαμε να τα απολαύσουμε δίπλα σε μια mineral Ρομπόλα Κεφαλληνίας, ή διαφορετικά πλάι στον αφρό των φυσαλίδων ενός κομψού «σαμπανιζέ».

sigalas.jpg
Σαντορίνη, Οινοποιείο Σιγάλα
Το Ασύρτικο με τ’ όνομα! Κοφτερή οξύτητα, ταμπεραμέντο και όλο  το θαυμαστό terroir της Σαντορίνης να το πιεις στο ποτήρι. Αρώματα εσπεριδοειδών όπως λεμόνι, πορτοκάλι και κίτρινα φρούτα, καθώς και μια σύνθεση από νότες ορυκτότητας και βοτανικότητας κατακλύζουν την μύτη. Στο στόμα οι γεύσεις είναι λεπτές, εναρμονισμένες με την ένταση της σαντορινιάς οξύτητας. Εσπεριδοειδή, όμορφα ενσωματωμένα ορυκτά στοιχεία από το ηφαιστειογενές έδαφος της Σαντορίνης και μια αύρα θαλασσινής αλμύρας, εκφράζουν στο στόμα την νησιώτικη ψυχή του Ασύρτικου!
Ενδεικτική τιμή: 21,00 €

 

 

thumbnail_chardonnay.jpg
Chardonnay-Κίκονες, Οινοποιείο Kίκονες

Ένα λαμπερό λευκοκίτρινο Chardonnay από την Θράκη, με διακριτική εμπειρία βαρελιού. Χρυσαφένιες ανταύγειες στο ποτήρι, αρώματα εσπεριδοειδών που θυμίζουν κυρίως λεμόνι, νότες λευκόσαρκου ροδάκινου και ανανά αλλά και στοιχεία βανίλιας, φρυγανισμένου ψωμιού και άχυρου. Στο στόμα φρέσκο, ελαφρώς λιπαρό με ισορροπημένη ζωντανή οξύτητα. Ο γευστικός ορίζοντας διακρίνεται «λεμονάτος» και φρουτώδης με εναρμονισμένες νότες βανίλιας και δρυ, όλα τους στοιχεία που συνοδεύουν υπέροχα τα ωμά ψαρικά.
Ενδεικτική τιμή: 16,00€

thumbnail_domaine-costa-lazaridi-merlot.jpg
Μerlot Ροζέ, Domaine Costa Lazaridi
Ένα ελληνικό ροζέ με καρδιά Προβηγκίας. Το φινετσάτο Merlot από το κτήμα Costa Lazaridi στην Δράμα, είναι κι αυτό τέλειος συνοδός μαριναρισμένων ωμών ψαρικών και θαλασσινών. Στην μύτη κόκκινα φρούτα όπως φράουλα και κεράσι καθώς και αρώματα λεμονιού, ανθέων και μπαχαρικών. Στην γεύση λαμπερή οξύτητα που χαρίζει έντονη φρεσκάδα και ταιριάζει ιδανικά με τα φρουτώδη χαρακτηριστικά. Ένα καρπάτσιο τόνου στέκεται υπέροχα πλάι στον φίνο ουρανίσκο του Merlot Ροζέ!
Ενδεικτική τιμή : 12,50 €

thumbnail_01.139.001.jpg
Ρομπόλα Κεφαλληνίας, Οινοποιείο Gentilini
Μην απορήσετε αν σας σερβίρουν μια Ρομπόλα Κεφαλληνίας πλάι στα αγαπημένα σας οστρακοειδή! Η «νύμφη» της Κεφαλονιάς εκφράζεται ιδανικά από το οινοποιείο Gentilini. Φινετσάτα αρώματα εσπεριδοειδών, λεμονιού, λευκόσαρκου ροδάκινου, και γκρέιπφρουτ, χαρακτηρίζουν την φρουτώδη παλέτα της μύτης. Η αρωματική πολυπλοκότητα ολοκληρώνεται με κάποιες νότες ορυκτότητας και αλμύρας που ταιριάζουν γάντι με την «θαλασσινή» κουλτούρα της ποικιλίας. Το στόμα ξηρό, με τραγανή οξύτητα και μια όμορφα ενσωματωμένη λεμονάτη χροιά. Η ευαίσθητη αλμύρα σε συνδυασμό με την mineral αύρα της ποικιλίας, κλείνουν το μάτι στα θαλασσινά πιάτα και όστρακα που στολίζουν το καλοκαιρινό τραπέζι.
Ενδεικτική τιμή: 13,50 €

sando_brut.jpg
Santo Brut, Santo Wines
Ένας έρωτας γεννιέται κάθε φορά που ένας αφρώδης οίνος είναι παρών σ’ ένα τραπέζι με θαλασσινά όστρακα. Μάλιστα ο χορός των φυσαλίδων μοιάζει ακόμη πιο συναρπαστικός όταν μιλάμε για ένα αφρώδες φτιαγμένο από Ασύρτικο. Η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, Santo Wines, δημιούργησε ένα αφρώδες φτιαγμένο με την παραδοσιακή μέθοδο της Καμπανίας (méthode traditionnelle), ανεβάζοντας ψηλά τον πήχη της πολυδυναμικής ποικιλίας. Διακρίνονται αρώματα μπισκότου (λόγω της παραμονής του κρασιού μαζί με τις οινολάσπες), καθώς και φινετσάτα στοιχεία βανίλιας και βοτανικότητας που  συμπληρώουν το ντελικάτο στιλ αυτού του συναρπαστικού αφρώδους.
Ενδεικτική τιμή: 26,00 €

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ