- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Πέντε ψαροεστιατόρια-εγγύηση στην Αθήνα
Μετά τις γαστριμαργικές υπερβολές των γιορτινών ημερών, δεν θες ούτε να ακούσεις για κρέας. Η όρεξή σου φωνάζει «φρέσκο ψαράκι» και εδώ που τα λέμε, την καταλαβαίνουμε. Κι εμείς το ίδιο θέλουμε! Το ψάρι στην Αθήνα είναι ζόρικη υπόθεση, όχι δα και ακατόρθωτη. Τα παρακάτω ψαροεστιατόρια, άλλα καινούργια και άλλα με πολλά… ναυτικά μίλια στο σκαρί τους ξέρουν από φρεσκάδα όσο και από νοστιμιά. Το ψάρι που θα φας σε αυτά είναι σπαρταριστό σαν τις πρώτες μέρες ενός καινούργιου χρόνου.
5 εστιατόρια για ψάρι στην Αθήνα
Θεραπευτήριο
Είναι από τα στέκια-στυλοβάτες των Πετραλώνων και παρότι η γκάμα του περιλαμβάνει όλο το κάλλος της ελληνικής κουζίνας, από μαγειρευτά μέχρι κρέας, αυτοί που ξέρουν έρχονται (και) για τα θαλασσινά και τα ψάρια του. Για την πεντάφρεσκη ψητή σαρδέλα, τον γαύρο με το ελαφρύ τηγάνι, τα αχνιστά μύδια, τη σουπιά που περνάει ολόκληρη από τα κάρβουνα, την αχτύπητη κουτσομουρίτσα κι εκείνη τη γαρίδα που μοιάζει καλοκαιρινό ποίημα. Και φρεσκότατα μεγάλα πελαγίσια ψάρια -στήρες, τσιπούρες, φαγκριά- σε τιμές πολύ τίμιες. Συνοδεύεις με τσίπουρο ή ουζάκι και να’ το το καλοκαίρι στην καρδιά του χειμώνα. Καλλισθένους & Κυδαντιδών 41, Άνω Πετράλωνα
Θαλασσινός
Για πάνω από τρεις δεκαετίες ο Θαλασσινός είναι η στάνταρ απάντηση στην ερώτηση «πού θα βρω φρέσκο ψαράκι και φίνους ψαρομεζέδες;». Από την ηλιόλουστη αυλή του, εκεί στις Τζιτζιφιές, πρέπει πια να έχει περάσει κάθε Αθηναίος που αγαπά το ψάρι. Και τι ψάρι είναι αυτό! Έρχεται από κάθε γωνιά του ελληνικού βυθού, ψήνεται με μαεστρία και ακουμπά στο τραπέζι μαζί με θαλασσινούς μεζέδες που έγραψαν και γράφουν ιστορία: παστουρμάς ψαριού και λακέρδα, ντολμαδάκια nigiri με σολομό, γαριδοπιτάκια, μύδια με σταμναγκάθι και ντοματίνια, μύδια τηγανητά με δυνατή καρυδάτη σκορδαλιά. Ό,τι κι αν παραγγείλεις στον Θαλασσινό, χαμένος δεν βγαίνεις. Ηρακλέους & Λυσικράτους 32, Τζιτζιφιές, 210 9404518
Βασίλαινας
Ο θρυλικός Βασίλαινας με την αιωνόβια ιστορία είναι από τα λίγα εστιατόρια που ταυτίζονται με τη νεότερη ιστορία της πόλης. Όχι μόνο γιατί από τα τραπέζια του πέρασαν οι σημαντικότερες προσωπικότητες του 20ου αιώνα (όποιο όνομα κι αν σου έρθει στο μυαλό, μέσα θα πέσεις), αλλά και γιατί η κουζίνα του πάντα αφουγκράζεται τον καιρό της - είναι αυτή ακριβώς η λεπτομέρεια που κάνει τον Βασίλαινα πάντα επίκαιρο, πράγμα δύσκολο για ένα εστιατόριο που μετρά πάνω από 100 χρόνια ζωής. Εκτός από την εμβληματική ταραμοσαλάτα, αυτό που αξίζει να δοκιμάσετε τώρα στον Βασίλαινα είναι η εκπληκτική του ψαρόσουπα (από τις ωραιότερες της Αθήνας), το κεμπάπ ψαριού, οι γιακάδες σφυρίδες ή ο μπακαλιάρος σε κρούστα – πιάτα που ο σεφ Μανώλης Γαρνέλης δημιουργεί έχοντας πάντα στο νου του μια zero waste φιλοσοφία. Βρασίδα 13, όπισθεν Χίλτον, 210 7210501
Μπαλκόνι στις Κυκλάδες
Στη θαλασσινή κουζίνα η πρώτη ύλη είναι το Α και το Ω και αυτό είναι κάτι που ο Άγγελος Κωβαίος ξέρει καλά. Όταν το 2011 άνοιξε το Μπαλκόνι στις Κυκλάδες έβαλε έναν κανόνα που μένει απαράβατος μέχρι σήμερα: στο δικό του εστιατόριο θέση θα έχει μόνο το φρέσκο ψάρι. Οι συναγρίδες, οι ροφοί και οι σφυρίδες, οι σκάροι αλλά και οι κολιτσιάνοι που θα φας εδώ, καταφτάνουν καθημερινά από τη Σχοινούσα, τον τόπο καταγωγής του Άγγελου. Και δεν χρειάζονται τίποτα άλλο πέρα από λίγο αλάτι (ούτε καν λαδολέμονο) για να αναδείξουν το μεγαλείο τους. Όχι ότι δεν βρίσκεις και πιο δημιουργικά μονοπάτια… Η σεφ Φιλίτσα Καραμανλή με το ταλέντο της φροντίζει για αυτό φτιάχνοντας πιάτα όπως χειροποίητα ραβιόλι αστακού ή ταρτάρ από ελληνικό τόνο με χειροποίητες πίκλες σε ζύμωση. Με τίποτα δεν προσπερνάς και τη φάβα Σχοινούσας, δικής τους παραγωγής και πεντανόστιμη. Παύλου Μελά 13, Βύρωνας, 210 7640240
Iodio
Στο κομψό εστιατόριο της Λουκιανού που άνοιξε στα τέλη του 2024 η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη «παίζει» με την ψαροφαγία και δεν αστειεύεται. Την πόρτα της κουζίνας της θα περάσουν μόνο τα πιο εκλεκτά δώρα του βυθού, ολόφρεσκα όστρακα και ψάρια που θα φιλεταριστούν με θρησκευτική ευλάβεια, όσο στις κατσαρόλες σιγοβράζουν κάποιες λαχταριστές και άκρως πρωτότυπες ιδέες. Όπως; Όπως τα γιουβαρλάκια σφυρίδας, δηλαδή ένα έξοχο ταρτάρ σε «μπαλάκια» που σκεπάζονται από ένα φίνο ρυζόφυλλο και περιχύνονται με αυγολέμονο, η πολύ νόστιμη μανιάτικη μακαρονάδα με Αυγοτάραχο Μεσολογγίου ή ένας ολόφρεσκος μπακαλιάρος Bianco που φανερώνει πολλά για το μαγειρικό ταλέντο της σπουδαίας σεφ. Να πω επίσης ότι το signature παγωτό φιστίκι ήταν από τα καλύτερα επιδόρπια που δοκίμασα μέσα στο 2024. Λουκιανού 36, Κολωνάκι, 213 0263656
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.