Θεματα

Σε ποιες μορφές συναντάμε το αυγό;

Σπάσαμε αυγά και ιδού...

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ μίξερ 5
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τρόποι μαγειρέματος του αυγού
© olivie strauss/ unsplash

Μίξερ#5: Σε ποιες μορφές συναντάμε το αυγό

Οι μοφές που συναντάμε τα αυγά

1.Βραστά αυγά

Εύκολο, γρήγορο και πολύ θρεπτικό σνακ. Μπορείτε να τα απολαύσετε μόνα τους, κομμένα σε φέτες μέσα σε sandwich, ή ακόμα και σε σαλάτες για μια επιπλέον πρωτεϊνική επιλογή. Με ατελείωτες συνδυαστικές δυνατότητες, τα βραστά αυγά είναι βέβαιο ότι θα γίνουν αγαπημένη συνήθεια. 

2. Τηγανητά αυγά ή αυγά μάτια

Μαγειρεμένα σε βούτυρο ή λάδι (προτιμήστε το ελαιόλαδο), είναι το απόλυτο comfort food. Συνοδευόμενα με τραγανό μπέικον ή ακόμα και ως topping σε pancakes με σιρόπι σφενδάμου, είναι σίγουρα μια «άχαστη» επιλογή. 

3. Ομελέτα

Φτιαγμένες με φρέσκα αυγά και συνοδευόμενες από μια δελεαστική σειρά από άλλα υλικά, είναι σίγουρα μια μείξη που λιγουρευρόμαστε πολύ: τυρί, λαχανικά, αλλαντικά και πόσα ακόμα υλικά, κάνουν τις ομελέτες τον τέλειοκαμβάγια μαγειρικές δημιουργίες. Extrahealthy και διατροφική επιλογή,  ομελέτα φτιαγμένη μόνο με ασπράδια.

4. Αυγά ποσέ

Μαγειρεμένα στην εντέλεια για να κρατούν σε υγρή μορφή τον κρόκο είναι το απόλυτο brunch. Σερβίρετέ τα πάνω σε τραγανά αγγλικά μάφινς με μια γενναιόδωρη δόση σάλτσας ολαντέζ για ένα κλασικό Eggs Benedict ή γίνετε ακόμα πιο δημιουργικοί συνδυάζοντάς τα με ένα avocado toast.

5. Καγιανάς ή Στραπατσάδα

Μεταφερθείτε στις ηλιόλουστες ακτές της Ελλάδας με γευστικό καγιανά! Φρέσκα αυγά χτυπητά, ώριμες ντομάτες και αρωματικά βότανα, είναι το τρίπτυχο για μια απόλαυση με άρωμα Μεσογείου.  Αν αγαπάτε το τυρί, προσθέστε φέτα σε τρίμμα απογειώνοντας το πιάτο. Σερβίρετέ τα με τραγανό προζυμένιο για ένα απλό αλλά χορταστικό γεύμα με παραδοσιακές χωριάτικες επιρροές.

6. Αυγά σκραμπλ

Πρόκειται για αφράτα αυγά με ανοιχτόχρωμη κρεμμώδη, βελούδινη και φουσκωτή υφή. Τα τελευταία χρόνια, αποτελούν το Νo1 brunch πιάτο, ειδικά συνοδευόμενα από καπνιστό σολομό ή φλέικς τρούφας (μια πιο γκουρμέ εκδοχή). 

7. Φριτάτα

Η φριτάτα είναι ιταλικό πιάτο με βάση τα αυγά, παρόμοιο με την ομελέτα ή την κις χωρίς κόρα, εμπλουτισμένο με πρόσθετα συστατικά όπως κρέατα, τυριά ή λαχανικά. Η λέξη «frittata» είναι ιταλική και μεταφράζεται ως «τηγανητό». Ψήνεται σε ταψί ή σε τηγάνι κατάλληλο να χρησιμοποιηθεί σε φούρνο γιατί το μαγείρεμά της ξεκινάει από τα μάτια της κουζίνας και καταλήγει στον φούρνο. Διαφέρει από την ομελέτα γιατί τογέμισμά της είναι ανακατεμένο με τα αυγά, αντί να είναι διπλωμένο στο εσωτερικό της. Επίσης, ενώ η ομελέτα σερβίρεται ζεστή και θεωρείται ένα ατομικό πιάτο, η φριτάτα σερβίρεται σε όσα (τριγωνικά) κομμάτια θέλουμε και μπορεί να φαγωθεί ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου (βλ. την τάρτα κις).

8. Αυγά Mimosa

Είναι αυγά γεμιστά με μαγιονέζα και «χτυπημένο» τον κρόκο τους,με «καταγωγή» από Γαλλία αλλά με ιδιαίτερη αναγνώριση στην Ελλάδα, μια και ήταν αμέτρητες οι φορές που αποτελούσε μέρος των μπουφέδων. Πλέον θεωρείται ένα πιάτο ρουστίκ. Τολμήστε να το αναβιώσετε!

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ