Θεματα

Τα βιολογικά προϊόντα δεν είναι απλά μόδα

Είναι μία λύση για τη βιωσιμότητα του πλανήτη, μη σας πω και για τη δική μας.

Μανίνα Ζουμπουλάκη
Μανίνα Ζουμπουλάκη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βιολογικά προϊόντα
Φωτογραφία: SHVETS production/ Pexels

Τα καλά προϊόντα είναι σχεδόν πάντα τα βιολογικά προϊόντα γι' αυτό και κερδίζουν ολοένα και περισσότερους φίλους-καταναλωτές

Ακόμα κι όσοι καγχάζανε ειρωνικά μέχρι πριν λίγα χρόνια για τα βιολογικά προϊόντα, έχουνε μαζευτεί πια: σύμφωνα με τον ορισμό, «βιολογικά είναι τα τρόφιμα που προέρχονται από είδη τα οποία καλλιεργούνται με συγκεκριμένη επίσημα αναγνωρισμένη μέθοδο (καλλιέργειας), χωρίς συμβατικά μικροβιοκτόνα, τεχνητά λιπάσματα, ζιζανιοκτόνα και άλλα χημικά»… Και ποιος δεν θέλει να τρώει πράγματα που δεν είναι Φρανκεστάιν, που δεν έχουνε  μπολιαστεί, ποτιστεί, ψεκαστεί και ταϊστεί με ένα σκασμό χημικά μέχρι να φτάσουν στο τραπέζι; Η ερώτηση είναι ρητορική, από κεκτημένη ταχύτητα όλοι όσοι γράφουμε πέφτουμε στη λούμπα της ρητορικής ερώτησης που συχνά τη σπάει στον αναγνώστη – το θέμα είναι ότι κανένας δεν θέλει να τρώει τρόφιμα πάρα πολύ συφιλιασμένα, φαρμακωμένα και χαπακωμένα, ούτε κάποιος που κάγχαζε παλιά. Όλοι φρικάρουμε με τις ντομάτες που μυρίζουν ποδαρίλα αντί για ντοματίλα και τα νερουλά κρεμμύδια με τα οποία δεν μπορείς να δακρύσεις καν, πόσο μάλλον να κλάψεις, ή με τις φράουλες-κέφαλους, που βγάζουν μάτι στην εμφάνιση αλλά έχουνε γεύση πατσαβούρας.

Βιολογικά προϊόντα
Φωτογραφία: Javier Disabato/ Pexels

Τελευταία βλέπω κάτι ντοκιμαντέρ με τον Ζακ Έφρον, στα οποία είναι και παραγωγός το παλικάρι, και στα οποία εξερευνάει εναλλακτικούς τρόπους παραγωγής, καλλιέργειας δημητριακών, φρούτων κλπ, ακόμα και εκτροφής ζώων. Όλα αυτά τα εξερευνάει μαζί με κολλητό του βετζετέριαν πολύ νόστιμο(ν), ενώ και ο ίδιος ο Ζακ είναι ζαμπόν υψηλής ποιότητας, που μάλιστα συχνά μένει με το βρακί για να πιάσει μύδια, πχ, ή για να πιάσει τους κοιλιακούς του (φέτες!) Παράλληλα, μας πείθει εύκολα ότι το να τρώμε ψεκασμένα τρόφιμα κάνει κακό στην υγεία μας – προσωπικά πείθομαι για οτιδήποτε λέει/δείχνει ο Ζακ, αλλά ειδικά για το προφανές, ότι τα χημικά κάνουν κακό, πείθομαι και μόνο που χαμογελάει στην οθόνη, πριν καν βγάλει μια κάλτσα.

Τα βιολογικά αυγά πάντως τα δοκίμασα μετά από επιμονή του αδερφού μας, πριν κάμποσα χρόνια, κι από τότε δεν γύρισα ποτέ να κοιτάξω τα στάνταρ αυγά μαζικής παραγωγής – πληρώνω κάτι παραπάνω αλλά τα αυγά στο σπίτι μας είναι παραδοσιακά, παλαιού τύπου, από αυτά που γεννάνε οι κότες όταν κάνουνε κλοκλοκλο με τις κολλητές τους τσιμπολογώντας καλαμπόκι κι όχι όταν είναι ζορισμένες και σφίγγονται όλο ταραχή μέσα σε ράφια βιομηχανικού αυγουλάδικου. Παλιά τα βιολογικά προϊόντα ήτανε πανάκριβα σε σχέση με τα συμβατικά, ακόμα και τώρα αρκετά λαχανικά και φρούτα καταλαβαίνεις ότι είναι βιολογικά επειδή είναι τσιμπημένα… αλλά μεγάλη γκάμα προϊόντων, όπως τα συσκευασμένα βιολογικά τρόφιμα και καλλυντικά, είναι κοντά στις τιμές των συμβατικών – ίσως επειδή τα μη βιολογικά έχουν ανέβει, οπότε πλησίασαν τα βιολογικά, που έμειναν σχετικά σταθερά. Οι κρέμες προσώπου Kilig, Cannalab, Najeb, BioVegane κ.α. είναι από 12-25 ευ, και πολύ καλές – η κρέμα ημέρας της Kilig, των 13 ευρώ πχ, είναι σούπερ. Παίρνω συχνά σαμπουάν και αποσμητικά της Lavera, εταιρείας βιολογικών καλλυντικών, και του Κορρέ ή της Apivita, που επίσης δεν χρησιμοποιούν μισό εκατομμύριο ύποπτες ουσίες με άγνωστα ονόματα σε ένα μπουκαλάκι τόσο δα.

Βιολογικά προϊόντα
Φωτογραφία: Sarah Chai/ Pexels

Σίγουρα κάνουν κακό (στον άνθρωπο) διάφορες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην καλλιέργεια, συσκευασία και συντήρηση τροφίμων, λαχανικών, δημητριακών, γαλακτοκομικών, κρεάτων, πουλερικών και γενικά σε οτιδήποτε τρώμε. Σίγουρα θα κάνει ζημιά ένα ή περισσότερα μυστήρια χημικά στοιχεία που πασαλείβουμε στο σκαλπ, το μαλλί ή το δέρμα μας. Μπορεί μετά από είκοσι χρόνια να ανακαλύψουν οι επιστήμονες ότι δεν κάνει μεγάλη διαφορά, είτε χρησιμοποιείς καλλυντικά του εμπορίου ή βιολογικά, είτε τρως ψεκασμένα και σκυλο-ταλαιπωρημένα τρόφιμα ή αγνά και αθώα.

Σίγουρα όμως το καλύτερο αγγούρι είναι αυτό που μεγαλώνει αγνό και αψέκαστο στον μπαξέ σου, απλώς… πόσοι από εμάς έχουν μπαξέ; Άλλη μία άσχετη ερώτηση γιατί ελάχιστοι έχουμε μπαξέ με αγγούρια ή άνευ, αλλά αναγνωρίζουμε τη μυρωδιά της καλής ντομάτας, ίσως από αναμνήσεις παιδικών χρόνων ή αφηγήσεις μεγαλύτερων. Και την προτιμάμε από την πλαστική ροζ ντομάτα που μεγάλωσε με φάρμακα μέσα σε θερμοκήπιο και δεν την είδε ποτέ της ήλιος.

Και η καλή, μυρωδάτη, γευστική, τραγανή ντομάτα είναι σχεδόν πάντα βιολογική.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ