Wine & Spirits

Εσύ, εκείνη και το κρασί

Αν αποφάσισες να την καλέσεις σπίτι, δες κάποια tips για το πριν, για τη διάρκεια και για το μετά

328203-678198.png
Φίλιππος Κόλλιας
ΤΕΥΧΟΣ 675
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
wine

Μια ωραία βραδιά μπορεί να αρχίσει ή/και να τελειώσει με ένα ωραίο κρασί. Αν αποφάσισες να την καλέσεις σπίτι, δες κάποια tips για το πριν, για τη διάρκεια και για το μετά. Και όλα θα πάνε καλά.

Οικονομικά κρασιά που θα της κάνουν καλή εντύπωση

Ξέρεις τώρα πώς είναι οι γυναίκες. Καμιά φορά τους αρέσουν τα «τυπικά» πράγματα, τουλάχιστον στην αρχή της γνωριμίας. Έτσι, αν την καλέσεις στο σπίτι για φαγητό, μην αρκεστείς σε μια εξάδα μπίρες, προτίμησε ένα κρασί. Και δεν είναι καθόλου ανάγκη να δώσεις μια περιουσία. Τσέκαρε αυτά, είναι οικονομικά και αξιοπρεπέστατα.  

Λευκά Βηλάνα Λυραράκη / Γιορτή Σεμέλη / Ντάμα Κούπα Λαζαρίδης / Σαββατιανό Κοκοτός / Λευκός Κατώγι Αβέρωφ / Παράγκα Κυρ-Γιάννη / Λευκή Στροφιλιά
Κόκκινα Κοτσιφάλι Λυραράκη / Γιορτή Σεμέλη / Ρήγα Κούπα Λαζαρίδη / Enotria Δουλουφάκης / Ορεινός Σπυρόπουλου / Άκρες Σκούρα / Νεμέα Μπουτάρη


14 ακριβά ελληνικά κρασιά για να την εντυπωσιάσεις 

Ή, για την ακρίβεια, να εντυπωσιάσεις εκείνη, τους φίλους σου αλλά και τον εαυτό σου. Η Ελλάδα παράγει κάποια από τα καλύτερα κρασιά παγκοσμίως και ίσως θα πρέπει να έχεις μια εικόνα. Τα 14 κρασιά της λίστας μας είναι premium, δηλαδή κρασιά που τα σταφύλια έχουν επιλεγεί από το καλύτερο αμπέλι του παραγωγού και έχουν οινοποιηθεί με τις υψηλότερες προδιαγραφές.   

Λευκά Καβαλιέρος Σιγάλας / Λούρος Χατζηδάκης / Όβηλος Βίβλια Χώρα / Δέκα Οινογένεσις / Dum Vinum Sperum Σκούρα / Βαρέλι Αργυρού / Chardonnay Γεροβασιλείου

Κόκκινα One Κτήμα Άλφα / Terroir Παπαϊωάννου / Συλλογή Κτήμα Αβαντίς / Διάπορος Κυρ-Γιάννη / 4 Αϊβαλής / Λαβύρινθος Σκούρα / Μαυροτράγανο Σιγάλας


10 tips σερβιρίσματος

Την κάλεσες στο σπίτι, έβαλες τα δυνατά σου στο μαγείρεμα, διάλεξες ένα καλό κρασί. Συγκράτησε και αυτά τα tips για το σερβίρισμα και θα πάνε όλα καλύτερα.

1. Μη σερβίρεις το κρασί από την κατάψυξη.

2. Μη βάλεις παγάκια στο κρασί όσο ζεστό κι αν είναι. 

3. Μη γεμίσεις το ποτήρι του κρασιού παραπάνω από τα τρία έβδομα.  

4. Μη της σερβίρεις κρασί που έχεις ανοιχτό για καιρό στο ψυγείο.  

6. Μη σερβίρεις το παλαιό κρασί πριν από το φρέσκο.  

7. Μην ξεχάσεις να μυρίσεις τον φελλό, όταν ανοίγεις τη φιάλη. Αν μυρίζει μούχλα το αποσύρεις αμέσως. 

8. Μη σερβίρεις κρασί σε ποτήρια που μόλις αγόρασες, χωρίς να έχεις πλύνει. 

9. Μη βάλεις νερό στο κρασί της. 

10. Να έχεις μια σαμπανιέρα στο τραπέζι, το κρασί στο ποτήρι ζεσταίνεται γρήγορα.


Κρασί και τυριά: Συνδυάστε τα σωστά

Αυτοί που ξέρουν, λένε ότι ο συνδυασμός κρασιού και τυριού είναι ιδανικός. Για να μην παιδεύεσαι, ξεκίνα πρώτα από αυτούς τους 8 συνδυασμούς που είναι δοκιμασμένοι.  

Cabernet Sauvignon + ώριμο τσένταρ και πιπεράτα τυριά / Shiraz + καπνιστό gouda / Pinot Noir + Gruyere / Sauvignon blanc + κατσικίσια τυριά / Prosecco + asiago / Riesling + φοντί / Chardonnay + triple cream cheese / Vintage port + stilton


 Σερβίρω από το μπουκάλι ή το μεταγγίζω;

Απορία που έχουν αρκετοί. Να ξέρεις ότι τα κόκκινα κρασιά, ειδικά τα παλαιά, χρειάζονται απαραιτήτως μετάγγιση ώστε η επαφή με τον αέρα να τα οξυγονώσει και να τους επιτρέψει να ξεδιπλώσουν όλα τα χαρίσματά τους. Όταν μεταγγίζεις ένα παλιό κρασί σε ειδική καράφα φρόντισε η ροή του κρασιού να είναι αργή, αλλά χωρίς να σταματάς. Για να πιεις το κρασί που «μετάγγισες» να υπολογίσεις 1 ώρα μετά, για κάθε δέκα χρόνια. Αν έχεις αποφασίσει να της σερβίρεις ένα «μεγάλο» κρασί, χρειάζεται να «αναπνεύσει» αρκετή ώρα πριν το γευτεί.


3 tips για να «ενισχύσεις» τη γεύση του φθηνού κρασιού

• Κουνάς τη φιάλη και περιμένεις μερικά λεπτά μέχρι να εξαφανιστούν τυχόν φουσκάλες στην επιφάνειά του.

• Με ένα λεπτό σουρωτήρι φιλτράρεις τυχόν κατακάθια.

• Περιμένεις. Αν σερβίρεις ένα όχι και τόσο καλό κρασί, η γεύση και τα αρώματά του θα είναι σαφώς καλύτερα μετά από περίπου 30 λεπτά.


Δεν το ήπιαμε όλο. Να το χύσω; 

Μην κάνεις τέτοιο λάθος, μην πετάς ποτέ ένα ανοιγμένο κρασί. Απλώς, ακολούθησε αυτά τα τρία βήματα.

1. Βάλε το κρασί με τον φελλό του στο ψυγείο. Θα διατηρηθεί σχετικά φρέσκο για 3 έως 5 μέρες περίπου. 

2. Φύλαξε το ανοιγμένο κρασί όρθιο, ώστε το κενό στο μπουκάλι που έχει πάρει αέρα να είναι μικρότερο. 

3. «Μετάγγισε» το κρασί που δεν ήπιατε σε άλλο μικρότερο μπουκάλι, ώστε ο αέρας μέσα σε αυτό να καταλαμβάνει μικρότερο χώρο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ