Wine & Spirits

5 Αγιωργίτικα Νεμέας για να δοξάσεις την Τσικνοπέμπτη

Κόκκινο κρασί και κρέας, δυο αχώριστοι φίλοι

alexandra-mpaspanelou.jpg
Αλεξάνδρα Μπασπανέλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
kelsey-knight-udj2td3wksy-unsplash.jpg
Φωτογραφία: Kelsey Knight/ Unsplash

5 υπέροχα κρασιά από την ποικιλία Αγιωργίτικο που ταιριάζουν με τα κρεατικά της Τσικνοπέμπτης

Το κρασί, έτερον ήμισυ του καλού φαγητού, οφείλει να παρίσταται σε κάθε γαστρονομική μάζωξη. Η Τσικνοπέμπτη που έρχεται μεθαύριο, δείχνει με τον καλύτερο τρόπο τη μακροχρόνια σχέση κρέατος και ερυθρού κρασιού, αυτούς τους δύο αχώριστους συνοδοιπόρους στο συναρπαστικό ταξίδι του φαγητού. Μια πολυδυναμική και ευγενικού χαρακτήρα ερυθρή ποικιλία, η οποία έχει χαρίσει λογής κρασιά στον ελληνικό οινικό χάρτη, είναι το «λιοντάρι» της Νεμέας, το περίφημο Αγιωργίτικο, το οποίο κυριολεκτικά έχει βαθιά τις ρίζες του στην πελοποννησιακή γη. Οι πολιτισμένες τανίνες και η ήπια ενσωματωμένη οξύτητα του το εδραίωσαν ως «πρωτοσέλιδο» στις οινικές ετικέτες της περιοχής της Νεμέας. Αυτόπτης μάρτυρας οικογενειακών τραπεζιών και εκλεκτός συνοδός του καλοψημένου κρέατος, αποτελεί κοινό μυστικό στα χείλη του κάθε Έλληνα που μεθαύριο θα υποκύψει στην τελευταία, ένα βήμα πριν την Σαρακοστή, «αμαρτία» της ελληνικής παράδοσης και θέλει να γιορτάσει την Τσικνοπέμπτη όπως της πρέπει.

Κτήμα Σκούρα, Αγιωργίτικο Νεμέα
Κτήμα Σκούρα, Νεμέα Αγιωργίτικο
Βαθύ ρουμπινί χρώμα, λαμπερή υπόσταση, και Αγιωργίτικη διάθεση στο 100%! Ένα κρασί που θα λάμψει στο ποτήρι σας από όλες τις απόψεις. Οι τρεις συνιστώσες, εμφάνιση, μύτη και στόμα, συνδυάζονται αρμονικά και προσφέρουν μια αυθεντική Νεμέα. Η μύτη ως προειδοποίηση για το τι θα ακολουθήσει σε νου και στόμα,  παρουσιάζει μια αρωματική ποικιλία ώριμων κόκκινων φρούτων. Βατόμουρα, φραμπουάζ, ώριμη μαρμελάδα φράουλα και γλυκά μπαχαρικά, όπως κανέλα και γαρύφαλλο αρωματίζουν τη διάθεση και στην συνέχεια στροβιλίζονται στον ουρανίσκο. Το στόμα είναι πλούσιο και τολμηρό, ενώ βελούδινη οξύτητα και φίνες τανίνες ισορροπούν πάνω στο «νήμα της επιτυχίας». Η επίγευση αφήνει την αίσθηση των κόκκινων φρούτων να ελιχθούν στο στόμα, στο τέλος φανερώνονται και αρώματα βανίλιας - μαύρου πιπεριού, τα οποία κληρονομούνται από την 12μηνη παλαίωση του οίνου σε γαλλικά δρύινα βαρέλια, και εν συνεχεία στη φιάλη.

Κτήμα Παπαϊωάννου Νεμέα
Κτήμα Παπαϊωάννου Νεμέα
Μία φιάλη, χίλιες λέξεις. Ένας οινοποιός, πολλά θαύματα. Το Κτήμα Παπαϊωάννου έχει αφιερώσει την ύπαρξή του στο όνομα της αυθεντικής Νεμέας. Με ασυναγώνιστη σχέση ποιότητας και τιμής, η Νεμέα Παπαϊωάννου, παραχωρεί τον ερυθρό Αγιωργίτικο κόσμο της στους καταναλωτές δίνοντας τους ένα red power οίνο. Ένα κρασί που «ανοίγεται» πραγματικά γρήγορα μετά την «έκθεσή» του στον κόσμο, προβάλλοντας τον εσωτερικό του πλούτο με κάθε λεπτομέρεια. Τα έντονα αρώματά του χαϊδεύουν απαλά το κρυστάλλινο σώμα του ποτηριού, αφήνοντας ελεύθερο το αρωματικό μπουκέτο κόκκινων φρούτων και εξελιγμένων χαρακτηριστικών να ζωηρέψουν την ατμόσφαιρα. Με την πρώτη γουλιά θα διαπιστώσετε έναν ώριμο ουρανίσκο που ισορροπεί στο χείλος του ποτηριού ανάμεσα σε μια πολυπλοκότητα κόκκινων φρούτων και γλυκών μπαχαρικών. Το δρύινο βαρέλι δηλώνει με αυτοπεποίθηση την παρουσία του, δίνοντας αρώματα βανίλιας αγκαλιασμένα με στοιχεία καραμέλας. Οι φίνες τανίνες του εξισορροπούνται απόλυτα από την οξύτητα του κρασιού και προσφέρουν στο ελληνικό κοινό ένα κρασί «σαν τα κρύα τα νερά». Συνδυάζεται απόλυτα με τα πλούσια κόκκινα κρέατα της γιορτινής μέρας, ψητά ή μαγειρεμένα.

Νεμά Αϊβαβαλή
Νεμέα Αϊβαλή
Γέννημα θρέμμα της περιοχής! Ο Χρήστος Αϊβαλής, ο αφοσιωμένος οινοποιός που υπηρετεί χρόνια τώρα την οινική παράδοση της Νεμέας, έφερε στον κόσμο ένα κρασί με σκοπό να διδάξει πως είναι από κοντά η επαφή με τη Νεμεάτικη ερυθρή ποικιλία, Αγιωργίτικο. Η αφοσίωση του οινοποιείου περικλείεται απλόχερα σε κάθε φιάλη Νεμέας Αϊβαλή, χαρίζοντας έναν οίνο με πορφυρό ταμπεραμέντο. Δαμάσκηνο, βύσσινο και ζουμερή φρεσκάδα φράουλας έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ περιφερειακά πλαισιώνονται με τέχνη από αρώματα ξηρών καρπών, άνθη βιολέτας και ζωηρές νότες βοτανικότητας πράσινου τσαγιού. Στην υπόκλιση αναδύονται γλυκά μπαχαρικά, όπως γαρύφαλλο και βανίλια, ενώ η συνεργασία μαύρου πιπεριού και πικρής σοκολάτας προσθέτει τα τελευταία κομμάτια του αρωματικού ερυθρού πάζλ. Οι μελετημένες και προσεγμένες τανίνες της Νεμέας Αϊβαλή ακροβατούν στο σχοινί με ισορροπημένη οξύτητα. Ο επίλογος της πικρής σοκολάτας με ευγενική ενθάρρυνση από γλυκά μπαχαρικά, κόβει για λίγο την ανάσα. Ένα κρασί που διεκδικεί με αυτοπεποίθηση μια θέση στο τραπέζι κρεατικών σας, και πιστέψτε με, πραγματικά το αξίζει.

Κτήμα Παλυβού Νεμέα
Κτήμα Παλυβού Νεμέα

Το Κτήμα Παλυβού χαρίζει στον ελληνικό χάρτη ένα κρασί με τη χρυσή υπογραφή της Νεμέας. Το χαρισματικό terroir της αρχαίας Νεμέας φιλοξενείται και πάλι σ’ ένα ποτήρι Αγιωργίτικου. Η φημισμένη ποικιλία ή αλλιώς «αίμα του Ηρακλή» όπως την αποκαλούν λόγω της ερυθρής εμφάνισής της, έδωσε τη βελούδινη και φιλική αύρα της σ’ ένα κρασί που είναι έτοιμο να υπηρετήσει την απόλαυση. Τα αρώματα μαύρου κερασιού και βανίλιας στη μύτη κάνουν καλή συντροφιά με τα εξελιγμένα στοιχεία καψαλισμένης δρυός. Η σωστή αρχιτεκτονική του στο στόμα είναι κάτι που διαπιστώνεται μόλις το κρασί φτάσει στα χείλη, αφού ευθύς αμέσως απλώνονται στον ουρανίσκο πολλαπλά στρώματα γεύσεων και αρωμάτων, μαύρου κερασιού, σοκολάτας και βανίλιας. Η αρωματική κατάνυξη της μακράς επίγευσής του, καθώς και οι πληθωρικές αλλά ευγενικές του τανίνες δημιουργούν ένα  κρασί που του βγάζεις το καπέλο. Σερβίρετέ το παρέα με τους αγαπημένους σας κρεατομεζέδες, και ανακαλύψτε το πραγματικό του μεγαλείο.

Νεμέα Δρυόπη Classic Ερυθρός
Νεμέα Δρυόπη Classic Ερυθρός
Λουσμένη στις πορφυρές ανταύγειες, η έντονη ερυθρή απόχρωση της Νεμέας Δρυόπης, καθρεφτίζεται  στα μάτια σας. Τα αργιλώδη εδάφη, σε συνεργασία με τη μεγάλη κλίση του αμπελώνα που συνεισφέρει στη καλή αποστράγγιση, δίνουν στην οινική αγορά μια δυναμική Νεμέα πραγματικά να την πιεις στο ποτήρι. Στην εκφραστική του μύτη παρατάσσονται στην πρώτη γραμμή κόκκινα και μαύρα φρούτα όπως κεράσι και δαμάσκηνο, ενώ λίγο πιο πίσω στέκουν με ανυπομονησία εξελιγμένες αποχρώσεις βανίλιας, γαρύφαλλου και ελαφριάς βοτανικότητας, οι οποίες δηλώνουν έμπρακτα την καθολική «υπομονή» του οίνου σε βαρέλι, για περίπου 8 με 10 μήνες. Η άμεση επαφή κρασιού και ουρανίσκου δημιουργούν μια σχέση «δούναι και λαβείν», φέρνοντας πιο κοντά τον φρουτώδη και εξελιγμένο χαρακτήρα της αυθεντικής αυτής Νεμέας. Ένα Αγιωργίτικο με ειρηνικά ενσωματωμένη οξύτητα και ιδανικά ικανές τανίνες, έτοιμες να συνοδεύσουν τόσο καλοψημένα πιάτα λευκών και κόκκινων κρεατικών, όσο και πιατέλες αλλαντικών. Cheers!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ