Θεματα

The Barista Way

Ο δρόμος για καλό καφέ περνά από Ιερά Οδό

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
98935-197893.jpg

Χτυπάω το κουδούνι που γράφει «The Barista Way». Πριν προλάβω να τραβήξω το δάχτυλό μου, έχει ανοίξει η πόρτα και μία μυρωδιά φρεσκοαλεσμένου καφέ μου τρυπάει τα ρουθούνια. «Καλώς ήρθες στο Barista Way» μου λέει ο Χρήστος με πλατύ χαμόγελο. «Καφεδάκι;»

Το Barista Way είναι ένα σχολείο πολύ διαφορετικό από αυτά που ξέρουμε. Εδώ μαθαίνεις όσα θες να ξέρεις για τον καφέ, αλλά και όλα όσα δεν ήξερες καν ότι υπάρχουν. Με άλλα λόγια το Barista Way είναι για τους baristi ότι το Χόγκουαρτς για τον Χάρι Πότερ.

n

Ο Χρήστος με ξεναγεί στις 3 αίθουσες. Πριν ανοίξει την πρώτη πόρτα βάζει το δάχτυλο στα χείλη του «Σσσς» ψιθυρίζει «τώρα δίνουν εξετάσεις». Μπαίνουμε στις μύτες. Δυο αγόρια με ποδιές φτιάχνουν espresso με μεγάλη επιδεξιότητα και είναι τόσο προσηλωμένοι στη δουλειά τους, που σχεδόν δεν μας αντιλαμβάνονται. (σ. σ. η σχολή συνεργάζεται με την ACTA –τεχνοβλαστός του ΑΠΘ– και εκδίδει πιστοποιήσεις Barista κατόπιν εξετάσεων).

Η δεύτερη αίθουσα μοσχοβολά από φρεσκοψημένα cookies. Εδώ, οι επίδοξοι barista μαθαίνουν να φτιάχνουν τα τέλεια συνοδευτικά του καφέ υπό τις οδηγίες του σεφ Γιώργου Καραγιάννη.

n

Στην τρίτη αίθουσα επικρατεί κίνηση πολλή. Είναι η τελευταία μέρα του σεμιναρίου Barista και οι μαθητές θέλουν να δείξουν τον καλύτερο εαυτό τους. Πηγαινοέρχονται συνέχεια, η μηχανή του καφέ δεν σταματά να γουργουρίζει, όπου και να κοιτάξεις υπάρχουν ποτήρια με καφέδες. Ζητάω έναν freddo espresso (τέλειος), που ετοιμάζεται μπροστά μου σε δευτερόλεπτα. Ουάου.

«Αυτό που δεν συνηθίζουμε να λέμε για τον καφέ» λέει ο Χρήστος που είναι ειδικός, «είναι η λέξη νοστιμιά. Ο καφές πρέπει να είναι νόστιμος. Εξάλλου, ο καλός καφές φαίνεται από τη γεύση. Η γεύση είναι που σε κάνει να νιώθεις καλύτερα».

n

Στο Barista Way μπορείς να παρακολουθήσεις 5 σεμινάρια: το Barista, το Barista Advanced, το Latte Art, το σεμινάριο όπου μαθαίνεις πώς να διαχειρίζεσαι με τον καλύτερο τρόπο την επιχείρησή σου και το σεμινάριο όπου μαθαίνεις να φτιάχνεις μόνος σου παγωτό και διάφορα σνακ, που συμπληρώνουν ιδανικά τη γεύση του καφέ.

Τα σεμινάρια διαρκούν από 1-5 ημέρες και γίνονται από ανθρώπους καταξιωμένους και με μεγάλη εμπειρία στο χώρο. Ο Χρήστος (Μανουσίδης) μάλιστα είναι γνωστός για τα εκατοντάδες σεμινάρια που έχει διδάξει σε όλη την Ελλάδα αλλά και για το βιβλίο του «Το εγχειρίδιο του καφέ», το μοναδικό βιβλίο που έχει γραφτεί για τον καφέ στην Ελλάδα.

n

Μέχρι να φτάσω στην τελευταία γουλιά του καφέ μου, έχω μάθει ότι ένας καλός barista πρέπει να μάθει να γεύεται και να ξεχωρίζει τη γεύση ενός καλού καφέ, ότι ο καφές έχει 4 φορές παραπάνω αντιοξειδωτικά από το τσάι, ότι ο Freddo είναι όντως ελληνική πατέντα, ότι το μυστικό για ένα πετυχημένο café είναι όλο το προσωπικό να φτιάχνει τον καφέ με τον ίδιο τρόπο και πολλά ακόμα που δεν μπορώ να αποκαλύψω. Να πάτε…

Ιερά Οδός 54, Κεραμεικός, 210 3455324

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ