Wine & Spirits

Τρεις διεθνείς bartenders εμπνέονται από την Ελλάδα

Και δημιουργούν cocktails με βάση το Metaxa

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
mykonos_anoigma.jpg

Λίγο πριν ο ήλιος βουτήξει στο απέραντο μπλε, βάζει χρώμα στους τοίχους των άσπρων σπιτιών. Από εδώ πάνω, στην πλαγιά, η Μύκονος μοιάζει ήσυχη, ίδια με όλα τα άλλα ασβεστοβαμμένα νησιά των Κυκλάδων. Στα χέρια μου κρατάω ένα cocktail που έχει τη μυρωδιά ενός διάσημου ντόπιου γαστρονομικού πειρασμού: κοπανιστή Μυκόνου. Εκπλήσσεσαι; Δεν θα έπρεπε. Γιατί το “Island of Winds” δεν είναι ένα οποιαδήποτε cocktail. Περιέχει Metaxa 12 αστέρων, βερίκοκο, εσπεριδοειδή και mescal. Πριν το σερβίρει ο Eric Lorincz, Head Bartender στο American Bar του The Savoy Hotel (Νο1 bar στον κόσμο), το ψεκάζει με ένα σπρέι που εσωκλείει τη χαρακτηριστική μυρωδιά της κοπανιστής. Αυτό και 4 ακόμη cocktails, όλα με βάση το Metaxa δημιουργήθηκαν από τον Eric και τους Bartenders του The Clumsies για απόψε μόνο. Γιατί; Γιατί 130 χρόνια πριν, κάτι γεννήθηκε.

013_explore_mykonos.jpg
Eric Lorincz

Το 1888 ο Σπύρος Μεταξάς έχει ένα όνειρο. Ψάχνει να βρει έναν τρόπο να αιχμαλωτίσει όλα τα αρώματα της Ελλάδας, να κλείσει για πάντα τη γεύση σε ένα μπουκάλι. Ο τρόπος του είναι ένα απόσταγμα που δεν μοιάζει με κανένα άλλο. Ένα κεχριμπαρένιο ποτό, που 130 χρόνια αργότερα ασκεί ακόμα τη δική του μαγεία στη σύγχρονη εποχή. Τα μυστικά των δημιουργών του Metaxa έχουν μεταδοθεί από γενιά σε γενιά φτάνοντας σήμερα στον 5ο κατά σειρά Metaxa Master, τον Κωνσταντίνο Ράπτη.

Για να γιορτάσει αυτά τα 130 χρόνια ιστορίας ο οίκος Μεταξά ονειρεύτηκε ένα ταξίδι εξερεύνησης την Ελλάδα. Οι λίγοι ταξιδιώτες που είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν, εξερεύνησαν τις ελληνικές γεύσεις, τα χρώματα και τα ιδιαίτερα αρώματα αυτού του τόπου, ακριβώς όπως και ο Σπύρος Μεταξάς περισσότερο από έναν αιώνα πριν.

016_explore_greece_boat.jpg

Τον Ιούλιο του 2018 το Metaxa σε συνεργασία με το The Clumsies, το ελληνικό bar που βρέθηκε στην 6η θέση με τα 50 καλύτερα bars του κόσμου, επάνδρωσαν ένα κλασικό μηχανοκίνητο σκάφος με τρεις κορυφαίους bartenders του κόσμου και σκοπό ένα μικρό ταξίδι εξερεύνησης στις Κυκλάδες. Με το χαρακτηριστικό μήνυμα “Explore Greece” σε αυτό το σκάφος ανέβηκαν δημοσιογράφοι, bartenders, συνεργάτες του Metaxa από όλο τον κόσμο. Όλοι, μέσα από αυτό το ταξίδι γνώρισαν την άλλη πλευρά τριών ελληνικών νησιών.

Πρώτη στάση υπήρξε η Μύκονος και πίσω από την μπάρα βρέθηκε ο εξαιρετικός Erik Lorincz, που εκτός από τη θέση του Head Bartdender στο American Bar του The Savoy Hotel, έχει κερδίσει τον τίτλο Bartender της χρονιάς στα βραβεία Tales of the Cocktail (2011), Diageo World Class Barender (2010) και Conde Nast Bartender.

karpouzi_leo_robitschek.jpg

Δεύτερη στάση η Αντίπαρος. Αυτό το μικροσκοπικό, παραδεισένιο νησάκι των Κυκλάδων αποτέλεσε έμπνευση για τον Leo Robitchek, Head Bartender Nomad, να φτιάξει μια επίσης μοναδική cocktail list με βάση το Μεταξά.

Τρίτη και τελευταία στάση η Πάρος, όπου ο Κώστας Ιγνατιάδης, Head Bartender στο Schumman’s παρουσίασε με τη σειρά του τις δικές του δημιουργίες με βάση το Metaxa.

mediterranean_highball_kostas_ignatiadis.jpg

Η Ελλάδα δεν είναι μόνο παραλίες, ήλιος και θάλασσα. Ελλάδα είναι και τα προϊόντα, που αν αξιοποιηθούν σωστά, δημιουργούν μια υπέροχη, σχεδόν ασυναγώνιστη γαστρονομία. Αυτό προσπάθησε να μάθει το Metaxa στους ξένους επισκέπτες μέσα από αυτό το ταξίδι: η Ελλάδα είναι πολλά περισσότερα από αυτό που φαντάζεστε, για αυτό απλά…εξερευνήστε τη.

016_explore_mykonos.jpg

*Το Metaxa είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό μέσα από τη Β.Σ. Καρούλιας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ