- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Μια καινούργια κουλτούρα θέλει τη Θεσσαλονίκη να συνευρίσκεται πέραν των εστιατορίων: τραπεζώματα σε σπίτια ή σε μπαρ, στιλάκι DIY και ιντερνετικοί τόποι όπου μοιράζονται συνταγές και μυστικά. Η Ξένια Παναγάκη και η Τάσα Τσίγκα που δημιουργούν ως «Cook Cool» είναι από τις πρωθιέρειες.
Το μυστικό τους είναι να μαγειρεύουν με φαντασία, μόνο με καλά απλά υλικά και πάντα «cool», όπως και το logo τους, που αναπαριστά τα τέσσερα μάτια της κουζίνας. Η Ξένια και η Τάσα ξεκίνησαν να μαζεύουν φίλους στο σπίτι και έφτιαχναν για όλους ό,τι καλύτερο και «σκανδαλιάρικο» μπορούσαν. Η Tάσα εκστασιάζεται από την ταινία «Ελαιόλαδο, Νερό και μια Ξεφλουδισμένη Ντομάτα» στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης και τις επόμενες μέρες κάνει ψαχτήρι στο ίντερνετ, μέχρι να καταλήξει σε αυτό που θέλει να κάνει. Να μοιράζεται δηλαδή τη μαγειρική της αλλά και έναν διαφορετικό και απλό τρόπο συνταγών στο διαδίκτυο.
Η Ξένια είναι μέσα στο κόλπο, τα τραπεζώματα συνεχίζονται, οι παρέες μεγαλώνουν, η πρόταση για ένα blog και μετέπειτα ένα site μαγειρικής έρχεται να τις βρει να δημιουργούν το «Cook Cool», έτσι δηλαδή όπως τις ξέρει όλη η Θεσσαλονίκη αλλά και τυπάκια και νοικοκυρές από αρκετές χώρες που τις ακολουθούν πιστά, ειδικά την κρίσιμη ώρα του μεσημεριού που το πρόβλημα «τι να μαγειρέψω σήμερα;» κατακλύζει τις κουζίνες όλου του κόσμου.
Η «Cook Ξένια» είναι πιο των τύπων, αφού ειδικά στα γλυκά, που είναι και το φόρτε της (όχι πως δεν είναι και στα άλλα), δίνει μεγάλη βάση στην ακρίβεια των ποσοτήτων, στα ζυγίσματα αλλά και στην άψογη εμφάνιση. Έτσι μου ήρθε από το πουθενά ένα μαγικό κέικ καρότο και ένα λονδρέζικο cookie σοκολάτα πορτοκάλι. (ευχαριστώ)
Η «Cool Τάσα» είναι αυτό που λέμε «πιο με το μάτι». Πλέον εργάζεται στις κουζίνες του «Kitchen Bar», είναι η πιο σκανδαλιάρα, αφού πάντα βρίσκει extra tips για να απογειώσει μια κλασική συνταγή ή να εφεύρει ένα καινούργιο πιάτο με ό,τι της βρίσκεται στο ψυγείο. Αυτό είναι και ένα από τα βασικά θέλω τους, να μπορεί ο καθένας να φτιάχνει εύκολες συνταγές με ό,τι του βρίσκεται.
Και οι δυο τους από τα Γρεβενά και με εικόνες από παραδοσιακά προϊόντα, ηπειρώτικες πίτες, και φαγητάρες, ήρθαν για τη φοιτητική ζωή στη Θεσσαλονίκη πριν από πέντε χρόνια και έχουν καταφέρει να εξελίξουν τις γεύσεις που αγαπούν αλλά και να οργανώνουν τα πιο θελκτικά κυριακάτικα απογεύματα σε καφέ-μπαρ της πόλης, με πάγκους γεμάτους λιχουδιές. Αλησμόνητο το ιταλικό τους απόγευμα στο «Coo Bar», όπου τα πάντα τελείωσαν μέχρι να πεις «arrivederci», ενώ ο Μίμης μας έπαιζε το σάουντρακ της «Γλυκιάς ζωής» στην Τοσκάνη.
Cook Cool θα πει κάθε μεσημέρι και μια συνταγή, γλυκιά ή αλμυρή: μοσχαρίσια μπριζόλα με μέλι, παγωτό Μερέντα - Oreo, κοχύλια γεμιστά με σπανάκι και ανθότυρο, αραντσίνι, κοτόπιτα με μανιτάρια είναι μερικές από τις ιδέες προτάσεις των κοριτσιών που δοκιμάσαμε και θα μας μείνουν αξέχαστες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.