Wine & Spirits

Κτήμα Βιβλία Χώρα: ένας αμπελώνας με ιστορία χιλιάδων χρόνων

Στους πρόποδες του Παγγαίου Όρους οι άνθρωποι καλλιεργούν αμπέλια από την αρχαιότητα

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα αμπέλια του Κτήματος Βιβλία Χώρα

Μια περιήγηση στο Κτήμα Βιβλία Χώρα και στους σπουδαίους αμπελώνες του

Στους πρόποδες του Παγγαίου Όρους, εκεί ψηλά στην Καβάλα, βρίσκεται ένα μικρό χωριό. Το Κοκκινοχώρι με τους μόλις 278 κατοίκους του ίσως να μην φανερώνει με την πρώτη ματιά στον επισκέπτη την εύφορη ιστορία του. Αν, όμως, στρέψεις το βλέμμα προς την πλαγιά που ανηφορίζει γεμάτη αμπέλια, το παρελθόν αποκαλύπτεται σε κάθε βήμα… Χιλιάδες χρόνια πριν σε αυτούς τους τόπους έφτασαν οι Φοίνικες, φέρνοντας μαζί τους την ποικιλία Βυβλία, από την οποία παραγόταν ο ξακουστός στην αρχαιότητα «Βίβλινος Οίνος». Οι αρχαίοι Έλληνες παίρνοντας τη σκυτάλη από τους Φοίνικες και ακολουθώντας τις διδαχές τους, συνέχισαν την καλλιέργεια της ποικιλίας, μέχρι που η περιοχή εξελίχθηκε σε μεγάλο αμπελουργικό κέντρο, γνωστό με την ονομασία «Βιβλία Χώρα».

Τα αμπέλια του Κτήματος Βιβλία Χώρα
Τα αμπέλια του Κτήματος Βιβλία Χώρα

Αυτή είναι η μικρή ιστορία πίσω από την ονομασία του Κτήματος Βιβλία Χώρα: ένας φόρος τιμής στη μεγάλη αμπελουργική παράδοση του τόπου. Η ίδια παράδοση σήμερα συνεχίζεται μέσα από τον πρότυπο βιολογικό αμπελώνα του κτήματος, που εκτείνεται σε 550 στρέμματα στη «ρίζα» του Παγγαίου Όρους. Στη μέση αυτού του αμπελώνα βρίσκεται το σύγχρονο (κι άκρως εντυπωσιακό!) οινοποιείο με εμβαδόν 6.000 τ.μ., όπου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τους χώρους παραγωγής, εμφιάλωσης και παλαίωσης οίνου σε δρύινα βαρέλια, εδώ δηλαδή που δημιουργούνται μερικά από τα πιο αγαπητά κρασιά της χώρας.

Το οινοποιείο του Κτήματος Βιβλία Χώρα
Το οινοποιείο του Κτήματος Βιβλία Χώρα, στη μέση του αμπελώνα
Ο χώρος παλαίωσης του οινοποιείου
Ο χώρος παλαίωσης του οινοποιείου

Τι κάνει, όμως αυτά τα κρασιά τόσο ιδιαίτερα; Αναμφίβολα, η απάντηση κρύβεται στο μικροκλίμα της περιοχής που επηρεάζεται από τον Στρυμονικό Κόλπο και το Παγγαίο όρος, αλλά και στο αργιλώδες, πετρώδες έδαφος με τη καλή στράγγιση που δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για να ευδοκιμήσουν τα αμπέλια.

Τα αμπέλια του Κτήματος Βιβλία Χώρα
Τρύγος στα αμπέλια του κτήματος
Τρύγος στα αμπέλια του Κτήματος

Πέρα από τα αμπέλια, όμως, τα εύσημα οφείλουν να δοθούν και στους οινοποιούς… Όταν το 1998 ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου και ο Βασίλης Τσακτσαρλής φύτεψαν τα πρώτα αμπέλια του Κτήματος, είχαν ένα κοινό όνειρο: να παράγουν κρασιά υψηλής ποιότητας, που να αναδεικνύουν τα χαρακτηριστικά της περιοχής του Παγγαίου. Είκοσι δύο ολόκληρα χρόνια μετά, οι ίδιοι μένουν πιστοί στο όνειρό τους, αλλά και στην ευθύνη τους απέναντι σε αυτόν τον τόπο, συνεχίζοντας να καλλιεργούν τον αμπελώνα τους με ιδιαίτερη φροντίδα, αξιοποιώντας την εμπειρία της παράδοσης και επιστρατεύοντας την τεχνολογία όπου χρειάζεται.  Έτσι φτάνουν στα χέρια μας σπουδαία κρασιά όπως το Κτήμα Βιβλία Χώρα Λευκός, το Κτήμα Βιβλία Χώρα Ερυθρός ή το Όβηλος. Μπορείτε να δείτε τα συνολικά δέκα κρασιά του Κτήματος πατώντας εδώ.

Η αίθουσα γευσιγνωσίας του οινοποιείου
Η αίθουσα γευσιγνωσίας του οινοποιείου

Αυτές τις γιορτές, ανοίξτε μια φιάλη Βιβλία Χώρα και πάρτε βαθιές ανάσες πάνω από το ποτήρι. Αυτή η μικρή τελετουργία είναι ικανή, πριν ακόμα από την πρώτη γουλιά, να σας ταξιδέψει ως το Παγγαίο Όρος και στα μαγικά του αμπέλια… Καλά Χριστούγεννα!

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Winery Monsieur Nicolas: Το επισκέψιμο οινοποιείο με την ξεχωριστή ιστορία και τις μοναδικές ετικέτες κρασιού
Winery Monsieur Nicolas: Το επισκέψιμο οινοποιείο με την ξεχωριστή ιστορία και τις μοναδικές ετικέτες κρασιού

Η φήμη του χωριού Μεσενικόλα Καρδίτσας και της τοπικής ποικιλίας «Μαύρο Μεσενικόλα» ξεπερνά τα σύνορα της χώρας, χάρη στο όραμα και στη δουλειά τεσσάρων γενεών της οικογένειας Καραμήτρου

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.