- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Το ευλογημένο νερό του Λαϊλιά Σερρών, καθώς κοχλάζει μέσα του βράζοντας ένα θεϊκό μείγμα από ζάχαρη, νισεστέ, καβουρντισμένα αμύγδαλα και κατσικίσιο βούτυρο. Εδώ κρύβεται το μυστικό της τέχνης του ακανέ «Ρούμπος». Διάσημος ανά την επικράτεια και απίστευτο brand name για την οικογένεια αλλά και για την πόλη, είναι το γλυκό των γλυκών και το έδεσμα των εδεσμάτων. Το δικό τους ροκ εν ρολ. Μπέσα!

Εδώ και εκατό χρόνια η διαδικασία παραγωγής του προσομοιάζει με τελετουργία, φλασμπάκ: Αριστείδης Ρούμπος, Σέρρες 1920. Φτωχαδάκι βιοπαλαιστής, μαθαίνει την τέχνη κοντά σε Τούρκους μαστόρους και το 1920 το παίρνει απόφαση να ανοίξει το μικρό του εργαστήριο. Πουλάει το «σταφ» πόρτα πόρτα και στενό στενό, στις πλατείες και τον σιδηροδρομικό σταθμό, οι άνθρωποι το τρώνε και νιώθουν πρίγκιπες. Καθόλου άδικα. Χακάν στα τουρκικά θα πει το πριγκιπόπουλο, χακανές σήμαινε το γλυκό-χαλβάς του πρίγκιπα. Στην ουσία ο Ρούμπος με λίγα λεφτά στέλνει τη φτωχολογιά στον Παράδεισο, οι ουρανίσκοι ευφραίνονται και τα βαριά σεκλέτια γίνονται σερμπέτικη χαρά.

Από το 1931 κατεβάζει τον ακανέ του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και κάθε χρονιά σαρώνει τα βραβεία, το σερραϊκό έδεσμα διεθνοποιείται, οι παραγγελίες έρχονται πλέον από όλη την Ελλάδα, χρυσά μετάλλια, διπλώματα τιμής, αποθέωση. Έως και σήμερα παραμένει ένα ζαχαροπλαστείο αήττητο. Και πάντα διάσημο για το «πράμα» του.
Πλατεία Ελευθερίας, Σέρρες, μεσημέρι Σαββάτου, μπαίνω στο μικρό μαγαζάκι της οικογένειας με δέος. Ζάχαρη άχνη παντού οι αναμνήσεις, τοίχοι βαρυφορτωμένοι με φωτογραφίες - κειμήλια, ντάνες το «σταφ» σε συσκευασία των 500 γραμμαρίων. Χρώμα καραμελέ σαν κεχριμπάρι από μέσα, αν θες, σ' τον βουτά και σε σοκολάτα, παίζει και παραλλαγή με έξτρα φουντούκι, κολασμένη η αίσθηση καθώς οι γευστικοί μου κάλυκες βουτούν στη γλύκα του.

Ο Πανσερραϊκός βλέπει τη σούπερ λίγκα με το κυάλι. Τα εργοστάσια ντομάτας του Μπιτζίδη, τα υφαντά Σκουλίδη και τα ρύζια του Χατζηαθανασιάδη δεν υπάρχουν πια, η κραταιά κάποτε βιομηχανική ζώνη της περιοχής μαράζωσε ή υπολειτουργεί. Οι σύγχρονες Σέρρες με κοιτούν μελαγχολικά, στέκουν ανήσυχες όπως όλοι, βροχή ποτάμι, επαρχία φτιαγμένη από μπετόν και ανησυχία. Κοιτάζω το μαγαζάκι του «Ρούμπου» με στοργή, το κουμαντάρει πλέον η τρίτη γενιά της οικογένειας, αναρωτιέμαι αν τους κάλεσαν ποτέ σε κάποιο TedX. Να μιλήσουν για την ιστορία τους, τις καινοτομίες και τις εξωστρέφειες κι, άμα λάχει, να παρουσιάσουν τον ακανέ τους και σε παραλλαγή Cronut. Ακαnes γάλα γλυκό! Σέρρες και Nestle σε συμμαχία γεύσης που θα τρελάνει τους γκουρμέ και τους σέφηδες του σύμπαντος. Συγχωρέστε με! Κάθε φορά που τρώω γλυκά τέτοιας ποιότητας τριπάρω σαν διαστημικός καουμπόι και η σκέψη μου εκτροχιάζεται...
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι ειδικοί εξηγούν το πότε, το γιατί και το πώς…
Πρόκειται για το εμβληματικό προϊόν των Κυκλάδων
Μόλις δυο μήνες στη Φιλοθέη κι έχει ήδη το δικό του φανατικό κοινό
Tα ελληνικά πιάτα που κρατούν ψηλά τη σημαία
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.