- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Koukouvaya: H αθηναϊκή φωλιά των πιο ακαταμάχητων χανιώτικων γλυκών
Από το ξακουστό «ζουμερό» μέχρι την παραδεισένια πάβλοβα αξίζουν όλα μια δοκιμή
Koukouvaya: το διάσημο κρητικό γλυκοπωλείο στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης, που ενώνει τους απανταχού γλυκατζήδες
Θα μπορούσε να πει κανείς πως τίποτα δεν μπορεί να νικήσει τα γλυκά της γιαγιάς. Αυτός που θα το πει όμως, μάλλον δεν έχει επισκεφθεί ακόμη το κρητικό γλυκοπωλείο Koukouvaya. Αν περάσεις από την οδό Σκουζέ στην Πλατεία της Αγίας Ειρήνης, δεν υπάρχει περίπτωση να μην το προσέξεις, γιατί είναι πάντα γεμάτο με κόσμο. Το γλυκοπωλείο αυτό κατέφθασε στην Αθήνα απευθείας από τα Χανιά μόλις πριν από ένα χρόνο και έχει ήδη αποκτήσει πάρα πολλούς φανατικούς επισκέπτες. Ο λόγος; Φυσικά τα θρυλικά γλυκά του!
Θα ήταν ιεροσυλία, αν δεν αρχίζαμε από το ξακουστό «ζουμερό», μία λαχταριστή σοκολατόπιτα με επικάλυψη από μπόλικο ζεστό, σοκολατένιο σιρόπι. Ακολουθούν η «Ερασμία» και η «Μερόπη», γλυκά που αν και δεν είναι τόσο ξακουστά όσο το «ζουμερό», το κοντράρουν και σε γεύση και σε εμφάνιση. Τα ονόματα είναι εμπνευσμένα από αληθινές θείες και γιαγιάδες των Χανίων, που δημιούργησαν τις μοναδικές συνταγές.
Για την άνοιξη που σιγά-σιγά μπαίνει και το καυτό αθηναϊκό καλοκαίρι, προτείνονται τα δυο πιο δροσερά γλυκά του καταλόγου, το «ιγκλού» και η «πυραμίδα». Το ιγκλού έχει ως βάση το παντεσπάνι, που συνδυάζεται με κρέμα σοκολάτας, η οποία με τη σειρά της καλύπτεται από κρέμα βανίλιας, γαρνιρισμένη με θρύμματα από καραμελωμένο αμύγδαλο και σιρόπι.
Η πυραμίδα, από την άλλη, είναι ένας παγωμένος συνδυασμός μους καραμέλας, μπισκότου βουτύρου και καρυδιού που γαρνίρεται με σιρόπι καραμέλας και τριμμένο καρύδι. Φυσικά, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε την παραδεισένια πάβλοβα και το cheesecake, το οποίο είναι τοπ και στις 6 εκδοχές του.
Στην πραγματικότητα, είναι άδικο να ξεχωρίσεις κάποιο από τα γλυκά της Koukouvaya. Καθένα τους έχει τη μοναδικότητα του, η οποία αποτυπώνεται ακόμη και στον τρόπο, με τον οποίο περιχύνονται πάνω του τα toppings. Επομένως, το σωστό είναι (λέω εγώ…) να τα δοκιμάσεις όλα. Έτσι, η Koukouvaya καταφέρνει είτε να επαναφέρει στην μνήμη μας γλυκές χανιώτικες στιγμές είτε να δημιουργήσει νέες αθηναϊκές, αλλά με γεύση Κρήτης. Άλλωστε, τα «κρυμμένα» κρητικά προιόντα, όπως η ρακί, το ρακόμελο και η σφακιανή πίτα, δε λείπουν από τον κατάλογο. Αν χρειάζεσαι και εσύ λοιπόν άμεσα ένα αξέχαστο γευστικό ταξίδι, πέρνα μια βόλτα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μόλις δυο μήνες στη Φιλοθέη κι έχει ήδη το δικό του φανατικό κοινό
Tα ελληνικά πιάτα που κρατούν ψηλά τη σημαία
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.