- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Φασολάδα, η ελληνική και 7 στέκια που την φτιάχνουν υπέροχη
Στα χειμωνιάτικα κρύα όλοι θέλουμε ένα φαγάκι ζεστό και στοργικό
Η φασολάδα χαρακτηρίζεται ως η εθνική μας σούπα, ταιριάζει πολύ με τα κρύα του χειμώνα, κι εμείς σου προτείνουμε 7 σημεία για να την απολαύσεις επιτόπου ή να την πάρεις για το σπίτι
Μικροί όταν ήμασταν μάλλον μας έπεφτε βαριά. Στην εφηβεία, με το που τη μυρίζαμε στην σπιτική κατσαρόλα σπεύδαμε να παραγγείλουμε πίτσες και σουβλάκια, λίγο μεγαλύτεροι ξεχυνόμασταν για να γνωρίσουμε τα γκουρμέ, τα εξωτικά, τα κομψά, τα περίεργα. Όμως η φασολάδα, αυτή η πηχτή σούπα με τη γήινη γεύση και τη «στοργική» νοστιμιά είναι από τα κατ’ εξοχήν comfort πιάτα της ελληνικής κουζίνας, τραβιέται πολύ με τα κρύα του χειμώνα, μαζί με τα συνοδευτικά της μπορεί να μετατραπεί σε αξέχαστο τσιμπούσι. Αν την ονειρεύεστε, αλλά δεν έχετε χρόνο για μούλιασμα από την προηγούμενη και μαγείρεμα (τον παίρνει τον χρόνο της και στην κατσαρόλα) απευθυνθείτε στα παρακάτω αθηναϊκά εστιατόρια και μαγέρικα που τη φτιάχνουν νόστιμη, σωστά χυλωμένη και σας την σερβίρουν ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ στα τραπέζια τους ή σας την στέλνουν στο σπίτι.
Οι Νοστιμιές της Μαίρης
Στο αγαπημένο της πλατείας Αγίου Γεωργίου η ίδια η Μαίρη μας λέει πως τη φασολάδα τους την φτιάχνουν τώρα τον χειμώνα κάθε μέρα «κλασική, κλασικότατη, πάνω στις συνταγές της γιαγιάς, της μαμάς και της θείας» που ήταν και οι τρεις ξακουστές μαγείρισσες! Τη συνοδεύουν και με τα «αξεσουάρ» της, δηλαδή πιατάκι με ωραίες ελίτσες, κρεμμύδι ξερό κομμένο σε χοντρά κομμάτια (…φανερή η καταγωγή τους από την Τρίπολη) και ψωμί και την χρεώνουν 5,5€. Την τρως επιτόπου ή στη στέλνουν και σπίτι με δικό τους ντελίβερι ή και με τις γνωστές πλατφόρμες. Ύδρας 2-4, Κυψέλη, 2108213136
Το Θεραπευτήριο
«Στυλοβάτης» εδώ και πολλά πολλά χρόνια της φαγοποτικής πιάτσας των Πετραλώνων, με δύναμη σε όλα του τα εντελώς σπιτικής «φτιαξιάς»μαγειρευτά. Εδώ θα κάτσεις μεσημέρι –βράδυ δίπλα στο τζάκι και θα την ευχαριστηθείς σε πλούσια και χυλωμένη μερίδα με 5,5€, δίπλα θα βάλεις ρέγγα, τέλεια ταραμοσαλάτα, καλό χύμα λευκό ή ροζέ κρασί καθώς και καταπληκτικό ψωμί που παίρνουν από τον φούρνο του Ρίζου στο Κουκάκι. Και με ντελίβερι σπίτι σου. Κυδαντιδών 41, Πετράλωνα, 2103412538
Το Λαϊκόν του Ψυχικού
Εδώ μαγειρεύει και επιβλέπει τα πάντα η κυρία Βάνα, μαμά των παιδιών που έχουν το φημισμένο εδώ και χρόνια Χοχλιδάκι –ακριβώς απέναντι. Η κυρία Βάνα δηλώνει πως τη φτιάχνει «κανονική» δηλαδή όπως παλιά στα σπίτια με μπόλικα καρότα και σέλινα. Τη συνοδεύει με ρέγγα (την παλιά, τη σωστή) και με ψωμί που ζυμώνει η ίδια καθημερινά, η καταγωγή της όμως από την Κωσταντινούπολη την κάνει να βάζει δίπλα (ή και μέσα στη μερίδα) και μερακλίδικα λουκάνικα, καβουρμά, σύγλινο ή απάκι. Την χρεώνει 4,5€ και μπορεί να τη φας επιτόπου (και ωραία αυλίτσα) ή με ντελίβερι, ανοιχτά κάθε μέρα μέχρι τις 6.30. Αδριανείου 36, Νέο Ψυχικό, 2106745481
Μαρτίνης
Πάνω από μισόν αιώνα μαγειρεύει και…μαγεύει γι' αυτό και έχει παντού μόνο φίλους! Ο Μαρτίνης κάθε μέρα βάζει στη φωτιά τουλάχιστον 40 διαφορετικά ελληνικά φαγητά, τη φασολάδα θα άφηνε έξω; Μπορείς να τη φας εδώ (την φτιάχνει μέρα παρά μέρα, «παίζοντας» και με σούπα φακές και σούπα ρεβύθια), στην όμορφη στεγασμένη του αυλή ή και να την παραγγείλεις (και efood και δικό του ντελίβερι), αντί 5,5€. Πατησίων 289, Άγιος Λουκάς, 2102111063
Μπουκιά και Συχώριο
Ηλίας Μαμαλάκης είναι αυτός, παίζει στα δάχτυλα την κουζίνα της πατρίδας και σιγά μην δεν έφτιαχνε φασολάδα την ελληνική στα μαγαζιά του, τα οποία βολεύουν πολύ και όσους μένουν προς τα «πάνω» (ένα στο Νέο Ψυχικό κι άλλο ένα στην Κηφισιά). Τη φτιάχνει μάλιστα στη λευκή της εκδοχή, χωρίς ντομάτα και τη χρεώνει 5,5€. Με ντελίβερι και δικό του και efood, Λεωφ. Κηφισίας 361, Κηφισιά, 2108000110, Σολωμού 2, Νέο Ψυχικό, 2114114040
Εν Κρυπτώ
Λέμε τώρα ότι είσαι στο γραφείο σου, κάπου στο κέντρο, έξω ρίχνει χιονόνερο και την ίδια ώρα σου έρχεται και μια λιγούρα… Τη φασολάδα σου θα την πάρεις από αυτό το «speakeasy» νεομαγέρικο που κινεί ο κοσμογυρισμένος σεφ Νίκος Βαγενάς (γι' αυτό και θα βρεις εκτός από ελληνικά παραδοσιακά και κάποια πιο «διεθνή», όλα τους με τρομερή προσοχή στην ποιότητα των πρώτων υλών), θα είναι κλασική και ωραία χυλωμένη, δίπλα της θα βάλεις τουρσάκια, ελίτσες, φέτα και πολύ ωραίο ψωμί που ζυμώνει καθημερινά εδώ ο σεφ. Κοστίζει 6,5€, θα την απολαύσεις επιτόπου (ζεστός χώρος, λίγα τραπέζια) ή με ντελίβερι και δικό τους και με τις γνωστές πλατφόρμες. Χαρ. Τρικούπη 5, Ακαδημία, 2103808670
To 24ωρο
…Και πες πως είναι 2 η ώρα το πρωί, η φύση όλη ησυχάζει εκτός από σένα που δεν σε αφήνει η πείνα να κλείσεις μάτι. Ε, τότε, το 24ωρο είναι για σένα μονόδρομος! Τη φασολάδα την κάνουν μέρα παρά μέρα, την πετυχαίνουν, την χρεώνουν 6,5€, σε περίπτωση που θέλεις να κάνεις τραπέζι σε φίλους -και κατόπιν συνεννοήσεως- μπορούν και να σου στείλουν την κατσαρόλα ολόκληρη! Σημείωσε πως κάθε Δευτέρα, τη φασολάδα την κάνουν και με πικάντικο λουκάνικο μέσα και τη χρεώνουν 7,20€. Λ. Συγγρού 44, Κουκάκι, 2109221159
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.