Θεματα

Τα ελληνικά εστιατόρια της Αμερικής

A place at the Table, μια έκθεση αφηγείται όλη την ιστορία

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
90366-182208.jpg

Δύο χρόνια χρειάστηκαν για να συγκεντρωθούν οι συνεντεύξεις, οι φωτογραφίες και τα αντικείμενα της έκθεσης «A place at the table», στο Greek-American Historical Museum of Washington State. Η έκθεση, που διοργανώνεται από τους Greeks in Washington σε συνεργασία με το Seattle' s Museum of History& Industry, αφηγείται την ιστορία περισσότερων από 200 ελληνικών εστιατορίων στο Σιάτλ, στην Ουάσινγκτον και ακόμα 100 εστιατορίων στις υπόλοιπες πολιτείες.

Χιλιάδες Έλληνες έφυγαν για την Αμερική με το κύμα μετανάστευσης που έφερε ο 20ος αιώνας. Τόσο μαζική ήταν η φυγή, που ακόμα και σήμερα όλοι έχουμε και από έναν ή μία θείο/α σε κάποια πολιτεία της Αμερικής. Και αν η γη της επαγγελίας δεν ήταν αυτό ακριβώς που ονειρεύονταν, οι Έλληνες της εποχής, έκαναν αυτό που ήξεραν από τα σπίτια τους: μπήκαν στην κουζίνα και έστρωσαν τα τραπέζια στη μεγάλη σάλα.

n

Αυτή την ιστορία περιγράφει η έκθεση «A place at the table», που συν τοις άλλοις έχει και μια ενδιαφέρουσα κοινωνικοπολιτική χροιά. Στην ουσία πρόκειται για μια χρονολογική καταγραφή του πώς οι Έλληνες μετανάστες κατάφεραν να κερδίσουν μια ισχυρή θέση στην αμερικάνικη ζωή, αποτινάσσοντας από πάνω τους τη ρετσινιά του μετανάστη και μετατρέποντας τα ρατσιστικά στερεότυπα σε ethnic κουλτούρα.

Η έκθεση ξεκινάει από την πόρτα ενός τυπικού αμερικάνικου cafe, που σερβίρει τυπικό αμερικάνικο φαγητό. Ο επισκέπτης βλέπει μια ρέπλικα από τον πάγκο εστιατορίου και μια μεγάλη ποικιλία από σχετικά αντικείμενα στα από πίσω ράφια. Στη συνέχεια περνάει στον κυρίως χώρο του «εστιατορίου», όπου εκτίθενται περισσότερες από 100 φωτογραφίες -όλες τραβηγμένες κάπου στις αρχές του 20ου αιώνα-, συνεντεύξεις σε μορφή βίντεο με τους Έλληνες εστιάτορες να αφηγούνται τις προσωπικές τους ιστορίες, τραπέζια, κατάλογοι, πολύτιμα αντικείμενα από την καθημερινή ζωή ενός εστιατορίου. Στο μεταξύ, ακούει -τι άλλο;- ελληνική μουσική.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Μαΐου 2015. Για περισσότερες πληροφορίες: greeksinwashington.org 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ