- CITY GUIDE
- PODCAST
-
24°
Σπάμε αυγά... με τον Στέλιο Παρλιάρο στο μίξερ
Ένα απαραίτητο στοιχείο της κουζίνας που ξεπερνά τα πολιτισμικά σύνορα και τις μαγειρικές παραδόσεις
![Μίξερ #5: Αυγό Μίξερ #5: Αυγό](/images/1074x600/jpg/files/2024-03-14/page11.jpg)
Μίξερ 5: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για το πέμπτο τεύχος του συλλεκτικού ένθετου περιοδικού που κυκλοφορεί κάθε μήνα με την Athens Voice
Όλοι έχουμε ένα αγαπημένο συστατικό: Για κάποιους είναι το βούτυρο, για άλλους η βανίλια και για τους περισσότερους η σοκολάτα. Υπάρχει όμως ένα προϊόν που χωρίς αυτό η μαγειρική και η ζαχαροπλαστική δεν θα ήταν ίδια.
Στον πολυαισθητηριακό κόσμο της γαστρονομίας, όπου τα συστατικά διεκδικούν την προσοχή και την αναγνώριση, υπάρχει ένα βασικό προϊόν που συχνά περνάει απαρατήρητο - το αυγό. Ένα απαραίτητο στοιχείο της κουζίνας που ξεπερνά τα πολιτισμικά σύνορα και τις μαγειρικές παραδόσεις. Ένα υλικό passepartout που δεν μπορεί να λείπει από τον πάγκο της κουζίνας μας, είτε πρόκειται για ζαχαροπλαστική είτε για μαγειρική. Από τις πιο απλές επιλογές για πρωινό μέχρι τα πιο εξεζητημένα επιδόρπια, το αυγό παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Λεπτεπίλεπτο και άψογο στην τελειότητα της φόρμας του, συγκαταλέγεται σ’ εκείνες τις τροφές που φέρνουμε στο νου μας με νοσταλγία, όχι μόνο γευστικά αλλά και συναισθηματικά. Όλοι θυμόμαστε εκείνα τα πρωινά που ήμασταν παιδιά και βουτούσαμε το ψωμί στον μελάτο κρόκο ή τα κόκκινα πασχαλινά αυγά που τσουγγρίζαμε με την ελπίδα να μην «σπάσει» το δικό μας.
Τι είναι όμως αυτό που κάνει το αυγό πραγματικά ξεχωριστό; Νομίζω η ευελιξία του. Είναι ένας χαμαιλέοντας που ζει στην κουζίνα, ικανός να μεταμορφωθεί σε μυριάδες υφές και γεύσεις ανάλογα με τα γούστα του καθενός και τον διαφορετικό κάθε φορά τρόπο παρασκευής του. Χτυπημένο σε μια αφράτη ομελέτα, διπλωμένο σε μια κρεμώδη κρέμα ή ως «γαλάκτωμα» που θα κάνει μια σάλτσα βελούδινη, το αυγό προσαρμόζεται με ευκολία στις απαιτήσεις της κάθε συνταγής. Είναι εκεί και δεν μας απογοητεύει ποτέ.
Παράλληλα είναι ένας διατροφικός θησαυρός. Γεμάτο με πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, βασικές βιταμίνες και μέταλλα, είναι ένα ωφέλιμο συστατικό για την υγεία μας- ξεχάστε οποιονδήποτε μύθο υποστηρίζει το αντίθετο. Μελάτο ή σφιχτό, ποσέ ή χτυπημένο σε μια πλούσια φριτάτα, το αυγό είναι μια θρεπτική και χορταστική επιλογή ιδανικό και για δίαιτα και κατάλληλο για κάθε στιγμή της ημέρας.
Όμως παρά την πανταχού παρουσία του και το εντυπωσιακό διατροφικό του προφίλ, συχνά παραμένει υποτιμημένο. Δεν είναι λίγες οι φορές που υποβιβάζεται και περιορίζεται σε δευτερεύοντα ρόλο, επισκιασμένο από τα πιο φαντεζί και δημοφιλή συστατικά και πιο περίτεχνα πιάτα. Μήπως όμως ήρθε η ώρα να επαναστατήσουμε υπέρ αυτού του αφανή ήρωα της γαστρονομίας;
Στο «Μίξερ» αυτού του μήνα, σπάμε αυγά: κυριολεκτικά και μεταφορικά, και σας προσκαλούμε σε ένα ακόμα γαστρονομικό ταξίδι. Από την εξερεύνηση των πολλών μαγειρικών χρήσεών του και την αποκάλυψη των διατροφικών του πλεονεκτημάτων, μέχρι την πλούσια ιστορία και μυθολογία του. Μέσα από σύγχρονες πεντανόστιμες, αλμυρές και γλυκές συνταγές θα δώσουμε στο αυγό την αξία που του αρμόζει. Μπορεί να μην απαντήσουμε στο ερώτημα αν η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα, αλλά θα το μαγειρέψουμε παρέα. Φύγαμε!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν λοιπόν τον Αύγουστο βρεθείς στην έρημη Αθήνα, άσε τις ντροπές και δοκίμασε ένα supper club.
Έχει και η Αθήνα γραφικές πλατείες!
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Ψήνονται στη σχάρα κατευθείαν από το ποτάμι, ή τηγανίζονται για τους μερακλήδες
Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό
«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»
Μπαίνουμε στην κουζίνα και μαγειρεύουμε με διάσημα τοπικά προϊόντα από 30 γωνιές της Ελλάδος
Λαχταριστά μπέργκερς, φοβερές πίτσες, άπαιχτα σουβλάκια, ακόμα και σπιτικό φαγητό, όλα είναι εδώ
Φτιάξε και απόλαυσε τις καλύτερε μακαρονάδες ενόψη Ολυμπιακών Αγώνων
Για σουβλάκια, πίτσα, burger ή ό,τι σου έρθει στο μυαλό, μπες στο fagi.gr
Aυθεντικές ιταλικές γεύσεις, μαμαδίστικα πιάτα και American street food
Συνταγές βασισμένες στην εποχικότητα, άριστες πρώτες ύλες και value for money τιμές
Η νέα street food λιχουδιά της Αθήνας συμβαίνει στο Fuddy Duddy Pizza, στην οδό Λέκκα
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχει γεύση «πανάκριβη», εστέτ και γκουρμέ
Στο κέντρο της Χώρας, θα το εντοπίσεις και θα το αγαπήσεις αμέσως
Εδώ δεν θα φας «χθεσινό» παγωτό, μόνο υπέροχες γεύσεις με χαμηλά λιπαρά και τόσο όσο ζάχαρη, που φτιάχτηκαν την ημέρα που θα το επισκεφθείς
Ένας ολόκληρος κόσμος νοστιμιάς, πλασμένος από υλικά του πιο λαχταριστού ονείρου
Θα δοκιμάσεις εξαιρετικό French Toast με βατόμουρα και κρέμα πατισερί, αλλά και αλμυρά αβγοπιάτα και φρέσκα σάντουιτς.
Εδώ το φαγητό είναι μοίρασμα που φέρνει κοντά την παρέα και τα cocktails είναι κλασικά και δημιουργούνται με βάση τις αυθεντικές συνταγές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.