Wine & Spirits

3 κρασιά που θα κάνουν το γιορτινό τραπέζι αξέχαστο

Οι πιο νόστιμες μέρες του χρόνου βρίσκονται μπροστά μας

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φωτογραφία: Christiann Koepke/ Unsplash
Φωτογραφία: Christiann Koepke/ Unsplash

Διαλέγουμε τρία κρασιά της GAIA WINES, ιδανικά για να συνοδεύσουν κάθε γιορτινό γεύμα

Είναι η εποχή που η κουζίνα μοσχοβολάει γαρύφαλλο και κανέλα, το σπίτι γεμίζει με πρόσωπα αγαπημένα και η γιορτινή, λαμπερή ατμόσφαιρα μας κάνει όλους πιο αισιόδοξους. Κάθε γιορτινό τραπέζι έχει ένα μυστικό επιτυχίας: το κρασί. Όλοι περιμένουμε τη στιγμή που θα υψώσουμε ταυτόχρονα τα ποτήρια για να  ανταλλάξουμε ευχές με ένα τσούγκρισμα. Το κρασί που θα επιλέξουμε οφείλει να είναι ανάλογο της περίστασης και κατάλληλο να συνοδεύσει το εορταστικό γεύμα. Δεν ταιριάζουν όλα τα κρασιά με όλα τα πιάτα. Μην αγχώνεστε, έχουμε τη λύση. Σε αυτό το άρθρο συγκεντρώσαμε τρία κρασιά που θα κάνουν το γιορτινό σας τραπέζι αξέχαστο.

ΘΑΛΑΣΣΙΤΗΣ (Ασύρτικο Σαντορίνης)
Το Ασύρτικο είναι η πιο γνωστή (και διεθνώς καταξιωμένη) ποικιλία που διαθέτει η Ελλάδα και οφείλει τη μοναδικότητά του στις αντίξοες εδαφοκλιματικές συνθήκες που επικρατούν στην πατρίδα του, τη Σαντορίνη. Το συγκεκριμένο Ασύρτικο της GAIA WINES προέρχεται αποκλειστικά από τους αυτόριζους αμπελώνες της Επισκοπής, του Ακρωτηρίου και του Πύργου της Σαντορίνης. Η ιδιαίτερα χαμηλή στρεμματική απόδοση (σπάνια ξεπερνά τα 350kg σταφυλιών/στρέμμα) σε συνδυασμό με το έδαφος και την ποικιλία, δίνουν ένα κρασί πληθωρικό, νευρικό, με έντονη προσωπικότητα, που ξεχωρίζει ανάμεσα στα υπόλοιπα Ασύρτικα ΠΟΠ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ. Ο ΘΑΛΑΣΣΙΤΗΣ συνοδεύει υπέροχα πιάτα μέτριας αρωματικής έντασης, όπου κυριαρχούν το αλμυρό, το ξινό ή το λιπαρό. Έτσι, μπορείτε να το σερβίρετε μαζί με γαλοπούλα γεμιστή ή αρνάκι φρικασέ. 

 

 

thalassitis-2011.jpg
ΘΑΛΑΣΣΙΤΗΣ ΒΑΡΕΛΙ (Ασύρτικο Σαντορίνης)

Αν και το προηγούμενο Ασύρτικο είναι ένα εξαιρετικό κρασί, ο ΘΑΛΑΣΣΙΤΗΣ ΒΑΡΕΛΙ είναι ακόμα πιο πληθωρικός. Η ζύμωση αλλά και η ωρίμανση αυτού του ξεχωριστού κρασιού γίνεται μέσα σε νέα γαλλικά βαρέλια των 225lt και 300lt, δίνοντας στο στόμα την αίσθηση βανίλιας και ξηρών καρπών. Αν παλαιωθεί (σε οριζόντια θέση στους 12°-14°C) θα συνεχίσει για τα επόμενα 5-6 χρόνια να εξελίσσεται σε ένα ακόμη πολυπλοκότερο κρασί. Γενικά, το βαρέλι δίνει την δυνατότητα να υποστηριχτούν πιο λιπαρά πιάτα, οπότε αυτό το κρασί συνοδεύει ιδανικά πιάτα όπως σουφλέ με καπνιστά τυριά, αλλά και χοιρινό με σέλινο. Επίσης μπορεί να σερβιριστεί μαζί με λευκά κρέατα με λευκές πικάντικες σάλτσες. 

 

 

 

ktima-gaias-2006.jpg
ΚΤΗΜΑ ΓΑΙΑΣ (Αγιωργίτικο Νεμέας)

Ακόμα ένα υπέροχο και βαθιά πολύπλοκο κρασί, ο ιδανικός σύμμαχος στο γιορτινό σας τραπέζι. Το Κτήμα Γαίας της GAIA WINES είναι από Αγιωργίτικο που καλλιεργείται στον ιδιόκτητο αμπελώνα του κτήματος στο ημιορεινό Κούτσι της Νεμέας εντός της ζώνης ΠΟΠ ΝΕΜΕΑ. Για τη δημιουργία αυτού του κρασιού τα πάντα έχουν μελετηθεί από την αρχή έως το τέλος. Για παράδειγμα, ένα κομμάτι της οινοποίησης περιλαμβάνει την ωρίμανση -για τουλάχιστον 12 μήνες- σε καινούργια δρύινα γαλλικά βαρέλια των 225lt. Το δάσος προέλευσης του ξύλου του βαρελιού που χρησιμοποιείται, ο βαθμός καψίματός του, και άλλες μικρές λεπτομέρειες έχουν προσεκτικά εξεταστεί και επιλεγεί για να δημιουργηθεί ένα κρασί με ιδιαίτερα σύνθετη προσωπικότητα. Το ΚΤΗΜΑ ΓΑΙΑΣ  έχει ένα χαρακτηριστικό, βαθιά κόκκινο χρώμα, ενώ στη μύτη δίνει νότες φρούτων, ξύλου, βανίλιας και γαρύφαλλου. Πρόκειται για ένα κρασί βαθιάς παλαίωσης (αυτός ήταν άλλωστε από την αρχή και ο στόχος του Κτήματος), οπότε αν παλαιωθεί σωστά (σε θερμοκρασία που ποτέ δεν θα ξεπεράσει τους 12°-14°C) θα συνεχίσει να εξελίσσεται στη φιάλη για ακόμα 20 χρόνια. Το συγκεκριμένο παλαιωμένο Αγιωργίτικο αναδεικνύεται υπέροχα δίπλα σε μία γευστικά πλούσια και δομημένη κουζίνα όπου το κόκκινο κρέας και τα μπαχαρικά κυριαρχούν, όπως ένα πιπεράτο μοσχαρίσιο φιλέτο στη σχάρα. Μισή ώρα πριν το σερβίρισμα, περάστε το σε μία φαρδιά καράφα για να αναδείξει πλήρως τα πλούσια αρώματά του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ