- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
5 ελληνικά spirits έτοιμα για διεθνή καριέρα
Η Ελλάδα παράγει φοβερά gin, tequilas και brandy
5 εξαιρετικά ελληνικά spirits που τους βγάζεις το καπέλο
Ποιος θα το πίστευε ότι ένα gin με προσωπικότητα, ένα brandy με ταμπεραμέντο, μια τεκίλα με αυτοπεποίθηση, θα είχαν ψυχή ελληνική και θα μπορούσαν να σταθούν αντάξιοι αντιπρόσωποι των διεθνών celebrity αποσταγμάτων; Κι όμως υπάρχουν, είναι άξια εμπιστοσύνης, και είναι τα spirits όχι απλά της διπλανής, αλλά της δικής μας πόρτας. Παραδοσιακές και διεθνείς γεύσεις, εμπλουτίζουν τη spirit list της ελληνικής χερσονήσου και περήφανα παρουσιάζουν ένα blend ελληνικής αύρας, εκρηκτικής μεσογειακής βοτανικότητας, και διεθνούς ιδιοσυγκρασίας.
METAXA 12*
Tι τρία, τι πέντε, τι επτά, τα αστέρια λάμπουν πάντα στην εξωστρεφή ετικέτα του METAXA, ενός brandy που δημιουργήθηκε από τον Σπύρο Μεταξά το 1888. Το ΜΕΤΑΧΑ ως σταρ των ελληνικών αποσταγμάτων, εξοπλισμένο πλέον και με μια ντουζίνα από αστέρια, εμφανίστηκε ξανά μ’ ένα μπουκάλι που ακολουθεί πιστά τον σχεδιασμό της παλαιάς κοπής του ‘30, τότε που οι εξαγωγές του σε Ευρώπη και Αμερική έφταναν στα ύψη για τα δεδομένα της εποχής. Τώρα μ’ ένα δυναμικό comeback, το διάσημο απόσταγμα σταφυλιού αφήνει ελεύθερο τον τολμηρό και ώριμο χαρακτήρα του να σε παρασύρει. Ο κεχριμπαρένιος του κόσμος, χαρακτηρίζεται από αρώματα καφέ, σοκολάτας και καψαλισμένου ξύλου, ενώ στο φόντο διακρίνονται ισορροπημένα αρώματα φλούδας πορτοκαλιού. Η βελούδινη dry αίσθηση στρογγυλεύει το αίσθημα της ζεστασιάς του αλκοόλ στο στόμα αφήνοντας μια ευγενική τροχιά αρωμάτων να κάνει το γύρο της. Με την πρώτη γουλιά ξεδιπλώνονται νότες αποξηραμένων φρούτων και καρπών, λεπτά αρώματα καπνού, details πορτοκαλιού.
GIN GRACE, ποτοποιεία Avantes
Για να φτιαχτεί αυτό το ελληνικό gin χρειάστηκαν ένα ερέθισμα, ένα κοινό πάθος, και τρεις γυναίκες. Όταν αυτά συναντήθηκαν, τότε δεν έμενε τίποτα άλλο, παρά να βρεθούν με την κινητήρια δύναμη που θα τις ωθούσε να δημιουργήσουν ένα εκλεκτό ελληνικό gin, ένα gin που θα γράψει ιστορία. O Σκωτσέζος John Cowden βρέθηκε ως από μηχανής θεός στον δρόμο της Λίλας Δημοπούλου, της Χαράς και της Κατερίνας Κάτσου, δείχνοντας τους το μονοπάτι για την επιτυχία. Έτσι λοιπόν υπό την αιγίδα της ποτοποιίας Αvantes στην Εύβοια, δημιουργήθηκε ένα gin με άρωμα Ελλάδας. Grace τ’ όνομα του, και σαφώς ελληνική η καρδιά του, καθώς μόλις με το άνοιγμα της φιάλης απελευθερώνεται ο εσωτερικός αρωματικός του κόσμος. Οι «τρεις χάριτες» κίνησαν βουνό και θάλασσα και επέλεξαν δεκατρία βοτανικά προϊόντα για να αποδώσουν αυτό το πλούσιο μεσογειακό μπουκέτο αρωμάτων. Πεύκο, κόλιανδρος, κάρδαμο και κρίταμο, σιγοτραγουδούν την βοτανική αρωματική τους συνοδεία, καθώς ελαφριές νότες ξύσματος λεμονιού και πορτοκαλιού αφήνονται να συνθέσουν συμμετρικά την απόλυτη αρμονία. Ένα Gin που αγαπιέται ακόμα και από τους ορκισμένους λάτρεις της Βότκας! Αφήστε στην άκρη τις cocktail εκδοχές του και απολαύστε το σκέτο!
ΜΕΚΙΛΑ, ποτοποιείο Αμόργιον
Καλά καταλάβατε, πρόκειται για μια Τεκίλα α λα Ελληνικά. Μια και η μπλε αγαύη στέκει μακριά από τα μέρη μας, ο ελληνικός νους είδε στα φραγκόσυκα αυτό που οι Μεξικανοί είδαν στα μάτια της διάσημης αγαύης. Τα φραγκόσυκα είναι και αυτά μεξικανικής καταγωγής που κατέφθασαν στην Ευρώπη το 1.500 μ.Χ. από Ισπανούς θαλασσοπόρους. Τα άγρια φρούτα του κάκτου της φραγκοσυκιάς που κατοικούν στα κυκλαδίτικα εδάφη της Αμοργού, έδωσαν πνοή στο εξωτικό ποτό της χώρας μας, ένα ποτό μεξικανικής έμπνευσης, την Αμοργιανή «Μεκίλα» του ποτοποιείου Αμόργιον. Η Τεκίλα θα ήταν πολύ περήφανη για τη Μεκίλα αν την είχε συναντήσει. Η τροπική χροιά της εντός των ελληνικών συνόρων, την κάνει να φαίνεται μοναδική στον ελληνικό ουρανίσκο ενώ η ανάμειξη της με μέλι χαρίζει στο εξωτικό της ανάστημα μια σιγανή νότα από Μεσόγειο. Μπορείτε να τη συναντήσετε στην Αμοργό, αλλά και σε επιλεγμένα καταστήματα σε όλη τη χώρα, στη λευκή, την κίτρινη και την περισσότερο παλαιωμένη εκδοχή της, ώστε να απολαύστε και εσείς ένα δικό μας, ελληνικό ‘’Μεκίλα Sunrise’’!
ΜΑΤΑRΩΑ GIN, Ποτοποιεία Μελισσανίδη
Αν έλεγε κανείς πριν από 40 χρόνια ότι ένα ελληνικό gin, μπορεί να κοιτάξει ευθέως στα μάτια τα διεθνή πρότυπα, όλοι θα του απαντούσαν πως πρόκειται για κάποιο ελληνικό ανέκδοτο. Κι όμως το Gin MATARΩΑ της ποτοποιείας Μελισσανίδη είναι εδώ για να «μιλήσει» για το αντίθετο. Το ελληνικό gin με το μεσογειακό ταμπεραμέντο, εμπλουτίζεται από μια παλέτα εκλεκτών καρπών και βοτάνων των χωρών που βρέχονται απ’ τη Μεσόγειο. Λεβάντα από τη Γαλλία, μανταρίνι απ’ το Μαρόκο, χαμομήλι απ’ την Κύπρο, πορτοκάλια απ’ την Ισπανία, ρίζα ίριδας απ’ την Ιταλία και μαστίχα απ’ την Ελλάδα φαντάζουν σαν ουράνιο τόξο χρωμάτων και αρωμάτων μέσα στον πυρήνα του Gin MATARΩΑ. Το φυσικό νερό του Καϊμακτσαλάν προσθέτει και την απόλυτη φρεσκάδα σ’ αυτό το γοητευτικό Mediterranean blend. Απολαύστε το με τόνικ, και καλή παρέα.
ROOTS MASTIC, Roots Distillery
Τα λικέρ από Μαστίχα Χίου εδώ και χρόνια αποτελούν μια «μαστ» επιλογή τόσο στην Ελλάδα όσο και στα bar του εξωτερικού. Δεν διακόπτουν ποτέ ένα τραπέζι καθώς κάνουν την εμφάνιση τους ως απεριτίφ για το «προγευματιαίο ζέσταμα», ή στο τελείωμα του τραπεζίου, ρίχνοντας «γλυκά» τους τίτλους τέλους. Το ελληνικό λικέρ Roots Mastic από τη Finest Roots, σερβίρει την αναζωογονητική αίσθηση και φρεσκάδα του παρέα με την καθαρή και διαυγή προσωπικότητα του. Λεβάντα και καρύδα κάνουν την guest εμφάνιση καθώς η μαστίχα σε ρόλο πρωταγωνιστή δίνει την παράσταση της «απαγγέλλοντας» το solo της στον ουρανίσκο. Όταν πια πέσει η αυλαία, αφήνεται ελεύθερη η αίσθηση μιας γλυκιάς επίγευσης, ενώ πίσω, στα παρασκήνια κρύβεται μια ελαφριά υπόνοια οξύτητας. Απολαύστε το και σε απίθανα κοκτέιλ του ονείρου, αλλά και με την συνοδεία δροσερού τόνικ!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια εμπειρία γαστρονομική και συγκινητική
Η φήμη του χωριού Μεσενικόλα Καρδίτσας και της τοπικής ποικιλίας «Μαύρο Μεσενικόλα» ξεπερνά τα σύνορα της χώρας, χάρη στο όραμα και στη δουλειά τεσσάρων γενεών της οικογένειας Καραμήτρου
Δεν λείπουν και πιο «ψαγμένα» ποτά, αλλά και μια ιδιαίτερη συλλογή σπάνιων malt whiskey
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.