- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Στέλιος Παρλιάρος - Jean-Marie Hoffmann: Μαζί Ensemble
Ένα βιβλίο με 60 συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής γεφυρώνει τη γαλλική με την ελληνική κουζίνα
Συνέντευξη με τους Στέλιο Παρλιάρο και Jean-Marie Hoffmann για το βιβλίο τους «Μαζί|Ensemble», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΙΑΝΟΣ
Η γειτονιά πίσω από το Παναθηναϊκό Στάδιο από νωρίς το πρωί μοσχοβολάει γαλλικό βούτυρο κι αφράτο τσουρέκι που ψήνεται. Όποιος ακολουθήσει τη μυρωδιά δεν θα αργήσει να καταλάβει ότι προέρχεται από το εργαστήρι της Τσόχα, ή αλλιώς το «ατελιέ» του εθνικού μας ζαχαροπλάστη. Δεν βρίσκομαι τυχαία εκεί, ο Στέλιος Παρλιάρος και ο Jean-Marie Hoffmann, σεφ της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα για πάνω από 15 χρόνια τώρα, με περιμένουν στο βάθος του εργαστηρίου με το βιβλίο τους. Με οδηγεί σε αυτούς η Πόπη Χρυσανθίδου, η ανιψιά του Στέλιου, περνώντας μπροστά από τον μεγάλο πάγκο εργασίας μέσα από το μικρό σύννεφο άχνης ζάχαρης που έχουν δημιουργήσει οι ζαχαροπλάστες πάνω από το πόστο τους. Το βλέμμα μου ακολουθεί την κίνηση της marise που κρατούν κάποιοι από αυτούς καθώς αναδεύουν τη σοκολάτα, ώσπου φτάνω μπροστά στους δύο συγγραφείς.
Οι δρόμοι τους, μαθαίνω, ενώθηκαν σε μια τυχαία συνάντηση και από την πρώτη γνωριμία κατάλαβαν ότι αυτά που τους ενώνουν είναι πολλά περισσότερα από τη βαθιά αγάπη για αυτό που κάνουν. Το 2004, οπότε έφτασε στην Αθήνα, ο Ελληνογάλλος σεφ δεν είχε ιδέα για το ελληνικό γαστρονομικό γίγνεσθαι. Ήξερε βέβαια τον Στέλιο Παρλιάρο από τις εκπομπές και τα βιβλία του, και έτσι, όταν ήθελε να προμηθευτεί πρώτες ύλες, πήγαινε στις «Γλυκές Αλχημείες». Εκεί γνωρίστηκαν, και μετά η συνεργασία δεν άργησε να έρθει. Από τότε δούλεψαν μαζί πάνω σε διάφορα projects, ανάμεσά τους η γνωστή τηλεοπτική εκπομπή «Γλυκές Αλχημίες», σε events με macaron και éclair, ενώ έψησαν παρέα χιλιάδες κρέπες στον κήπο της Γαλλικής Πρεσβείας! Το βιβλίο τους «Ensemble» ή «Μαζί» είναι το επιστέγασμα αυτής της φιλίας αλλά και της ανάγκης τους να δημιουργούν συνεχώς κάτι νέο με επίκεντρο την πρώτη ύλη και φυσικά τον κοινό θαυμασμό τους για τη φιλοσοφία που διέπει τη γαλλική γαστρονομία.
Η ιδέα για το «Μαζί», μου διηγούνται, προέκυψε το περασμένο καλοκαίρι και σήμερα, 5 μήνες μετά, το εξαιρετικά καλαίσθητο βιβλίο τους με 60 συνταγές, 30 γλυκές και 30 αλμυρές, μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ιανός. Όλες «παντρεύουν» με απόλυτη ισορροπία και σεβασμό τις δύο κουζίνες. «Βγαίναμε μαζί για ψώνια, να επιλέξουμε υλικά, τα μαγειρεύαμε, στήναμε τα πιάτα και τελικά συνειδητοποιήσαμε πόσο ενδιαφέρον είναι το αποτέλεσμα όταν ποντάρεις στο "μαζί", κάτι που μας έδωσε και την έμπνευση για τον τίτλο».
Τους κοιτώ, όπως τους έχω μπροστά μου, να συζητούν με πάθος για το φαγητό και στις φωτογραφίες του βιβλίου που ξεφυλλίζω. Σε κάποια φορώντας τις ποδιές τους ετοιμάζουν ένα ψητό, σε μια άλλη συζητούν σαν δυο καλοί φίλοι με δυο ποτήρια κρασί, σε μία ακόμα κάνουν βόλτα στις αγορές της πόλης για να βρουν τα υλικά, καθένα από αυτά επιλεγμένο με προσοχή ως τις πιο μικρές λεπτομέρειες, αφού αυτές, όπως μου λένε, «είναι αυτό που κάνουν τις τοπικές κουζίνες να διαφοροποιούνται».
Ζαχαροπλάστης και σεφ ανταλλάσσουν απόψεις σχετικά με τη γαστρονομία στις δύο χώρες, εντοπίζουν τις διαφορές ανάμεσα στις δύο κουλτούρες, μου αποκαλύπτουν τα αγαπημένα τους υλικά. Καθώς τους ακούω να συνομιλούν μεταξύ τους, συμπληρώνοντας ο ένας τον άλλον, καταλαβαίνω σιγά σιγά το σκεπτικό τους, αλλά και τους τρόπους που διαμόρφωσαν την προσωπική τους ταυτότητα στη ζαχαροπλαστική και τη μαγειρική αντίστοιχα. «Δεν με παρότρυνε ποτέ κανείς να ασχοληθώ με τη μαγειρική αλλά το σπίτι μοσχοβολούσε πάντα καλομαγειρεμένο φαγητό», λέει ο Jean-Marie όταν του ζήτησα να φέρει στη μνήμη του κάποια από τα παιδικά του βιώματα. Θέλει να διαδώσει την γαλλική γαστρονομία στη Ελλάδα. Οι δύο χώρες άλλωστε μοιράζονται τα κοινά στοιχεία των μεσογειακών λαών, ανάμεσά τους η αγάπη για τη μοιρασιά στο κυριακάτικο τραπέζι. Τι όμως διαφοροποιεί τη μεσογειακή από τις εθνικές κουζίνες;
«Στο σπίτι υπήρχε το γαλλικό πρωτόκολλο με το πρώτο, το δεύτερο πιάτο και το γλυκό, αλλά η Ελληνίδα μητέρα μου έβαζε γύρω μεζεδάκια όπως φάβα ή ταραμά. Ένα φαγητό κατσαρόλας μπορεί να μοιάζει με το ελληνικό αντίστοιχο, αλλά η γαλλική κουζίνα έχει διαφορετικές τεχνικές, έχει διαφορετικό στήσιμο στο πιάτο, άλλα μπαχαρικά που το διαφοροποιούν. Ένα παράδειγμα είναι το ρατατούι, εκεί θα βάλουμε ένα μιξ μπαχαρικών με λεβάντα και σφραγίζει ότι το πιάτο προέρχεται από τη Γαλλία, σε αντίθεση με τους Έλληνες που δεν θα κάνουν το ίδιο στήσιμο και θα βάλουν ρίγανη μετατρέποντάς το στο γνωστό μας μπριάμ».
«Κλείστε τα μάτια, γευτείτε την αλμυρή βάφλα με κολοκυθάκι, ή το γαλλικό γλυκό Paris Breast με ταχίνι», γράφει στο εισαγωγικό κείμενό του ο Γάλλος πρέσβης στην Αθήνα Patrick Maisonnave, που προλογίζει το βιβλίο, καταθέτοντας τη δική του «πρόταση-αντίδοτο για τον χαμένο χρόνο που περνάει και παρασύρει μαζί του το καθημερινό αίσθημα της πείνας που μας οδηγεί στο τραπέζι».
Ποια είναι η αγαπημένη σας συνταγή από το βιβλίο, η δική σας «Μαντλέν», εκείνη που φέρνει πίσω τον δικό σας «χαμένο χρόνο» και ξυπνάει αναμνήσεις, ζητώ να μάθω πριν φύγω. «Ξεχωρίζω τη συνταγή με το αρνάκι, ψημένο με φύλλα συκιάς, εμπνευσμένη από μια παιδική ανάμνηση που η μυρωδιά του φούρνου είναι ίδια με αυτή που βγάζει το δέντρο τα καλοκαίρια», λέει ο Jean-Marie. «Το Flan Parisien με σουμάδα από τη Νίσυρο», εξομολογείται ο Στέλιος. Ενώ τους αποχαιρετώ, τσακίζω διακριτικά τη σελίδα 188, για να τη φτιάξω το πρωί του Σαββάτου.
Info: Το «Μαζί|Ensemble» των Στέλιου Παρλιάρου και Jean-Marie Hoffmann κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΙΑΝΟS. Τα έσοδα θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.