- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Τρεις διεθνείς bartenders εμπνέονται από την Ελλάδα
Και δημιουργούν cocktails με βάση το Metaxa
Λίγο πριν ο ήλιος βουτήξει στο απέραντο μπλε, βάζει χρώμα στους τοίχους των άσπρων σπιτιών. Από εδώ πάνω, στην πλαγιά, η Μύκονος μοιάζει ήσυχη, ίδια με όλα τα άλλα ασβεστοβαμμένα νησιά των Κυκλάδων. Στα χέρια μου κρατάω ένα cocktail που έχει τη μυρωδιά ενός διάσημου ντόπιου γαστρονομικού πειρασμού: κοπανιστή Μυκόνου. Εκπλήσσεσαι; Δεν θα έπρεπε. Γιατί το “Island of Winds” δεν είναι ένα οποιαδήποτε cocktail. Περιέχει Metaxa 12 αστέρων, βερίκοκο, εσπεριδοειδή και mescal. Πριν το σερβίρει ο Eric Lorincz, Head Bartender στο American Bar του The Savoy Hotel (Νο1 bar στον κόσμο), το ψεκάζει με ένα σπρέι που εσωκλείει τη χαρακτηριστική μυρωδιά της κοπανιστής. Αυτό και 4 ακόμη cocktails, όλα με βάση το Metaxa δημιουργήθηκαν από τον Eric και τους Bartenders του The Clumsies για απόψε μόνο. Γιατί; Γιατί 130 χρόνια πριν, κάτι γεννήθηκε.
Το 1888 ο Σπύρος Μεταξάς έχει ένα όνειρο. Ψάχνει να βρει έναν τρόπο να αιχμαλωτίσει όλα τα αρώματα της Ελλάδας, να κλείσει για πάντα τη γεύση σε ένα μπουκάλι. Ο τρόπος του είναι ένα απόσταγμα που δεν μοιάζει με κανένα άλλο. Ένα κεχριμπαρένιο ποτό, που 130 χρόνια αργότερα ασκεί ακόμα τη δική του μαγεία στη σύγχρονη εποχή. Τα μυστικά των δημιουργών του Metaxa έχουν μεταδοθεί από γενιά σε γενιά φτάνοντας σήμερα στον 5ο κατά σειρά Metaxa Master, τον Κωνσταντίνο Ράπτη.
Για να γιορτάσει αυτά τα 130 χρόνια ιστορίας ο οίκος Μεταξά ονειρεύτηκε ένα ταξίδι εξερεύνησης την Ελλάδα. Οι λίγοι ταξιδιώτες που είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν, εξερεύνησαν τις ελληνικές γεύσεις, τα χρώματα και τα ιδιαίτερα αρώματα αυτού του τόπου, ακριβώς όπως και ο Σπύρος Μεταξάς περισσότερο από έναν αιώνα πριν.
Τον Ιούλιο του 2018 το Metaxa σε συνεργασία με το The Clumsies, το ελληνικό bar που βρέθηκε στην 6η θέση με τα 50 καλύτερα bars του κόσμου, επάνδρωσαν ένα κλασικό μηχανοκίνητο σκάφος με τρεις κορυφαίους bartenders του κόσμου και σκοπό ένα μικρό ταξίδι εξερεύνησης στις Κυκλάδες. Με το χαρακτηριστικό μήνυμα “Explore Greece” σε αυτό το σκάφος ανέβηκαν δημοσιογράφοι, bartenders, συνεργάτες του Metaxa από όλο τον κόσμο. Όλοι, μέσα από αυτό το ταξίδι γνώρισαν την άλλη πλευρά τριών ελληνικών νησιών.
Πρώτη στάση υπήρξε η Μύκονος και πίσω από την μπάρα βρέθηκε ο εξαιρετικός Erik Lorincz, που εκτός από τη θέση του Head Bartdender στο American Bar του The Savoy Hotel, έχει κερδίσει τον τίτλο Bartender της χρονιάς στα βραβεία Tales of the Cocktail (2011), Diageo World Class Barender (2010) και Conde Nast Bartender.
Δεύτερη στάση η Αντίπαρος. Αυτό το μικροσκοπικό, παραδεισένιο νησάκι των Κυκλάδων αποτέλεσε έμπνευση για τον Leo Robitchek, Head Bartender Nomad, να φτιάξει μια επίσης μοναδική cocktail list με βάση το Μεταξά.
Τρίτη και τελευταία στάση η Πάρος, όπου ο Κώστας Ιγνατιάδης, Head Bartender στο Schumman’s παρουσίασε με τη σειρά του τις δικές του δημιουργίες με βάση το Metaxa.
Η Ελλάδα δεν είναι μόνο παραλίες, ήλιος και θάλασσα. Ελλάδα είναι και τα προϊόντα, που αν αξιοποιηθούν σωστά, δημιουργούν μια υπέροχη, σχεδόν ασυναγώνιστη γαστρονομία. Αυτό προσπάθησε να μάθει το Metaxa στους ξένους επισκέπτες μέσα από αυτό το ταξίδι: η Ελλάδα είναι πολλά περισσότερα από αυτό που φαντάζεστε, για αυτό απλά…εξερευνήστε τη.
*Το Metaxa είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό μέσα από τη Β.Σ. Καρούλιας
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια εμπειρία γαστρονομική και συγκινητική
Η φήμη του χωριού Μεσενικόλα Καρδίτσας και της τοπικής ποικιλίας «Μαύρο Μεσενικόλα» ξεπερνά τα σύνορα της χώρας, χάρη στο όραμα και στη δουλειά τεσσάρων γενεών της οικογένειας Καραμήτρου
Δεν λείπουν και πιο «ψαγμένα» ποτά, αλλά και μια ιδιαίτερη συλλογή σπάνιων malt whiskey
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.