- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Tρώγοντας παστιτσάδα σε σουβλάκι με τον Χάρη Νικολούζο
Δοκιμάζουμε τα πειραγμένα σουβλάκια του Χάρη Νικολούζου στον Μίμη
O σεφ Xάρης Νικολούζος σε street food pop up στο Παγκράτι
Το εθνικό μας street food, μέσα σε μία ζουμερή μπουκιά, είναι η ευτυχία ολόκληρη, για κάθε πολίτη αυτής της χώρας. Κάποιοι ορκίζονται στο σκέτο «πίτα- κρέας-τζατζίκι», άλλοι, τώρα πια, το προτιμούν «νέο τραντίσιοναλ», τυλιχτό με μανιτάρι και πουρέ σελινόριζας. Το καλό σουβλάκι είναι υποκειμενικό όμως το street food είναι αντικειμενικά η πιο μεγάλη τάση στην Αθήνα. Οπότε, δεν γινόταν να μην επισκεφτούμε το Pop up του Χάρη Νικολούζου, στο Mimis, το στέκι που εμφανίστηκε μέσα στην καραντίνα παρουσιάζοντας κι αυτό τη δική του εκδοχή σε «νεοσουβλάκι». Στον ταλαντούχο σεφ Χάρη Νικολούζο του αρέσει να συνδυάζει το σύγχρονο με τις μνήμες που διατηρεί από την παραδοσιακή κουζίνα της Κέρκυρας (όντας και ο ίδιος Κερκυραίος). Για τρεις μέρες λοιπόν θα βρίσκεται στο Παγκράτι για να παρουσιάσει στους foodies την δική του πρόταση. Το σουβλάκι του δεν γινόταν να μην έχει κερκυραϊκές επιρροές, έτσι λοιπόν, μέσα στην χειροποίητη πίτα του Μίμη, παντρεύτηκε ο γύρος κοτόπουλο με την παστιτσάδα, με τη σάρτσα (όπως λένε οι Κερκυραίοι κι όχι σάλτσα), κόκκινη με μπαχαρικά, κρέμα μετσοβόνε και υφές από κρεμμύδι.
«Για μένα το μοντέρνο έχει μέσα του την παράδοση και η καλή μαγειρική δεν παύει να είναι καλή μαγειρική είτε μιλάμε για ένα ταβερνάκι είτε για fine dining. Το αθηναϊκό street food για μένα πρέπει να επενδύσει στο βασιλιά του είδους στην Ελλάδα, το καλό σουβλάκι, που θα φτιάχνεται με μεράκι γιατί τα πραγματικά καλά σουβλατζίδικα στην πόλη, είναι μετρημένα στα δάχτυλα» θα μας πει ο Χάρης.
Το κεμπάπ-μουσακάς, που θα βρεις αυτές τις μέρες στο Μίμη είναι από καλό μοσχαρίσιο κρέας, με αφράτη, βελούδινη μπεσαμέλ, μελιτζάνα και πατάτα. Για τους χορτοφάγους τα γεμιστά, τυλίγονται επίσης στην πίτα σε μορφή κεφτέ παρέα με μους φέτας και μυρωδικά. Για σαλάτα, προτείνει τον καλοκαιρινό love it or hate it (στην προκειμένη love it) συνδυασμό, καρπούζι με φέτα, ντομάτα και αρμύρα.
«Η τάση στη μαγειρική, όπως μπορώ να διακρίνω κινείται προς τα χορτοφαγικά πιάτα, με περισσότερο σεβασμό από ποτέ προς την γη και τα ζώα. Στην Αθήνα πάντως το fine dining σύντομα θα κερδίσει έδαφος. Ο κόσμος πλέον έχει εξοικειωθεί με τις γεύσεις της υψηλής γαστρονομίας και τους εστιατοριακούς όρους μέσα από τα social media ή το Masterchef και πιστεύω πολλοί μάγειρες θα τολμήσουν να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση για να κάνουν το fine dining πιο προσιτό. Ο κόσμος φαίνεται να θέλει να έρθει πιο κοντά σε όλο αυτό και το αποδεικνύει κατά κάποιο τρόπο και από το ενδιαφέρον του για τα ανάλογα τηλεοπτικά προγράμματα και τα παιχνίδια μαγειρικής. Πάντα υπάρχει χώρος για μια επιπλέον καλή μαγειρική εκπομπή.»
Ο βασιλιάς του ελληνικού street food γλυκού, που δεν είναι άλλο από την μπουγάτσα, δεν θα μπορούσε να λείπει και μάλιστα στην αποδομημένη της μορφή. Προλαβαίνεις!
Το pop up του Χάρη Νικολούζου είναι από 22/7 έως 24/7,
17.00 ως 00.00
Eυφράνορος 10, Παγκράτι
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο κέντρο, στα στενά, στις γειτονιές τρώμε αχτύπητα σουβλάκια
Η Σάντυ Δημητριάδου φτιάχνει entremets που μοιάζουν με ψυχεδελικά γλυπτά, ζωγραφίζει με mirror glaze και αποδεικνύει ότι ανάμεσα στα τρίγωνα Πανοράματος και τα κλισέ της πόλης, υπάρχει χώρος για γαστρονομική τέχνη.
Ένα μικρό -και νόστιμο- βόρειο θαύμα με χίλια δυο νόστιμα για να γευτείς
Ο αυστριακός φούρνος Rye στο Σόχο διχάζει τους λάτρεις της γαστρονομίας
Με ανανεωμένη εμφάνιση, πλούσια γεύση και την ελεύθερη έκφραση στο επίκεντρο, η Lovit μιλά στη GenZ και στους Millennials που αγαπούν τη διαφορετικότητα και θέλουν να δίνουν τον δικό τους τόνο σε ό,τι κάνουν
Από τα μπαρ και τα πολύχρωμα ψωμιά του Line στο δικό της all day στέκι
Mερικές καθημερινές συνήθειες μπορεί να χαλάνε την απόλαυση
Το τέλειο μπιφτεκόψωμο σε περιμένει στην επόμενη γωνία
Αφράτα μπισκότα, χρυσαφένια pancakes, αυγά σε κάθε δυνατή εκδοχή και ο καφές που ονειρεύεσαι
Εδώ φτιάχνονται καθημερινά χειροποίητα cinnamon rolls, buns με καρδάμο και μαρμελάδα
Oι specialty επιλογές της Handpickers Coffee Roasters πρωταγωνιστούν στο μενού
Υπάρχουν συνήθειες που στην Ιταλία περνούν από γενιά σε γενιά
Κάθε φλιτζάνι καφέ κρύβει μέσα του έναν ξεχωριστό, μοναδικό χαρακτήρα
Ένας καλός καφές, κάτι ζεστό στο πιάτο, ένα μπολ γεμάτο υφές και χρώματα και κάτι γλυκό για το τέλος
Specialty coffee και φαγητό σε ένα μενού που έχει ως πρωταγωνιστές φρεσκοψημένα bagels, soft cookies και αφράτα cinnamon rolls
Από τον καφέ μέχρι το matcha και τα proffees, τα ροφήματα σήμερα τα θέλουμε κρύα, φωτογενή και να θυμίζουν γλυκό.
Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για το δεύτερο διήμερο Φεστιβάλ του Γαστρονόμου: είσοδος, μάγειρες, φαγητό, ποτό και όσα μας περιμένουν στην Πειραιώς 260
Το πιο σταθερό ραντεβού των Αθηναίων κλείνει την πρώτη του δεκαετία
Ποντικάκι, γαλακτομπούρεκο και ο πιο ονειρεμένος μπακλαβάς του λεκανοπεδίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.