- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Είναι η vegan διατροφή μια ασφαλής επιλογή;
Η διαιτολόγος Δήμητρα Μακρυγιάννη εξηγεί τα θετικά και τα αρνητικά της vegan διατροφής
Η ειδική διαιτολόγος Δήμητρα Μακρυγιάννη μιλάει για την vegan διατροφή
Η Δήμητρα Μακρυγιάννη, διαιτολόγος ειδικευμένη στη Θεραπευτική Διαιτολογία και τη Φυτική Διατροφή, μας λέει: «Ο Βίκτωρ Ουγκώ είχε πει: “Τίποτε δεν μπορεί να αντισταθεί σε μια ιδέα που έχει έρθει η ώρα της”. Έτσι, κατανοούμε τον λόγο που το vegan κίνημα ολοένα και μεγαλώνει τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε άλλα μέρη του κόσμου. Ένας από τους βασικούς στόχους του κινήματος αφορά την εξάλειψη της εκμετάλλευσης των ζώων. Συνεπώς, το vegan κίνημα, αν και κατ' ουσίαν δεν αφορά μόνο τη διατροφή, αλλά και μια γενικότερη στάση ζωής, έχει ως βασικό του πυλώνα την αποφυγή των ζωικών προϊόντων από το καθημερινό μας διαιτολόγιο.
Είναι δύσκολο να διακρίνει κάποιος τα αρνητικά στοιχεία μιας τέτοιας αλλαγής, ειδικά μετά το 2009, όταν η Αμερικάνικη Ένωση Διαιτολόγων (A.D.A) και Καναδά, ανακοίνωσε την εξής θέση: οι διατροφές βασισμένες στα φυτικά τρόφιμα, vegan ή vegetarian, είναι κατάλληλες για όλα τα στάδια ανάπτυξης του ανθρώπου, με την προϋπόθεση ότι εφαρμόζονται με σωστό τρόπο. Οι δίαιτες αυτές, συμπεριλαμβανομένων των ολικών χορτοφαγικών ή vegan διαιτών, κρίνονται υγιεινές, διατροφικά επαρκείς και συχνά ωφέλιμες για την πρόληψη και τη θεραπεία ορισμένων ασθενειών. Στα θετικά μιας τέτοιας αλλαγής, λοιπόν, αναγνωρίζουμε πρωτίστως ότι… μπορεί να συμβεί! Η vegan διατροφή μπορεί να ικανοποιήσει τις τρέχουσες συστάσεις για όλα τα θρεπτικά συστατικά, μικρο και μακρο-θρεπτικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, τα συμπληρώματα ή τα εμπλουτισμένα τρόφιμα μπορούν να παρέχουν χρήσιμες ποσότητες σημαντικών θρεπτικών συστατικών, όπως άλλωστε συμβαίνει και στην παμφαγία. Σε αυτό το σημείο κατανοούμε ότι, προκειμένου να υπάρξουν οφέλη στην υγεία από αυτή τη διατροφική αλλαγή, χρειάζεται να στηριχθούμε ως επί το πλείστον σε φυτικά πρωτογενή τρόφιμα.
Βλέπουμε συχνά ανθρώπους που αντικαθιστούν τα επεξεργασμένα προϊόντα που κατανάλωναν ως παμφάγοι με άλλα, εξίσου επεξεργασμένα, τα οποία δεν περιέχουν ζωικά και τα οποία βρίσκουν με ευκολία πλέον στο εμπόριο. Ακόμη, είναι σύνηθες οι άνθρωποι να αντικαθιστούν τα ζωικά με την κατανάλωση περισσότερων υδατανθράκων ή λιπαρών, που πέραν του ότι προκαλούν αύξηση του βάρους, δεν αποτελούν τον κατάλληλο τρόπο αντικατάστασης των ζωικών προϊόντων.
Οι επαγγελματίες υγείας και οι διαιτολόγοι μπορούν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην εκπαίδευση των χορτοφάγων σχετικά με τις διατροφικές τροποποιήσεις, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες τους και να μειωθούν οι πιθανότητες κάποιας διατροφικής ανισορροπίας ή έλλειψης.»
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
20-22 Σεπτεμβρίου και 27-29 Σεπτεμβρίου τρώμε burgers στο Αμαξοστάσιο στο Γκάζι
Εστιατόρια, μοντέρνες ταβέρνες και wine bars για τη σεζόν που ξεκινάει ορεξάτη
Που δεν είναι πλατεία, αλλά ένα στέκι-κολιέ με πέντε μόνο στέκια που δεν αδειάζουν καμιά ώρα της ημέρας
Μάλλον τη θέση της γιαγιάς στην κουζίνα πήρε φέτος ο νεαρός εγγονός
Από την τέλεια μπουγάτσα μέχρι πεντανόστιμα εστιατόρια
Γλυκά και αλμυρά, αλλά και φοβερές μπαγκέτες, ολόφρεσκα και τέλεια όλα τους
Tο μαγαζί σε καλεί να το κάνεις το νέο σου στέκι
Καφές, γλυκά και cocktails σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία της Θεσσαλονίκης
H απόλυτη street food dessert εμπειρία!
Εδώ η διαδικασία της μπουγάτσας είναι υψηλή τέχνη που πάει από γενιά σε γενιά
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που το Choureal έχει κερδίσει πάνω από 25 βραβεία γεύσης…
Πανσέληνος στον λόφο του Λυκαβηττού;
Γιατί τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται!
Αποκαλύπτοντας τα διατροφικά καλά - και κακά - των δυο ειδών ρυζιού
Στις διακοπές θυμόμαστε όλα τα ωραία και νόστιμα του τόπου μας
Το Δάκρυ της Ινδίας είναι φοβερά νόστιμο
Οι μικρές διακοπές έχουν τη χάρη τους και ο χειμώνας αργεί
Για να μην χαθείς στη μετάφραση της πιο γοητευτικής περαντζάδας στην πόλη!
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.