- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
3 κρασιά που θα κάνουν το γιορτινό τραπέζι αξέχαστο
Οι πιο νόστιμες μέρες του χρόνου βρίσκονται μπροστά μας
Διαλέγουμε τρία κρασιά της GAIA WINES, ιδανικά για να συνοδεύσουν κάθε γιορτινό γεύμα
Είναι η εποχή που η κουζίνα μοσχοβολάει γαρύφαλλο και κανέλα, το σπίτι γεμίζει με πρόσωπα αγαπημένα και η γιορτινή, λαμπερή ατμόσφαιρα μας κάνει όλους πιο αισιόδοξους. Κάθε γιορτινό τραπέζι έχει ένα μυστικό επιτυχίας: το κρασί. Όλοι περιμένουμε τη στιγμή που θα υψώσουμε ταυτόχρονα τα ποτήρια για να ανταλλάξουμε ευχές με ένα τσούγκρισμα. Το κρασί που θα επιλέξουμε οφείλει να είναι ανάλογο της περίστασης και κατάλληλο να συνοδεύσει το εορταστικό γεύμα. Δεν ταιριάζουν όλα τα κρασιά με όλα τα πιάτα. Μην αγχώνεστε, έχουμε τη λύση. Σε αυτό το άρθρο συγκεντρώσαμε τρία κρασιά που θα κάνουν το γιορτινό σας τραπέζι αξέχαστο.
Το Ασύρτικο είναι η πιο γνωστή (και διεθνώς καταξιωμένη) ποικιλία που διαθέτει η Ελλάδα και οφείλει τη μοναδικότητά του στις αντίξοες εδαφοκλιματικές συνθήκες που επικρατούν στην πατρίδα του, τη Σαντορίνη. Το συγκεκριμένο Ασύρτικο της GAIA WINES προέρχεται αποκλειστικά από τους αυτόριζους αμπελώνες της Επισκοπής, του Ακρωτηρίου και του Πύργου της Σαντορίνης. Η ιδιαίτερα χαμηλή στρεμματική απόδοση (σπάνια ξεπερνά τα 350kg σταφυλιών/στρέμμα) σε συνδυασμό με το έδαφος και την ποικιλία, δίνουν ένα κρασί πληθωρικό, νευρικό, με έντονη προσωπικότητα, που ξεχωρίζει ανάμεσα στα υπόλοιπα Ασύρτικα ΠΟΠ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ. Ο ΘΑΛΑΣΣΙΤΗΣ συνοδεύει υπέροχα πιάτα μέτριας αρωματικής έντασης, όπου κυριαρχούν το αλμυρό, το ξινό ή το λιπαρό. Έτσι, μπορείτε να το σερβίρετε μαζί με γαλοπούλα γεμιστή ή αρνάκι φρικασέ.
Αν και το προηγούμενο Ασύρτικο είναι ένα εξαιρετικό κρασί, ο ΘΑΛΑΣΣΙΤΗΣ ΒΑΡΕΛΙ είναι ακόμα πιο πληθωρικός. Η ζύμωση αλλά και η ωρίμανση αυτού του ξεχωριστού κρασιού γίνεται μέσα σε νέα γαλλικά βαρέλια των 225lt και 300lt, δίνοντας στο στόμα την αίσθηση βανίλιας και ξηρών καρπών. Αν παλαιωθεί (σε οριζόντια θέση στους 12°-14°C) θα συνεχίσει για τα επόμενα 5-6 χρόνια να εξελίσσεται σε ένα ακόμη πολυπλοκότερο κρασί. Γενικά, το βαρέλι δίνει την δυνατότητα να υποστηριχτούν πιο λιπαρά πιάτα, οπότε αυτό το κρασί συνοδεύει ιδανικά πιάτα όπως σουφλέ με καπνιστά τυριά, αλλά και χοιρινό με σέλινο. Επίσης μπορεί να σερβιριστεί μαζί με λευκά κρέατα με λευκές πικάντικες σάλτσες.
Ακόμα ένα υπέροχο και βαθιά πολύπλοκο κρασί, ο ιδανικός σύμμαχος στο γιορτινό σας τραπέζι. Το Κτήμα Γαίας της GAIA WINES είναι από Αγιωργίτικο που καλλιεργείται στον ιδιόκτητο αμπελώνα του κτήματος στο ημιορεινό Κούτσι της Νεμέας εντός της ζώνης ΠΟΠ ΝΕΜΕΑ. Για τη δημιουργία αυτού του κρασιού τα πάντα έχουν μελετηθεί από την αρχή έως το τέλος. Για παράδειγμα, ένα κομμάτι της οινοποίησης περιλαμβάνει την ωρίμανση -για τουλάχιστον 12 μήνες- σε καινούργια δρύινα γαλλικά βαρέλια των 225lt. Το δάσος προέλευσης του ξύλου του βαρελιού που χρησιμοποιείται, ο βαθμός καψίματός του, και άλλες μικρές λεπτομέρειες έχουν προσεκτικά εξεταστεί και επιλεγεί για να δημιουργηθεί ένα κρασί με ιδιαίτερα σύνθετη προσωπικότητα. Το ΚΤΗΜΑ ΓΑΙΑΣ έχει ένα χαρακτηριστικό, βαθιά κόκκινο χρώμα, ενώ στη μύτη δίνει νότες φρούτων, ξύλου, βανίλιας και γαρύφαλλου. Πρόκειται για ένα κρασί βαθιάς παλαίωσης (αυτός ήταν άλλωστε από την αρχή και ο στόχος του Κτήματος), οπότε αν παλαιωθεί σωστά (σε θερμοκρασία που ποτέ δεν θα ξεπεράσει τους 12°-14°C) θα συνεχίσει να εξελίσσεται στη φιάλη για ακόμα 20 χρόνια. Το συγκεκριμένο παλαιωμένο Αγιωργίτικο αναδεικνύεται υπέροχα δίπλα σε μία γευστικά πλούσια και δομημένη κουζίνα όπου το κόκκινο κρέας και τα μπαχαρικά κυριαρχούν, όπως ένα πιπεράτο μοσχαρίσιο φιλέτο στη σχάρα. Μισή ώρα πριν το σερβίρισμα, περάστε το σε μία φαρδιά καράφα για να αναδείξει πλήρως τα πλούσια αρώματά του.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια εμπειρία γαστρονομική και συγκινητική
Η φήμη του χωριού Μεσενικόλα Καρδίτσας και της τοπικής ποικιλίας «Μαύρο Μεσενικόλα» ξεπερνά τα σύνορα της χώρας, χάρη στο όραμα και στη δουλειά τεσσάρων γενεών της οικογένειας Καραμήτρου
Δεν λείπουν και πιο «ψαγμένα» ποτά, αλλά και μια ιδιαίτερη συλλογή σπάνιων malt whiskey
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.