Θεματα

Αθήνα, είσαι Μεξικάνα: Στέκια με λατινοαμερικάνικο ταμπεραμέντο

Τι έγινε, ρε παιδιά, με τα μεξικάνικα;

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
ΤΕΥΧΟΣ 806
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Balero
Balero

Τα καλύτερα μεξικάνικα εστιατόρια της Αθήνας: Τα κλασικά και αγαπημένα και τα νέα μεξικάνικα της πόλης.

Τελευταία, όλο και συχνότερα, σε όποια περιοχή της Αθήνας κι αν βρεθώ, πέφτω πάνω σε μια Frida Kahlo. Ή σε έναν κάκτο που έχει καμακώσει ένα σομπρέρο στα αγκάθια του. Ή σε σκελετούς που παραπέμπουν στην Ημέρα των Νεκρών. Δεν ξέρω αν το έχετε πάρει χαμπάρι, αλλά από τα Νότια μέχρι τα Βόρεια Προάστια, πάνω-κάτω, δεξιά και αριστερά, η πόλη έχει γεμίσει μεξικάνικα. Κάτι μου λέει πως σε λίγο και οι κουλουρτζήδες του Συντάγματος θα πουλάνε tacos αντί για κουλούρια Θεσσαλονίκης!  Πολλοί από εμάς παίζουμε στα δάχτυλα τα τιπς για το σωστό guacamole και όλα τα συστατικά του chili con carne. Αναζητούμε με πάθος το πιο ζουμερό burrito και τις πιο καυτές fajitas. Όλοι μας πίνουμε tequilas και mescal και αγαπάμε κάθε στέκι που έχει ατμόσφαιρα πάρτι. Και η Αθήνα, που πάντα αφουγκράζεται τις ανάγκες μας, είναι έτοιμη να τις καλύψει… Viva Atenas!

Τα κλασικά και αγαπημένα

Οι πρώτοι διδάξαντες του είδους ήταν οι άνθρωποι του Dos Hermanos (Κυριαζή 24, Κηφισιά). Αυτό το αυθεντικά μεξικάνικο εστιατόριο άνοιξε το 1992 και από τότε δεν έχει σταματήσει να μας κακομαθαίνει με ζουμερά burritos, σπιτικά nachos και κολασμένες quesadillas. Εκτός από όλα τα τυπικά μεξικάνικα πιάτα θα βρεις ακόμα Mole (το παραδοσιακό γιορτινό πιάτο των Μεξικανών) και μια τεράστια ποικιλία σε tequilas. Φημίζεται επίσης για τα ξεσηκωτικά latin party του. Μετά, ακολούθησε το Amigos με δύο ζεστές casas σε Γλυφάδα (Κύπρου 65) και Νέα Σμύρνη (Μ. Αλεξάνδρου 70), αλλά και ο Μεξικανός (Ευδήλου 15, Ζωγράφου) επίσης γνωστό στέκι στους λάτρεις της μεξικάνικης κουζίνας. Φυσικά δεν γίνεται να μην πούμε και για το Ancho Mexican Grill (Γυφτοπούλου 9, Χαλάνδρι/Κασσαβέτη 9, Κηφισιά/ Γιαννιτσοπούλου 3, Γλυφάδα), με τέτοια προσήλωση στην ποιότητα των πρώτων υλών και στις αυθεντικές μεξικάνικες συνταγές που παραμένει σταθερή αξία εδώ και χρόνια. Άλλα στέκια που άνοιξαν τα τελευταία χρόνια και θεωρούνται πλέον κλασικά είναι το Che (Καραΐσκου 151, Πειραιάς) με την εντυπωσιακή τοιχογραφία της Frida Kahlo, που έχει περάσει κάποια στιγμή από το feed όλων μας, και το πολύχρωμο Mamacita (Απόλλωνος 9Β, Σύνταγμα)  με νοστιμότατα πιάτα και δυνατά κοτέιλ. 

Τα νέα μεξικάνικα της πόλης

Tekila

Στη στοά Κολοκοτρώνη, εκεί που κάποτε βρισκόταν το Κεντρικόν, εδώ και λίγο καιρό έχει ξεφυτρώσει μια χρωματιστή γωνιά γεμάτη εξωτικά φυτά και γαργαλιστικές μυρωδιές. Μην το σκέφτεσαι, κατευθύνσου προς τη μεγάλη μπάρα για ένα cocktail με μεξικάνα ψυχή κι αργότερα παραδώσου στα tacos, τις fajitas, τις black angus κοπές από την Αργεντινή και τα παραδοσιακά μεξικάνικα γλυκά! Vamos!
Κολοκοτρώνη 3

 

Mexha

Το mexican gastrobar που βλέπει τη μεξικάνικη κουζίνα με άλλο μάτι. Μαγειρεύει χωρίς λίπη ή βελτιωτικά γεύσης, χρησιμοποιεί μυρωδικά, μπαχαρικά και οξύτητες για να δώσει γεύση στα tacos, τις quesadillas, στα burritos και τις fajitas του, ενώ τα πάντα, ακόμα και οι σάλτσες, φτιάχνονται εδώ κάθε μέρα. Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνο υγιεινό, αλλά και πολύ νόστιμο! Συνδύασε τα πιάτα με τα δυνατά cocktails της μπάρας και θα καταλάβεις γιατί το Mexha έγινε στέκι από την πρώτη στιγμή.
Αγίου Κωνσταντίνου 56& Κηφισίας, Μαρούσι

 

Burros

Ο χώρος και μόνο σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό. Φωτιστικά σε σχέδια των Mayas, έπιπλα που θα ήθελες να έχεις σπίτι σου, χρώμα παντού και μια τοιχογραφία ενός γαϊδαράκου (burro στα ισπανικά). Μπορείς να περάσεις ώρες χαζεύοντας αυτή την εντυπωσιακή σάλα, αλλά προτείνουμε κάποια στιγμή να στρέψεις την προσοχή σου στο μενού. Θα βρεις φοβερά nachos, του κόσμου τα tacos, spicy fajitas, quesadillas και chimichangas με μπόλικο τσένταρ. Πάρε μια γύρα από όλα κι έπειτα ρίξ’ το στα cocktails! Ηρώων Πολυτεχνείου 31, Πεντέλη

 

Loco

Η τελευταία άφιξη στα μεξικάνικα της Αθήνας έρχεται από τον διάσημο σεφ Αθηναγόρα Κωστάκο που σε συνεργασία με τον Λέλο Γεωργόπουλο, τον Γιώργο Φιταγορίδη και τον Πάνο Τσίκα μόλις άνοιξαν αυτή την «τρελά» νόστιμη, μεξικάνικη γωνιά στον πεζόδρομο της Καλαμιώτου. Tacos που δεν έχεις φάει ωραιότερα, άψογο ceviche και εθιστικά churros συνδυάζονται με cocktails που έχουν σαν βάση την tequila ή το mezcal και ξεσηκώνουν τον κόσμο…  Ήδη γίνεται χαμός…
Καλαμιώτου 15

 

Balero

Με έναν τεράστιο κήπο και ένα σιντριβάνι στο κέντρο του με χρωματιστές τοιχογραφίες και κάκτους στους εσωτερικούς του χώρους μοιάζει με hacienda στα βάθη του Μεξικού. Είναι όμως στα Βόρεια Προάστια της Αθήνας, σερβίρει όλες τις μεξικάνικες λιχουδιές που αγαπάμε, φέρνει μεξικάνικα κρέατα βιολογικής εκτροφής από μια αργεντίνικη φάρμα και μαγειρεύει Al Pastor (γύρος με μεξικάνικα μπαχαρικά) στην εντέλεια. Bienvenidos!
Χαριλάου Τρικούπη 162, Ν. Ερυθραία

 

Toltecas

Στη μεξικάνικη φωλιά της Λέκκα (που άνοιξε το καλοκαίρι), θα βρεις μόνο tacos και tequila, αλλά αυτό θα σου είναι υπεραρκετό. Οι tortillas των tacos είναι όλες χειροποίητες και φτιάχνονται καθημερινά εδώ με καλαμπόκι που έρχεται από μικρούς παραγωγούς στο Μεξικό. Απλώς, πρέπει να τα δοκιμάσεις…
Λέκκα 12, Σύνταγμα

 

Poncho Tacos

Λιλιπούτειο, αλλά θαυματουργό! Φανταστικά tacos με χειροποίητη tortilla και γνήσιο μεξικάνικο ταμπεραμέντο, μια που ο Poncho (ιδιοκτήτης) που τα φτιάχνει είναι Μεξικανός ο ίδιος. Μεξικό συναντά Καρύτση. Στοπ. Έχει και cocktail. Στοπ.
Πλ. Αγίου Γεωργίου Καρύτση 10

 

Tequilas πού πίνουμε;
Προφανώς σε όλα τα παραπάνω. Αλλά αν θέλεις να κάνεις ένα βήμα παραπέρα στον θαυμαστό κόσμο της tequila, πρέπει να περάσεις μια βόλτα από το Barro Negro (Ιωάννου Παπαρρηγοπούλου), όπου θα βρεις δεκάδες tequilas και mezcal, όπως επίσης και συγκλονιστική Paloma. Επίσης και από το Buena Vista Social Bar (Αγίου Φιλίππου 7, Μοναστηράκι), που αν και δεν εξειδικεύεται στις tequilas ή στο μεξικάνικο, έχει πραγματικά πολύ ωραία cocktail, ασυναγώνιστη θέα στην Ακρόπολη και μουσικές που θα σου μεταδώσουν το πάθος της Λατινικής Αμερικής. Επιτέλους λίγος εξωτισμός στη ζωή μας… Αυτό δεν ψάχνουμε όλοι;

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ