- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Όλα όσα θες να ξέρεις για την κουλτούρα του Fine Drinking
Και οι τάσεις στο ποτό σήμερα
Όλα όσα θες να μάθεις για το Fine Drinking και την κουλτούρα του ποτού που άλλαξε τα βράδια μας
Κάθεσαι στη μεγάλη ξύλινη μπάρα. Από πίσω της, τα ράφια του τοίχου είναι γεμάτα με κάποια από τα καλύτερα ποτά του κόσμου. O bartender πιάνει ένα μπουκάλι. Μετράει το ποτό με τη μεζούρα και αδειάζει το περιεχόμενο στο ποτήρι μπροστά σου. Δεν φτάνει αυτό. Για να φτιάξει το τέλειο cocktail έχει ακόμα δρόμο. Χρειάζεται καλά υλικά, σωστά θρυμματισμένο πάγο, επιδέξιες κινήσεις και οπωσδήποτε ένα premium mixer, όπως το Schweppes. Τελευταία λεπτομέρεια: με μια τσιμπίδα πιάνει μια φλούδα εξωτικού εσπεριδοειδούς και την τοποθετεί προσεκτικά στο χείλος του ποτηριού.
Μερικά χρόνια πριν μπορεί να μην σε ένοιαζε τι τζιν θα μπει στο τζιν τόνικ σου, ούτε η διαφορά ανάμεσα στα blended και malt ουίσκι. Μερικά χρόνια πριν ίσως δεν μέτραγε τόσο η ποιότητα των ποτών που θα πιεις, όσο ο αριθμός τους. Όσο όμως τα ποιοτικά bars, premium ποτά και mixers κέρδιζαν έδαφος , τόσο άλλαζε και ο τρόπος που κυλούσαν τα βράδια μας. Η κουλτούρα του Fine Drinking δεν έχει να κάνει με τη διασκέδαση ή την ποσότητα των ποτών που θα καταναλώσεις μέσα σε μια νύχτα. Έχει να κάνει με την απόλαυση. Όσο καλύτερο είναι ένα ποτό ή ένα cocktail τόσο περισσότερο το απολαμβάνεις.
Πλέον, το ποτό αντιμετωπίζεται όπως η γαστρονομία. Κι εδώ έχουμε κάποιους bartenders που ξεχωρίζουν, όπως ακριβώς έχουμε και σεφ. Κι εδώ παίζει ρόλο ο χώρος στον οποίο θα απολαύσεις το ποτό σου, όπως ακριβώς συμβαίνει και σε ένα εστιατόριο. Και φυσικά πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν πάντα οι πρώτες ύλες. Κανένας σεφ και κανένας mixologist δεν μπορεί να δημιουργήσει χωρίς τα σωστά υλικά. Από τα mixers μέχρι τα μπαχαρικά, τα πάντα παίζουν ρόλο. Ένας καλός bartender, για παράδειγμα, θα φροντίσει να χρησιμοποιήσει αρωματικά ή πρώτες ύλες που αντιστοιχούν στην εποχή και θα προσθέσει στο ποτήρι κάποιο premium mixer, σαν το Schweppes Indian Tonic που θα αναδείξει στο έπακρο όλα τα συστατικά του cocktail.
Φυσικά, όπως και στο Fine Dining, έτσι και στο Fine Drinking υπάρχουν τάσεις, που –χοντρικά- μας δίνουν μια ιδέα για το πώς θα εξελιχθεί το ποτό μας μέσα στα επόμενα χρόνια. Μερικές από τις τάσεις που θα δούμε φέτος είναι τα serves με λιγότερο ή και καθόλου αλκοόλ (καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ακολουθούν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής), αλλά και η βιωσιμότητα που αφορά μια πιο φιλική προς το περιβάλλον προσέγγιση (π.χ. μείωση χρήσης πλαστικού σε ποτήρια και καλαμάκια). Όπως και να έχει, το να μένεις ενημερωμένος είναι και το πιο διασκεδαστικό: αρκεί μια βόλτα στα εξαιρετικά μπαράκια της Αθήνας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για να συνδυάσεις τη σαμπάνια με τα ψώνια στην Ερμού
Οχτώ ερυθρές ετικέτες για ζεστές βραδιές
Με μεγάλη συλλογή αλκοολούχων ποτών, οίνων και ζύθων χωρίς αλκοόλ
Ο Θωμάς και ο Βαγγέλης Γάτσιος ακολουθούν ακόμα κατά γράμμα τη συνταγή του προπάππου τους για το τέλεια ισορροπημένο ούζο
Οι άνθρωποι του οινοποιείου είναι παραγωγοί με πραγματικό πάθος για τη γη
Ένα οινοποιείο που ενώνει τον μύθο με τη γεύση, την παράδοση με τη διεθνή αναγνώριση
Η ανάδειξη του ελληνικού αμπελώνα μέσα από μία δημοπρασία
Τα βράδια πίνουμε και τρώμε. Όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.
Νέο σημείο αναφοράς στη γειτονιά για την craft κουλτούρα
Εννιά διαφορετικές κάνουλες και πάνω από 60 ετικέτες μπίρας σε περιμένουν στα Ιλίσια
Στην καρδιά του Βόλου υπάρχει ένα μπαρ καθόλου συνηθισμένο
Ένα σημείο συνάντησης για όσους ζουν το κρασί με πάθος
Εμφιαλώθηκε στους 42,7% αλκοολικούς βαθμούς και περιγράφεται ως ένα hyper-aged single malt
Από τη Μικρά Ασία, στα κυριακάτικα τραπέζια μας
«Beaujolais Nouveau est arrivé» και θα το βροντοφωνάξω, και θα το πιω!
Γαρνιτούρες από μύρτιλα και μούρα μέχρι βρώσιμα λουλούδια
Τέλειο για μια έξοδο πριν ή μετά το θέατρο!
Η καρδιά του φυσικού κρασιού χτυπά στο Ωδείο Αθηνών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.