Resto

Γιατί το Mexha είναι ένα διαφορετικό μεξικάνικο;

Φοβερά cocktails και υγιεινή, μεξικάνικη κουζίνα

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
036.jpg

Στο Mexha στο Μαρούσι θα δοκιμάσεις μεξικάνικη κουζίνα μαγειρεμένη όσο πιο υγιεινά γίνεται

Ένα γλυκό μοβ καταλαμβάνει τη μεγαλύτερη επιφάνεια των τοίχων. Με κάνει να σκέφτομαι μελιτζάνες που χορεύουν στο τηγάνι. Ασυναίσθητα, πλησιάζω την ανοιχτή κουζίνα. Οι μυρωδιές είναι καταιγιστικές: ντομάτα, κόλιανδρος και lime, κιμάς που σιγοβράζει και πιπεράτο chili con carne που περιχύνεται πάνω από χρυσαφένια nachos. Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στο Mexha και όμως νιώθω ανεξήγητα οικεία. Ίσως φταίει που έχω ακούσει τόσα για αυτό το εστιατόριο, ίσως πάλι η αίσθηση οικειότητας να δημιουργείται αυθόρμητα στα μαγαζιά που γεννήθηκαν για να γίνουν στέκια.

059.jpg

Ο Χάρης, η Αφροδίτη και η Αγγελική άνοιξαν το Mexha λίγο πριν τη δεύτερη καραντίνα. Και παρόλο που αυτοί οι παράξενοι καιροί δεν τους βοήθησαν στο τόλμημά τους, είχαν από την αρχή ένα δυνατό σύμμαχο: το φαγητό. Το Mexha είναι ένα διαφορετικό μεξικάνικο. Ναι, θα βρεις nachos και tortillas, δροσερή guacamole και καυτές fajitas. Όμως μαγειρεμένα διαφορετικά. Ο Χάρης έχει αποκλείσει εντελώς από την κουζίνα του τα λίπη, προτιμώντας τα μυρωδικά, τα μπαχαρικά και τις οξύτητες για να δώσει γεύση στα πιάτα του. Μαρινάρει τον κιμά σε ένα δικό του μείγμα μπαχαρικών, φτιάχνει όλες τις σάλτσες ο ίδιος από την αρχή, δεν θέλει καν να ακούει για φριτέζες και φούρνους μικροκυμάτων. Έχοντας σπουδάσει ιατρική, η επιλογή ενός πιο υγιεινού τρόπου μαγειρέματος ήταν μάλλον μονόδρομος.

164.jpg
Φωτογραφία: Inbulb by Alexandros Petrakis
166.jpg
Φωτογραφία: Inbulb by Alexandros Petrakis

Εκείνο το βράδυ, δοκίμασα φοβερά burritos με κοτόπουλο Asado και με μοσχάρι σιγομαγειρεμένο με κόλιανδρο και πάπρικα, μία απρόσμενα νόστιμη vegan quesadilla με καπνιστές πιπεριές chipotle και φακές, tacos με τρυφερή, χειροποίητη tortilla. Βούτηξα τραγανά nachos σε πολλές σάλτσες (θα βρεις μια μεγάλη γκάμα που ξεκινά από το καθόλου καυτερό και φτάνει στο… πολύ) και μου έμεινε αξέχαστο το χειροποίητο chorizo που φτιάχνεται εδώ κάθε μέρα. Γέμισα πολλές φορές το ποτήρι μου με Margarita και απόλαυσα κάθε cocktail που ήπια (αν είστε λάτρεις του gin δοκιμάστε το Suave). Η μπάρα του Mexha είναι πραγματικά δυνατή, μην την προσπεράσετε.

167.jpg
148.jpg
Φωτογραφία: Inbulb by Alexandros Petrakis

Δεν θα ήθελα να σας χαλάσω τη χαρά της εξερεύνησης, παραθέτοντας και αναλύοντας το μενού, θέλω όμως να τονίσω κάτι που για εμένα είχε μεγάλη σημασία: ό,τι κι αν δοκίμασα στο Mexha μου άφησε την εντύπωση ότι ήταν «σπιτικό» και με αυτό εννοώ μαγειρεμένο με φροντίδα κι ολόφρεσκα υλικά, ακριβώς όπως (φαντάζομαι ότι) θα το μαγείρευε μια μεξικάνα γιαγιά στο σπίτι της. Αυτή την προσέγγιση δεν τη συναντάμε και τόσο συχνά στα μεξικάνικα της Αθήνας, για αυτό και το Mexha ξεχωρίζει. Χωρίς κάκτους, χωρίς τοιχογραφίες της Frida Kahlo και σερβιτόρους με σομπρέρο. Μόνο με μια κουζίνα που ξέρει να μαγειρεύει και το κάνει όσο πιο νόστιμα μπορεί.

137.jpg
Φωτογραφία: Inbulb by Alexandros Petrakis

Αγίου Κωνσταντίνου 56 & Κηφισίας, Μαρούσι, 216 0017188, www.mexha.com, Fb: Mexha, Instagram: MexhaRestaurant

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ