- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Κρασιά για το Πασχαλινό Τραπέζι
Δυνατές ετικέτες και κάποια Magnum που δίνουν τόνο γιορτινό
8 ωραία ελληνικά κρασιά για το πασχαλινό τραπέζι
Το Πάσχα είναι Πάσχα και όλοι, ακόμη κι όσοι κάνουμε τους «δύσκολους», αγαπάμε τα παραδοσιακά έθιμα, την οικογενειακή και παρεΐστικη ατμόσφαιρα -έστω και σε στενό κύκλο- καθώς και τα υπέροχα τραπεζώματα των ημερών. Όλοι μας λοιπόν περιμένουμε την πιο νόστιμη Κυριακή της άνοιξης που κορυφώνεται με το πλούσιο πασχαλινό φαγοπότι! Γι’ αυτό σας προτείνω υπέροχα ελληνικά κρασιά, προσθέτοντας και κάποια Magnum που πάντα δίνουν γιορτινό τόνο, ώστε και φέτος να γιορτάσετε κατά πως της πρέπει τη Λαμπρή, ακόμα και στο σπίτι (…ελπίζοντας πως του χρόνου θα απολαμβάνουμε και πάλι αυτή τη μέρα στην εξοχή!
Για τη μαγειρίτσα του Μεγάλου Σαββάτου:
Η καθιερωμένη «μαγειρίτσα» είναι μια σούπα με εντόσθια και ιδιαίτερα λιπαρή υφή. Ας την συνδυάσουμε υπέροχα μ’ ένα λευκό κρασί που έχει περάσει από βαρέλι!
Ο αμπελώνας του κτήματος Florian βρίσκεται στη χερσόνησο της Επανομής, περίπου 500 μέτρα από την ακτή. Το Chardonnay Barrique, τυλιγμένο σε χρυσαφένιες αποχρώσεις, ταιριάζει υπέροχα με τη μαγειρίτσα καθώς διαθέτει σώμα, ψυχή, γευστική πολυπλοκότητα και ενδιαφέρουσα οξύτητα που ζωντανεύει και με το παραπάνω τα χαρακτηριστικά της σούπας. Αρώματα μήλου, ανανά και λουλουδιών εμφανίζονται από την αρχή ενώ η οινoποίηση σε δρύινα βαρέλια εμπλουτίζει τα αρώματα της μύτης με νότες βανίλιας και μπαλσάμικου. Το πληθωρικό του στόμα υπογράφει την επίγευση με απολαυστικές πινελιές τροπικών φρούτων και καπνιστές νότες βανίλιας.
Ενδεικτική τιμή: 17,00 €
Ώριμα φρούτα όπως ροδάκινο και κυδώνι, νύξεις από βασιλικό, και πικάντικα στοιχεία βανίλιας και μπαχαρικών που έχει κληρονομήσει από το βαρέλι κάνουν τη μύτη ιδιαίτερα ελκυστική. Η οξύτητα στο ύψος της, συνδυάζεται με τα πλούσια φρούτα και μπαχαρικά στο στόμα. Στην επίγευση κυριαρχούν πληθωρικά αρώματα ώριμων φρούτων και ξύλου. Επιλέξτε το άφοβα, καθώς αναδεικνύει ιδανικά την πληθωρική σούπα.
Ενδεικτική τιμή: 12,50 €
Για τα κρέατα του πασχαλινού τραπεζιού:
Το πασχαλινό μενού κατά παράδοση αγαπάει τα κόκκινα κρασιά, τα οποία «ξεπλένουν» υπέροχα το στόμα από την λιπαρότητα των κρεατικών του!
Όπου Πάσχα και χαρά, η «Νάουσα» είναι σίγουρα πρώτη. Το Ξινόμαυρο δίνει καταρχάς τον τόνο στο γιορτινό τραπέζι με το ρουμπινί του στιβαρό σώμα. Χαρακτηριστικά αρώματα τομάτας και ελιάς «συνεργάζονται» με ώριμο δαμάσκηνο και μαύρο κεράσι. Την αρωματική πολυπλοκότητα της μύτης συμπληρώνουν εξελιγμένα στοιχεία καπνού, κανέλας και μπαχαριών που κληρονομεί το κρασί από τη 12μηνη εμπειρία του στο βαρέλι. Το στόμα πλούσιο και σοβαρό όπως αρμόζει σε ένα Ξινόμαυρο. Η οξύτητα υψηλή ισορροπεί με τις καλοδομημένες τανίνες που προσαρμόζονται υπέροχα με τις κρεατικές επιλογές. Αρώματα τομάτας και κόκκινων φρούτων απλώνουν τον γευστικό ιστό τους γύρω από τις νοστιμιές του πασχαλινού τραπεζιού.
Ενδεικτική τιμή 750mL: 14,00€
Ενδεικτική τιμή Μagnum: 35,00€
Μία κοσμοπολίτικη Νεμέα από το Κτήμα Τσέλεπου κρύβει μέσα της τα ευγενή αρώματα του Αγιωργίτικου και συνοδεύει ιδανικά την εκδοχή των κρεατικών στον φούρνο! Στη μύτη έντονα αρώματα από κόκκινα και μαύρα φρούτα όπως κεράσι και δαμάσκηνο, ενώ στη συνέχεια ξεχωρίζουν νότες ευκαλύπτου, πιπεριού και πινελιές βανίλιας. Το στόμα «νόστιμο» και γεμάτο! Η οξύτητα συνοδεύει ισορροπημένα τον ώριμο τανικό χαρακτήρα, ενώ στη συνέχεια ακολουθεί η απολαυστική και βελούδινη επίγευση με έντονα στοιχεία μαύρων φρούτων και μπαχαρικών!
Ενδεικτική τιμή 750mL: 14,50€
Ενδεικτική τιμή Μagnum: 30,00€
Είναι blend, είναι ευκολόπιοτο και από όλους αποδεκτό καθώς ο ερυθρός οίνος του Κτήματος Γεροβασιλείου αποτελείται από Λημνιό, γνωστό και ως «λήμνια άμπελος» κατά τον Αριστοφάνη, μαζί με τις κοσμοπολίτικες ποικιλίες Syrah και Merlot. Στο ποτήρι θα συναντήσετε ένα βαθυπόρφυρο χρώμα από το οποίο αναβλύζει ένα αρωματικό μπουκέτο ώριμων μαύρων φρούτων όπως κεράσι και δαμάσκηνο, αλλά και πικάντικα μπαχαρικά που θυμίζουν πιπέρι. Ο διακριτικός τανικός χαρακτήρας του και ο χείμαρρος φρούτων και μπαχαρικών που τυλίγει τον ουρανίσκο, ταιριάζει απόλυτα με το κλίμα αλλά και τις νοστιμιές της Πασχαλιάς.
Ενδεικτική τιμή 750mL: 14,50€
Ενδεικτική τιμή Μagnum: 33,50 €
Πρόκειται για ένα κρασί - σταθμό για το Κτήμα Αβαντίς, γι’αυτό και επιβάλλεται να το δοκιμάσετε τώρα που το Syrah αναμφισβήτητα αποτελεί το ιδανικό ταίρι για τα «πιπεράτα» εδέσματα του πασχαλιάτικου γεύματος! Αρώματα μπαχαρικών που θυμίζουν πιπέρι, καπνό και κανέλα ξεδιπλώνονται σε απόλυτη ισορροπία με τα μαύρα φρούτα όπως βατόμουρα, δαμάσκηνα αλλά και τα πλούσια στοιχεία μαρμελάδας. Το στοιχείο της βανίλιας δείχνει τη 12μηνη ωρίμαση του κρασιού σε βαρέλι. Το στόμα πληθωρικό με ώριμα μαύρα φρούτα και μπαχαρικά αλλά και αισθητές τανίνες που «νοστιμεύουν» παραπάνω το ποτήρι.
Ενδεικτική τιμή 750mL: 10,50€
Ενδεικτική τιμή Μagnum: 29,00 €
Τι καλύτερο από μια ευχάριστη Ραψάνη που αγγίζει όλα τα γούστα και τις ηλικίες; Ξινόμαυρο, Κρασάτο και Σταυρωτό από την περιοχή που η Οινοποιία Τσάνταλη αναδεικνύει χρόνια τώρα. Τα ζουμερά κεράσια και τα σμέουρα ταιριάζουν όμορφα με στοιχεία βανίλιας και μπαχαρικών ενώ νότες ελιάς και τομάτας συμπληρώνουν την αρμονία της μύτης. Το στόμα βελούδινο, με ιδιαίτερα μαλακές τανίνες από την παραμονή σε βαρέλι, και με ώριμες γεύσεις κόκκινων φρούτων, τομάτας και μπαχαρικών.
Ενδεικτική τιμή: 8,00€
Αφού πρόκειται για οικογενειακή γιορτή ή μάζωξη φίλων, η κατανάλωση του κρασιού προβλέπεται άφθονη. Οπότε ένας ασκός πραγματικά θα σας λύσει τα χέρια. Αυτός από το Κτήμα του Δημήτρη Mίγα, στον Τύρναβο ίσως πρόκειται για το πιο ολοκληρωμένο ερυθρό κρασί σε ασκό. Μέσα σε όλα τα καλά του διαθέτει και την απαραίτητη εμπειρία σε βαρέλι ώστε να εμπλουτίσει τα χαρακτηριστικά του. Τανίνες μαλακές και ευχάριστες, με αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων που συνδυάζονται με στοιχεία βανίλιας και πικάντικων μπαχαρικών, αποδεικνύοντας πως είναι δυνατόν να απολαύσουμε ένα ποιοτικό κρασί από ασκό!
Ενδεικτική τιμή 5 Lt: 23,50€
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια εμπειρία γαστρονομική και συγκινητική
Η φήμη του χωριού Μεσενικόλα Καρδίτσας και της τοπικής ποικιλίας «Μαύρο Μεσενικόλα» ξεπερνά τα σύνορα της χώρας, χάρη στο όραμα και στη δουλειά τεσσάρων γενεών της οικογένειας Καραμήτρου
Δεν λείπουν και πιο «ψαγμένα» ποτά, αλλά και μια ιδιαίτερη συλλογή σπάνιων malt whiskey
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.