- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Πώς η τεχνολογία και το wellness αλλάζουν τον καφέ μας
Από τα «coffices» μέχρι τις smart καφετιέρες, ο καφές της νέας εποχής είναι πολλά περισσότερα από μια κούπα με το αγαπημένο μας ρόφημα
Ο καφές της νέας εποχής: tech, wellness και coworking vibes
Αν υπάρχει κάτι που μας ενώνει στην Αθήνα, πέρα από το συνεχές μποτιλιάρισμα στην Κηφισίας και το κυνήγι για πάρκινγκ, αυτό είναι ο καφές. Από το «πάμε για έναν γρήγορο espresso» που καταλήγει σε δίωρη κουβέντα, μέχρι τον freddo cappuccino που κρατάμε σαν προέκταση του χεριού μας όταν κάνουμε βόλτα στο κέντρο, ο καφές είναι το πιο σταθερό ραντεβού της καθημερινότητάς μας. Όμως, όπως όλα, έτσι κι αυτός αλλάζει.
Καφές & trends: coffices, smart τεχνολογία και wellness coffee drinks
Σήμερα, η σχέση μας με τον καφέ δεν περιορίζεται στην κλασική βόλτα με τελικό προορισμό το café της γειτονιάς. Μπαίνει σε μια νέα διάσταση που έχει να κάνει με την τεχνολογία, την υγεία, ακόμα και με τη δουλειά μας. Ο καφές δεν είναι μόνο το «καύσιμο» για το πρωί, ορίζει το workspace, προσπαθεί να γίνει μέρος του wellness και ουσιαστικά αποτελεί ένα μικρό κομμάτι του μέλλοντος… που σερβίρεται μέσα σε ποτήρι.
Coffice Ο καφές ως workspace
Αν το παλιό, καλό «πάμε για καφέ» ήταν συνώνυμο της κοινωνικοποίησης, το καινούργιο «πάμε για καφέ» μπορεί να σημαίνει «πάμε να δουλέψουμε». Η άνοδος της τηλεργασίας και των freelancers έχει γεννήσει μια νέα κατηγορία χώρων: τα λεγόμενα coffices (coffee + office). Σε περιοχές όπως το Παγκράτι, τα Πετράλωνα ή τα Εξάρχεια, θα βρεις café που θυμίζουν κάτι ανάμεσα σε βιβλιοθήκη και living room, γεμάτα με laptop, φορτιστές και ανθρώπους που πληκτρολογούν μανιωδώς, με τα ακουστικά καρφωμένα στ’ αυτιά τους. Εδώ, το WiFi είναι τόσο σημαντικό όσο και ο καλός καφές. Και το πιο ωραίο; Στην Αθήνα, σε αντίθεση με άλλες πόλεις, τα coffices κρατούν την παρεΐστικη διάθεση. Ναι, θα κάνεις zoom call, αλλά μπορεί δίπλα σου να ξεκινήσει μια αυθόρμητη κουβέντα για το πού θα φας το καλύτερο cinnamon roll. Αυτό το «σοβαρό, αλλά όχι και πολύ σοβαρό» είναι ίσως το πιο fun στοιχείο της νέας café culture της πόλης.
Smart coffee Η τεχνολογία πίσω από την κούπα
Η επόμενη μεγάλη αλλαγή έρχεται από την τεχνολογία. Έξυπνες καφετιέρες που φτιάχνουν τον cappuccino σου ακριβώς όπως τον θες, εφαρμογές που αποθηκεύουν τις προτιμήσεις σου, ακόμα και συστήματα που «μαθαίνουν» ποια blends ταιριάζουν καλύτερα στον ουρανίσκο σου. Πλέον, μπορείς να παραγγείλεις τον freddo σου από το κινητό ενώ είσαι ακόμα στο λεωφορείο, να τον παραλάβεις χωρίς ουρά και να ξέρεις ότι θα έχει πάντα την ίδια γεύση. Σε μια πόλη που ο χρόνος συχνά κυλά πιο γρήγορα κι από delivery scooter στη Σταδίου, αυτές οι μικρές τεχνολογικές ανέσεις κάνουν τεράστια διαφορά.
Η Αθήνα δεν υστερεί καθόλου σε αυτό το κομμάτι. Πολλά café έχουν ήδη αγκαλιάσει apps παραγγελίας, ενώ οι πιο ψαγμένοι baristas πειραματίζονται με smart συστήματα, που προσφέρουν απόλυτη συνέπεια και ποιότητα. Το μέλλον της καφεΐνης, φαίνεται, είναι ένα μείγμα από παράδοση και ειδοποιήσεις στο κινητό.
Superfood & wellness coffee
Αν ο καφές ήταν κάποτε το «απαραίτητο κακό» για να μείνουμε ξύπνιοι, σήμερα έχει μετατραπεί σε κάτι πολύ πιο ενδιαφέρον, ένα εργαλείο ευεξίας. Τα adaptogens είναι φυτικά ή φυσικά συστατικά, όπως η ashwagandha, η rhodiola ή η maca, που βοηθούν τον οργανισμό να αντιμετωπίζει το στρες και να ισορροπεί τα επίπεδα ενέργειας. Ο καφές με adaptogens δίνει την κλασική τόνωση που χρειάζεται ο οργανισμός, αλλά ταυτόχρονα προσφέρει ένα μικρό boost ευεξίας. Στο ίδιο πλαίσιο το matcha με καφέ, o cold brew με superfoods, ακόμη και ο «bulletproof coffee» με λάδι καρύδας και βούτυρο ghee, βρίσκουν θέση στα μενού των σύγχρονων café.
Δεν είναι τυχαίο: μια νέα γενιά καταναλωτών θέλει τον καφέ της πιο «υγιεινό» και πιο προσαρμοσμένο στο lifestyle της. Έτσι, μαζί με το «μέτριο με γάλα», σήμερα στην Αθήνας θα ακούσεις και παραγγελίες του τύπου «freddo με γάλα αμυγδάλου και λίγο maca». (Είναι η ίδια γενιά που αντί για τσιγάρο στο διάλειμμα, θα βγάλει από την τσάντα της ένα σνακ με goji berries.)
Ο καφές ως καθρέφτης της νέας καθημερινότητας
To ερώτημα είναι: όλα αυτά τα trends –coffices, smart τεχνολογία και wellness coffee drinks– είναι μονάχα παροδικές τάσεις; Για κάποιους ναι, για άλλους αντικατοπτρίζουν τον τρόπο που αλλάζει η ζωή μας. Η εργασία γίνεται πιο ευέλικτη, η τεχνολογία πιο προσωποποιημένη και η υγεία παίρνει πιο κεντρικό ρόλο στην καθημερινότητα. Ο καφές βρίσκεται ακριβώς στη διασταύρωση αυτών των αλλαγών, κρατώντας τον ρόλο του ως κοινωνικός συνδετικός κρίκος, αλλά ανανεώνοντας συνεχώς την ταυτότητά του.
Και κάπως έτσι, το πιο αγαπημένο μας ρόφημα αποδεικνύει ότι ξέρει να συμβαδίζει ή μπορεί και να προηγείται των καιρών.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.