- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Από την Καμάρα στο Άμστερνταμ, μια μπουγάτσα δρόμος
«Οι Ολλανδοί το λάτρεψαν, για τους Έλληνες είναι σημείο συνάντησης»
Είσαι στο Άμστερνταμ και βολτάρεις στην υπαίθρια αγορά του Waterloo plein και ξαφνικά σου έρχεται η όρεξη να φας μπουγάτσα. Μία αλμυρή με τυρί ή με κιμά, μπορεί και με σπανάκι και μετά μία γλυκιά με κρέμα για έρθεις στα ίσια σου. Όχι, μην πάρεις το αεροπλάνο της επιστροφής για Ελλάδα. Θα βρεις κι εκεί που είσαι.
«Ο unofficial πρεσβευτής της Ελλάδας στο Άμστερνταμ»
Έτσι αποκαλούν τον Βασίλη Μακρή σε ολλανδική εφημερίδα. Το μαγαζί του λέγεται De bladerdeeg specialist (Ο σπεσιαλίστας της σφολιάτας) και είναι το πρώτο μπουγατσατζίδικο στο Άμστερνταμ που έμαθε στους Ολλανδούς το θεσσαλονικιό πρωινό με μπουγάτσα και φραπέ. «Οι Ολλανδοί το λατρεύουν. Τους αρέσει πολύ η ιδέα και το όλο concept» λέει ο Βασίλης. «Το μαγαζί βέβαια, αποτελεί και meeting point για τους Έλληνες». Πώς αλλιώς; Αφού η γεύση, που είναι από τα πιο δυνατά εργαλεία της μνήμης, μπορεί να τους ταξιδέψει μέχρι την Ελλάδα και να τους ξυπνήσει όμορφες αναμνήσεις.
Ζαχαροπλάστης ήταν ο μπαμπάς σου;
Ναι! Για την ακρίβεια, ο παππούς και η γιαγιά του Βασίλη ήταν ζαχαροπλάστες «όποτε ήξεραν τα μυστικά για τις πίτες και πως γίνονται οι πραγματικά καλές!». Ο ίδιος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. «Στα 25 μου άρχισα να ταξιδεύω. Κατέληξα στο Άμστερνταμ και δούλεψα αρκετά χρόνια στο χώρο της εστίασης. Παρατήρησα ότι ένα κλασικό μπουγατσατζίδικο ήταν αυτό που έλειπε από τη πόλη, για να βγαίνει ακριβώς η γεύση που πρέπει». «Έχω και τις τέσσερις «κλασικές» που φτιάχνουν στη Θεσσαλονίκη: με φέτα, σπανάκι-φέτα, κρέμα, κιμά και κρεμμύδι. Δοκιμάζουν απ’ όλες, αν και η γλυκιά μας με τη κρέμα είναι το best-seller».
Στο μαγαζί του Βασίλη, που βρίσκεται στην πιο παλιά και ιστορική υπαίθρια αγορά της πόλης, θα βρεις ακόμα, ελληνικούς καφέδες, αναψυκτικά, καθώς και κουρκουμπίνια και τουλουμπάκια κατευθείαν από Θεσσαλονίκη.
Φωτογραφίες: Spiros Gogas.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.