- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Βόλτα στον Καρέα και τις ταβέρνες του
«Πάμε να φάμε τίποτα σήμερα το βράδυ, να τα πούμε κιόλας; Κάπου απλά και ήσυχα». Με αυτή τη φράση ξεκινάνε τόσες και τόσες αυθόρμητες έξοδοι φίλων, ζευγαριών, οικογενειών. Όμως το ένα μαγαζί χρειάζεται κράτηση, το άλλο επίσης, το τρίτο δεν αξίζει τα λεφτά του, το τέταρτο τα αξίζει αλλά δεν μπορείς να δίνεις κάθε τρεις και λίγο 50 ευρώ το άτομο για δύο πιάτα και ένα ποτό.
Ο γαστρονομικός χάρτης της Αθήνας έχει γεμίσει με προορισμούς που ανεβοκατεβαίνουν στη λίστα του hype –λόγω και της new age μανίας μας να ανακαλύπτουμε πρώτοι ό,τι νέο στην πόλη, σε μια εστίαση που λειτουργεί πια με κρατήσεις και δίωρα slots–, αλλά η ανάγκη για την επιστροφή στην απλότητα προβάλλει ισχυρή. Την ίδια στιγμή, όσοι δεν στρατεύτηκαν ποτέ στο κυνήγι του «ψαγμένου» πιάτου, κρυφοχαμογελάνε καθισμένοι στις απλές ξύλινες καρέκλες των καλά φυλαγμένων συνοικιακών μυστικών τους.
Οι ταβέρνες του Καρέα
Ένα τέτοιο καλοκαιρινό βράδυ λοιπόν που νιώθεις έντονα ότι το «ψαγμένο» έχει γίνει το νέο τετριμμένο και θέλεις να πιεις κάπου ήσυχα μια κρύα μπίρα και να φας κάτι απλό –λίγο καλό κρέας, μια σαλάτα–, κάποιος φίλος το δίνει: «Θα σε πάω κάτω απ’ τ’ Αστέρια». Και τότε ένας καινούργιος κόσμος ξεκλειδώνει, το «ντόπιο» μυστικό των κατοίκων του Βύρωνα και της Ηλιούπολης. Ο Καρέας με τις διαχρονικές ταβέρνες του που αντέχουν στον χρόνο! Μια όαση για τα καλοκαιρινά βράδια και τα κυριακάτικα απομεσήμερα, μετά τη βουτιά σε κάποια παραλία της Αττικής.
Τα Αστέρια του Καρέα
Η τοποθεσία του Καρέα, σε υψόμετρο 250 περίπου μέτρων δυτικά του Υμηττού, εξασφαλίζει μια αξιοσημείωτη διαφορά μίας ή δύο μονάδων της κλίμακας Κελσίου σε σχέση με το κέντρο της πόλης. Μέγιστο προνόμιο για το καλοκαίρι. Με το που πιάσει τ’ αυτοκίνητο τη Λεωφόρο Καρέα, σε καταλαμβάνει η αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε μια επαρχιακή πόλη, αρκετά πιο μακριά από την Αθήνα. Και όταν πια φτάσεις στα περίφημα «Αστέρια», θα κοιτάς γύρω σου ψάχνοντας το χωριό σου και μόνο οι πολυκατοικίες θα σε επαναφέρουν στην πραγματικότητα. Σε ένα σκιερό ξέφωτο, μεταξύ «ορεινών» πολυκατοικιών, η ταβέρνα «Τ’ Αστέρια» προσφέρει, με ατού την προνομιακή της θέση, μια πρόταση απλότητας, με βασικά συστατικά το τίμιο κρέας, την παγωμένη μπίρα και το κερασμένο παγωτίνι στο τέλος.
Τριανταφυλλιές, Δίβρη και Μπαλκόνι στις Κυκλάδες
Λίγο παρακάτω, οι «Τριανταφυλλιές» με τη χαρακτηριστική, φωτεινή τους ταμπέλα που έχει βγει από άλλη εποχή, εκείνη του 1967, όταν άνοιξε και η «νεότερη» αλλά αρκετά γνωστή ακόμα και στους αμύητους του Καρέα «Δίβρη». Αυτές οι δύο συναγωνίζονται στην κατηγορία «παραδοσιακή οικογενειακή ελληνική ταβέρνα» και συνυπογράφουν τον αξιακό κώδικα της περιοχής. Σύμφωνα με τον οποίο δεν χρειάζεται να ανησυχείς ιδιαίτερα για τις νέες τάσεις, αν αυτό που κάνεις εδώ και δεκαετίες συνεχίζεις να το κάνεις καλά –καλές πρώτες ύλες και σεβασμός στον πελάτη. Ενώ για εκείνους που θέλουν ένα «κάτι παραπάνω», λίγο πιο fine πιάτα θαλασσινών, ένα καλό κρασί και ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα πάνω από την πόλη, το «Μπαλκόνι στις Κυκλάδες», με τη νησιώτικη κουζίνα, φέρνει την ιδέα της θάλασσας στο βουνό του Υμηττού.
Στο τέλος της ημέρας, όπου κι αν επιλέξεις να φας στον Καρέα, το σίγουρο είναι ότι θα ευχαριστήσεις τον φίλο που σου έμαθε την περιοχή και ότι θα θες να επιστρέψεις. Θα έχεις καταφέρει, έστω και για λίγο, να ζήσεις την απλότητα που έψαχνες. Την απλότητα που θα συνεχίσει να είναι το μεγάλο όπλο στη φαρέτρα του ελληνικού καλοκαιριού.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι ειδικοί εξηγούν το πότε, το γιατί και το πώς…
Πρόκειται για το εμβληματικό προϊόν των Κυκλάδων
Μόλις δυο μήνες στη Φιλοθέη κι έχει ήδη το δικό του φανατικό κοινό
Tα ελληνικά πιάτα που κρατούν ψηλά τη σημαία
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.