- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Τι συνδέει το ελαιόλαδο με τον Delacroix και τον Van Gogh;
Μια πρωτότυπη γευσιγνωσία στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή
Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή: Γευσιγνωσία ελαιόλαδου με τον chef Αριστοτέλη Μέγκουλα
Τον Απρίλιο του 1889 ο Vincent Van Gogh γράφει στον αδερφό του τα εξής: «Οι ελιές είναι πάρα πολύ χαρακτηριστικές, κι αυτό ακριβώς αγωνίζομαι να πετύχω. Μιλώ για ένα ασημί πότε γαλάζιο, πότε πρασινωπό, μπρούντζινο, ασπριδερό σε έδαφος κίτρινο, ροζέ, βιολετί ή πορτοκαλί, μέχρι το θαμπό κόκκινο της ώχρας. Αλλά πολύ δύσκολο, πολύ δύσκολο. Μου ταιριάζει πάντως, και με γοητεύει να δουλεύω μες στο χρυσαφί ή το ασημί». Και ο μεγάλος ζωγράφος κλείνει το γράμμα του με αυτές τις λέξεις: «Η ελιά είναι άλλο πράγμα, είναι Delacroix, αν θέλουμε να τη συγκρίνουμε με κάτι».
Ο ενθουσιασμός του Vincent van Gogh για την ελιά αποτυπώνεται πλήρως στο έργο του με τίτλο «Η συγκομιδή της ελιάς» που εκτίθεται στον πρώτο όροφο της μόνιμης συλλογής του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή. Με έμπνευση αυτό ακριβώς το έργο το μουσείο είχε μία ωραία όσο και πρωτότυπη ιδέα: να διοργανώσει μία γευσιγνωσία ελαιόλαδου! Η δράση ξεκινά στις 30 Οκτωβρίου και θα πραγματοποιείται μια φορά τον μήνα στο Café Restaurant του Ιδρύματος. Ξεναγός και καθοδηγητής μας στον μαγικό κόσμο του ελαιόλαδου ο σεφ Αριστοτέλης Μέγκουλας ο οποίος γεννήθηκε στο Παρίσι, μεγάλωσε στον Πειραιά, σπούδασε μαγειρική στην Μπολόνια και σήμερα θεωρείται ένας από τους 100 πιο επιδραστικούς σεφ της τελευταίας δεκαετίας –το βραβευμένο εστιατόριό του Pomo d’ Oro βρίσκεται στην Κέρκυρα, τον τόπο καταγωγής του.
«Η ελιά είναι Delacroix»: Γευσιγνωσία ελαιόλαδου στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή
Πώς γίνεται το πέρασμα από την ελιά στο ελαιόλαδο; Πώς η διαδικασία αυτή τροφοδοτεί τη δημιουργικότητα, τα έθιμα και τις παραδόσεις σε όλη την Ελλάδα, ποιος είναι ο ρόλος του ελαιόλαδου σήμερα και πώς, άραγε, θα εξελιχθεί στο μέλλον; Και κυρίως: τι πραγματικά γνωρίζουμε για το ελληνικό ελαιόλαδο και τις διαφορετικές ποικιλίες του; Σε αυτή τη γευσιγνωσία θα λύσετε όλες σας τις απορίες σχετικά με το ελαιόλαδο, και θα μάθετε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα ακόμη.
Ξεκινώντας από τους γαλλικούς ελαιώνες που ενέπνευσαν τον Van Gogh, μεταφερόμαστε στον μαγικό κόσμο του ελληνικού ελαιόλαδου. Μαζί με τον διακεκριμένο chef Άγγελο Μέγκουλα θα μάθουμε πώς να αναγνωρίζουμε ένα ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας μέσα από τα γευσιγνωστικά του χαρακτηριστικά, ενώ μέσα από την ιδιαίτερη ματιά του θα μυηθούμε σε ένα από τα σημαντικότερα συστατικά της ελληνικής γαστρονομίας.
Ανακαλύψτε τους τρόπους που μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ελαιόλαδο – κάποιους από τους οποίους μπορεί να μην τους είχατε καν φανταστεί. Δοκιμάστε βραβευμένες ποικιλίες ελαιόλαδου από όλα τα μέρη της Ελλάδας συνοδεύοντας με φρέσκο ζυμωτό ψωμί από το εστιατόριο ΑΚΡΑ, ψημένο στον ξυλόφουρνο, αλλά και φρεσκοψημένα καρβελάκια χωρίς γλουτένη από τον φούρνο Asterisque και γνωρίστε διαφορετικούς Έλληνες ελαιοπαραγωγούς.
*Συνιστάται να μην έχετε πιει καφέ πριν από τη δράση, να μην φοράτε έντονα αρώματα και να μην έχετε πλύνει τα χέρια σας με αρωματικό σαπούνι.
ΙΝΦΟ
«Η ελιά είναι Delacroix»
Γευσιγνωσία ελαιόλαδου με τον chef Αριστοτέλη Μέγκουλα στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή
Ημέρες διεξαγωγής:
Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024
Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2024
Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024
Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2025
Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2025
Τετάρτη 19 Μαρτίου 2025
Τετάρτη 23 Απριλίου 2025
Ώρες: 19:00-21:00
Τα σεμινάρια είναι αυτοτελή. Για πληροφορίες & κρατήσεις: https://goulandris.gr/el/events/olive-oil-tasting
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.