- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Είναι η vegan διατροφή μια ασφαλής επιλογή;
Η διαιτολόγος Δήμητρα Μακρυγιάννη εξηγεί τα θετικά και τα αρνητικά της vegan διατροφής
Η ειδική διαιτολόγος Δήμητρα Μακρυγιάννη μιλάει για την vegan διατροφή
Η Δήμητρα Μακρυγιάννη, διαιτολόγος ειδικευμένη στη Θεραπευτική Διαιτολογία και τη Φυτική Διατροφή, μας λέει: «Ο Βίκτωρ Ουγκώ είχε πει: “Τίποτε δεν μπορεί να αντισταθεί σε μια ιδέα που έχει έρθει η ώρα της”. Έτσι, κατανοούμε τον λόγο που το vegan κίνημα ολοένα και μεγαλώνει τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε άλλα μέρη του κόσμου. Ένας από τους βασικούς στόχους του κινήματος αφορά την εξάλειψη της εκμετάλλευσης των ζώων. Συνεπώς, το vegan κίνημα, αν και κατ' ουσίαν δεν αφορά μόνο τη διατροφή, αλλά και μια γενικότερη στάση ζωής, έχει ως βασικό του πυλώνα την αποφυγή των ζωικών προϊόντων από το καθημερινό μας διαιτολόγιο.
Είναι δύσκολο να διακρίνει κάποιος τα αρνητικά στοιχεία μιας τέτοιας αλλαγής, ειδικά μετά το 2009, όταν η Αμερικάνικη Ένωση Διαιτολόγων (A.D.A) και Καναδά, ανακοίνωσε την εξής θέση: οι διατροφές βασισμένες στα φυτικά τρόφιμα, vegan ή vegetarian, είναι κατάλληλες για όλα τα στάδια ανάπτυξης του ανθρώπου, με την προϋπόθεση ότι εφαρμόζονται με σωστό τρόπο. Οι δίαιτες αυτές, συμπεριλαμβανομένων των ολικών χορτοφαγικών ή vegan διαιτών, κρίνονται υγιεινές, διατροφικά επαρκείς και συχνά ωφέλιμες για την πρόληψη και τη θεραπεία ορισμένων ασθενειών. Στα θετικά μιας τέτοιας αλλαγής, λοιπόν, αναγνωρίζουμε πρωτίστως ότι… μπορεί να συμβεί! Η vegan διατροφή μπορεί να ικανοποιήσει τις τρέχουσες συστάσεις για όλα τα θρεπτικά συστατικά, μικρο και μακρο-θρεπτικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, τα συμπληρώματα ή τα εμπλουτισμένα τρόφιμα μπορούν να παρέχουν χρήσιμες ποσότητες σημαντικών θρεπτικών συστατικών, όπως άλλωστε συμβαίνει και στην παμφαγία. Σε αυτό το σημείο κατανοούμε ότι, προκειμένου να υπάρξουν οφέλη στην υγεία από αυτή τη διατροφική αλλαγή, χρειάζεται να στηριχθούμε ως επί το πλείστον σε φυτικά πρωτογενή τρόφιμα.
Βλέπουμε συχνά ανθρώπους που αντικαθιστούν τα επεξεργασμένα προϊόντα που κατανάλωναν ως παμφάγοι με άλλα, εξίσου επεξεργασμένα, τα οποία δεν περιέχουν ζωικά και τα οποία βρίσκουν με ευκολία πλέον στο εμπόριο. Ακόμη, είναι σύνηθες οι άνθρωποι να αντικαθιστούν τα ζωικά με την κατανάλωση περισσότερων υδατανθράκων ή λιπαρών, που πέραν του ότι προκαλούν αύξηση του βάρους, δεν αποτελούν τον κατάλληλο τρόπο αντικατάστασης των ζωικών προϊόντων.
Οι επαγγελματίες υγείας και οι διαιτολόγοι μπορούν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην εκπαίδευση των χορτοφάγων σχετικά με τις διατροφικές τροποποιήσεις, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες τους και να μειωθούν οι πιθανότητες κάποιας διατροφικής ανισορροπίας ή έλλειψης.»
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.