5 κρασιά που ταιριάζουν υπέροχα με ωμά ψαρικά και όστρακα
Καλοκαίρι και τα πιάτα μυρίζουν θάλασσα
5 κρασιά που ταιριάζουν με θαλασσινά πιάτα
Στα μαριναρισμένα ωμά ψάρια ανήκουν το καρπάτσιο, τo ταρτάρ και το περουβιανό σεβίτσε, όλα τους ζουν μεγάλες δόξες στα μοδάτα εστιατόρια, ειδικά τώρα το καλοκαίρι. Κοινός παρονομαστής σε αυτά τα λεπτεπίλεπτα και τόσο γευστικά πιάτα είναι το «ψήσιμο-μαρινάρισμα» των ψαριών στους όξινους χυμούς εσπεριδοειδών ή άλλων όξινων συστατικών. Η συνάντηση αυτών των γεύσεων με ένα Ασύρτικο Σαντορίνης, μ’ ένα τυπικό Chardonnay, ή εναλλακτικά μ’ ένα φινετσάτο ροζέ γαλλικών προδιαγραφών κρίνεται καρμική και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα! Από την άλλη, στην κατηγορία των «ωμών» ζουν και βασιλεύουν τα οστρακοειδή, τα στρείδια, τα κυδώνια και οι γυαλιστερές, που μπορούν να σου μείνουν αξέχαστα αν τα συνδυάσεις με τον κατάλληλο οινικό παρτενέρ. Λόγω έντονης θαλασσινής αλμύρας θα έλεγε κανείς πως το alter ego τους είναι ένα Ασύρτικο Σαντορίνης. Όμως για να αλλάξουμε λιγάκι τον αέρα μας, θα μπορούσαμε να τα απολαύσουμε δίπλα σε μια mineral Ρομπόλα Κεφαλληνίας, ή διαφορετικά πλάι στον αφρό των φυσαλίδων ενός κομψού «σαμπανιζέ».
Το Ασύρτικο με τ’ όνομα! Κοφτερή οξύτητα, ταμπεραμέντο και όλο το θαυμαστό terroir της Σαντορίνης να το πιεις στο ποτήρι. Αρώματα εσπεριδοειδών όπως λεμόνι, πορτοκάλι και κίτρινα φρούτα, καθώς και μια σύνθεση από νότες ορυκτότητας και βοτανικότητας κατακλύζουν την μύτη. Στο στόμα οι γεύσεις είναι λεπτές, εναρμονισμένες με την ένταση της σαντορινιάς οξύτητας. Εσπεριδοειδή, όμορφα ενσωματωμένα ορυκτά στοιχεία από το ηφαιστειογενές έδαφος της Σαντορίνης και μια αύρα θαλασσινής αλμύρας, εκφράζουν στο στόμα την νησιώτικη ψυχή του Ασύρτικου!
Ενδεικτική τιμή: 21,00 €
Ένα λαμπερό λευκοκίτρινο Chardonnay από την Θράκη, με διακριτική εμπειρία βαρελιού. Χρυσαφένιες ανταύγειες στο ποτήρι, αρώματα εσπεριδοειδών που θυμίζουν κυρίως λεμόνι, νότες λευκόσαρκου ροδάκινου και ανανά αλλά και στοιχεία βανίλιας, φρυγανισμένου ψωμιού και άχυρου. Στο στόμα φρέσκο, ελαφρώς λιπαρό με ισορροπημένη ζωντανή οξύτητα. Ο γευστικός ορίζοντας διακρίνεται «λεμονάτος» και φρουτώδης με εναρμονισμένες νότες βανίλιας και δρυ, όλα τους στοιχεία που συνοδεύουν υπέροχα τα ωμά ψαρικά.
Ενδεικτική τιμή: 16,00€
Ένα ελληνικό ροζέ με καρδιά Προβηγκίας. Το φινετσάτο Merlot από το κτήμα Costa Lazaridi στην Δράμα, είναι κι αυτό τέλειος συνοδός μαριναρισμένων ωμών ψαρικών και θαλασσινών. Στην μύτη κόκκινα φρούτα όπως φράουλα και κεράσι καθώς και αρώματα λεμονιού, ανθέων και μπαχαρικών. Στην γεύση λαμπερή οξύτητα που χαρίζει έντονη φρεσκάδα και ταιριάζει ιδανικά με τα φρουτώδη χαρακτηριστικά. Ένα καρπάτσιο τόνου στέκεται υπέροχα πλάι στον φίνο ουρανίσκο του Merlot Ροζέ!
Ενδεικτική τιμή : 12,50 €
Μην απορήσετε αν σας σερβίρουν μια Ρομπόλα Κεφαλληνίας πλάι στα αγαπημένα σας οστρακοειδή! Η «νύμφη» της Κεφαλονιάς εκφράζεται ιδανικά από το οινοποιείο Gentilini. Φινετσάτα αρώματα εσπεριδοειδών, λεμονιού, λευκόσαρκου ροδάκινου, και γκρέιπφρουτ, χαρακτηρίζουν την φρουτώδη παλέτα της μύτης. Η αρωματική πολυπλοκότητα ολοκληρώνεται με κάποιες νότες ορυκτότητας και αλμύρας που ταιριάζουν γάντι με την «θαλασσινή» κουλτούρα της ποικιλίας. Το στόμα ξηρό, με τραγανή οξύτητα και μια όμορφα ενσωματωμένη λεμονάτη χροιά. Η ευαίσθητη αλμύρα σε συνδυασμό με την mineral αύρα της ποικιλίας, κλείνουν το μάτι στα θαλασσινά πιάτα και όστρακα που στολίζουν το καλοκαιρινό τραπέζι.
Ενδεικτική τιμή: 13,50 €
Ένας έρωτας γεννιέται κάθε φορά που ένας αφρώδης οίνος είναι παρών σ’ ένα τραπέζι με θαλασσινά όστρακα. Μάλιστα ο χορός των φυσαλίδων μοιάζει ακόμη πιο συναρπαστικός όταν μιλάμε για ένα αφρώδες φτιαγμένο από Ασύρτικο. Η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, Santo Wines, δημιούργησε ένα αφρώδες φτιαγμένο με την παραδοσιακή μέθοδο της Καμπανίας (méthode traditionnelle), ανεβάζοντας ψηλά τον πήχη της πολυδυναμικής ποικιλίας. Διακρίνονται αρώματα μπισκότου (λόγω της παραμονής του κρασιού μαζί με τις οινολάσπες), καθώς και φινετσάτα στοιχεία βανίλιας και βοτανικότητας που συμπληρώουν το ντελικάτο στιλ αυτού του συναρπαστικού αφρώδους.
Ενδεικτική τιμή: 26,00 €
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια εμπειρία γαστρονομική και συγκινητική
Η φήμη του χωριού Μεσενικόλα Καρδίτσας και της τοπικής ποικιλίας «Μαύρο Μεσενικόλα» ξεπερνά τα σύνορα της χώρας, χάρη στο όραμα και στη δουλειά τεσσάρων γενεών της οικογένειας Καραμήτρου
Δεν λείπουν και πιο «ψαγμένα» ποτά, αλλά και μια ιδιαίτερη συλλογή σπάνιων malt whiskey
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.