- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Το μικρό μαγαζάκι στον πεζόδρομο της Τσαμαδού, κάνει αισθητή την παρουσία του με το δικό του τρόπο. Πρώτα το μυρίζεις και μετά ακολουθείς τη μυρωδιά να δεις που θα σε βγάλει.
Είναι αυτή η γλυκιά μυρωδιά της κρέμας ανακατεμένη με παιδική αθωότητα και πασπαλισμένη με νοσταλγία, που φέρνει στο νου στις κρέμες που έφτιαχναν οι μαμάδες μας.
Όταν μπεις μέσα, στάσου ένα λεπτό και επεξεργάσου όλα όσα μυρίζεις, με κλειστά τα μάτια. Κρέμα, κανέλα, βανίλια και γάλα. Είναι μυρωδιές που φέρνουν την ευτυχία.
Στο μαγαζί, που είναι λιτό και πεντακάθαρο, ο Γιάννης με τον πατέρα του Δημήτρη, εδώ και χρόνια φτιάχνουν κρέμες πεντανόστιμες και ρυζόγαλο- αμβροσία, με φρέσκο γάλα που παίρνουν από τα Μεσόγεια.
«Αυτό είναι που κάνει και τη διαφορά», όπως μου λέει ο Γιάννης «οι άνθρωποι πάντα θέλουν να πιστεύουν ότι υπάρχει μια μυστική συνταγή. Αλλά το μόνο μυστικό είναι ότι χρησιμοποιούμε φρέσκο γάλα και όχι γάλα σε σκόνη, που είναι άγευστο.»
Και όταν ο Γιάννης λέει φρέσκο γάλα, το εννοεί. Γάλα αγνό, του χωριού που λέμε. Καμία σχέση με τα γάλατα που κυκλοφορούν στο εμπόριο και μοιάζουν «με νερό». Όσοι είχατε την ευκαιρία να πιείτε τέτοιο γάλα στη ζωή σας, καταλαβαίνετε τι εννοώ.
Εκτός από κρέμα και ρυζόγαλο (€1 έκαστο), δοκίμασε χαλβά σιμιγδαλένιο και φυσικά γιαούρτι πρόβειο (€1,5 το μικρό κεσεδάκι και €2 το μεγάλο) και αγελαδινό (€1), φτιαγμένα με την ίδια συνταγή που χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα ακόμα.
Όταν ρωτάω το Γιάννη για ποιο προϊόν είναι περισσότερο περήφανος, με κοιτάει λίγο και μου λέει γεμάτος ειλικρίνεια: «Είμαι περήφανος που δεν έχω αλλοιώσει την ποιότητα των προϊόντων μου. Τέσσερα πράγματα φτιάχνω, αλλά όσο πιο τίμια και αγνά μπορώ».
Τσαμαδού 5, Εξάρχεια, 210 3815909
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.