Θεματα

Η Αθήνα τρώει σε Healthy Bowls: Τι είναι και πού θα τα βρεις

Φουλ θρεπτικά αλλά και οι πρωταγωνιστές στο Instagram, εκεί όπου η αξία κάθε food trend κρίνεται αποκλειστικά από το πόσο χορταίνει το μάτι…

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
ΤΕΥΧΟΣ 779
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα Keto Bowls του Luv n Roll
Τα Keto Bowls του Luv n Roll

Τι είναι τα Healthy Buddha Bowls και τα Acai Bowls και πού θα τα βρεις στην Αθήνα. Τι χρειάζεσαι για να φτιάξεις το δικό σου και γιατί τα λατρεύει το Instagram

Λέγεται ότι ο Βούδας βαδίζοντας σε δρόμους και μονοπάτια κουβαλούσε πάντα πάνω του ένα μπολ. Μέσα σε αυτό το μπολ οι άνθρωποι των χωριών και της υπαίθρου από όπου περνούσε, έβαζαν τη δωρεά τους, δηλαδή το φαγητό που μπορούσε ο καθένας να μοιραστεί. Στο τέλος της μέρας, ο Βούδας θα έτρωγε ό,τι είχε μέσα το μπολ, συνήθως ρύζι και λαχανικά. Από αυτή την ιστορία πήραν και το όνομά τους τα Healthy Buddha Bowls ή –για συντομία– Healthy Bowls.

eiliv-sonas-aceron-nniwipdxbpg-unsplash.jpg

Τι είναι το Healthy Bowl

Δεν είναι η μοναδική ονομασία με τα οποία θα τα βρείτε. Λέγονται επίσης Power Bowls, Hippie Bowls, Sunshine Bowls, Energy Bowls, Macro Bowls ή απλά… Bowls. Ως Buddha Bowls πάντως γνώρισαν τη δόξα του Internet το 2017 και τώρα εν μέσω πανδημίας κάνουν το δυνατό τους comeback. Ανεξάρτητα από τον τίτλο τους, όμως, η λογική είναι παντού η ίδια: μέσα σε ένα μπολ στριμώχνονται κάποιο αμυλούχο τρόφιμο, φρούτα ή λαχανικά, μία φυτική (π.χ. μανιτάρια) ή ζωική πρωτεΐνη και καλά λιπαρά. Με άλλα λόγια, όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός. Ταυτόχρονα το εξ ορισμού μικρό μέγεθος ενός μπολ εξασφαλίζει ότι θα φας ακριβώς την ποσότητα που χρειάζεσαι και όχι παραπάνω. Να γιατί τα Healthy Bowls αγαπήθηκαν τόσο από όλα fitness freaks του κόσμου, να και γιατί ζουν τώρα εν μέσω πανδημίας (που όλοι πασχίζουμε να προσέξουμε λίγο περισσότερο τη διατροφή μας) το δεύτερο κύμα δημοσιότητάς τους.

Σημείωση: Στην ίδια λογική του «φουλ θρεπτικού bowl», αλλά με γλυκές γεύσεις, υπάρχουν και τα Acai Bowls. Τα Acai Bowls συνήθως καταναλώνονται ως πρωινό και μπορεί να περιέχουν: φρούτα, γιαούρτι (ή κάποιο φυτικό γάλα στη vegan τους εκδοχή), ξηρούς καρπούς, σπόρους (π.χ. chia), κακάο, φιστικοβούτυρο και φυσικά Acai (που στην Ελλάδα το βρίσκουμε σε μορφή σκόνης ή πουρέ).

farhad-ibrahimzade-ajmmp0nffo-unsplash.jpg

Τι χρειάζεσαι για να φτιάξεις το δικό σου Healthy Bowl

Καταρχάς ένα μεσαίου μεγέθους μπολ (μπολ έτσι; Όχι σαλατιέρα!). Από εκεί και πέρα θες…

  1. Μία αμυλούχα βάση, όπως: ρύζι, κινόα, καλαμπόκι, γλυκοπατάτα, φασόλια, παντζάρια, αρακάς, κολοκύθα.
  2. Λαχανικά (ωμά, ψητά ή σοταρισμένα) όπως: καρότα, αγγούρι, λάχανο, κολοκυθάκια, πιπεριές, μπρόκολο, κουνουπίδι, σπαράγγια, λαχανάκια Βρυξελλών, kale, μαρούλι ή ό,τι άλλο λαχανικό προτιμάμε.
  3. Φυτική ή ζωική πρωτεΐνη, όπως: ξηροί καρποί, όσπρια, κινόα, αυγά, ψάρι ή άπαχο κρέας.
  4. Καλά λιπάρα, όπως: ελαιόλαδο, ελιές, αβοκάντο, ταχίνι κλπ.

olena-sergienko-z9z7l9byrne-unsplash.jpg

Ένα μικρό (αλλά απ’ ό,τι φαίνεται σημαντικό) tip
Ένας από τους κυριότερους λόγους που έκανε τα Healthy Bowls να ξεχωρίσουν (εκτός από τη θρεπτική τους αξία), είναι η εμφάνισή τους. Το κλειδί εδώ είναι ότι δεν ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί, αλλά αντίθετα τα… «τακτοποιούμε» ομοιόμορφα σε κάθε γωνιά του μπολ. Αυτή η συμμαζεμένη εμφάνιση σε συνδυασμό με τα έντονα χρώματα των υλικών είναι που τελικά κάνει τα Healthy Bowls εξαιρετικά φωτογενή και άρα πρωταγωνιστές στο Instagram, εκεί όπου η αξία κάθε food trend κρίνεται αποκλειστικά από το πόσο χορταίνει το μάτι…


10 νόστιμα Bowls από τα εστιατόρια της πόλης

Τα Keto Bowls του Luv n Roll (αρχική φωτογραφία)
Ακολουθώντας τη φιλοσοφία της κετογονικής δίαιτας, τα συγκεκριμένα Bowls έχουν δημιουργηθεί σε συνεργασία με διατροφολόγο και… σκάνε από υγεία! Στον κατάλογο θα βρεις 5 προτάσεις, εμείς ωστόσο ξεχωρίζουμε το Keto Bowl Rib-eye με κινόα, γλυκοπατάτα, πιπεριές, kale και rib-eye black angus (€10).

To Power Bowl του Nice n Easy  

Από τα πρώτα εστιατόρια που σύστησαν στην Αθήνα τη farm to table φιλοσοφία και τα βιολογικά προϊόντα, το Nice n Easy δεν θα μπορούσε να μη σερβίρει τουλάχιστον ένα healthy bowl. Διαλέξαμε αυτό με την τρίχρωμη κινόα, φακές beluga, γλυκοπατάτα, αβοκάντο, ρόδι, γιαούρτι καρύδας και αποφλοιωμένους σπόρους κάνναβης (€8,90).

Τα Bowls του The Clumsies

Εδώ και λίγους μήνες το γνωστό bar restaurant έχει μπει στο παιχνίδι του delivery και μάλιστα με μενού που φέρει την υπογραφή του διάσημου σεφ Αθηναγόρα Κωστάκου. Στο οποίο μενού μια ολόκληρη κατηγορία αφιερώνεται στη πολυχρωμία των Healthy Bowls. Δημοφιλέστερο όλων το The Avo με λιωμένο αβοκάντο, ντοματίνια, ρόκα, μανιτάρια και ζυμωτό ψωμί (€9,50).

To Early Spring Bowl του Six Seasons
Το εστιατόριο αυτό άνοιξε πριν λίγους μήνες στο Χαλάνδρι με την υπόσχεση να μαγειρεύει αυστηρά εποχιακά. Έτσι, με το που μπήκε η άνοιξη, στο μενού του εμφανίστηκε το Early Spring Bowl με κινόα, ρύζι κουνουπιδιού, αβοκάντο, ψητό μανιτάρι, ψητό παντζάρι, βιολογικά ρεβίθια, λάχανο τουρσί και βινεγκρέτ εσπεριδοειδών (€7).

Τα Buddha Bowls του Pure Juice Bar

Όχι μία ούτε δύο, αλλά συνολικά 8 προτάσεις σε Healthy Buddha Bowls φιγουράρουν στον κατάλογο του Pure Juice Bar, έτσι, για να μην ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις… Πάντως, εμείς σταθερά προτιμάμε το Chicken Teriyaki Bowl με ρύζι, χούμους, κοτόπουλο teriyaki, ανάμεικτη σαλάτα, μανιτάρια, ηλιόσπορο και ελιές, που σερβίρεται με ένα απαλό dressing από λάδι και λεμόνι (€9).

Το Buddha Bowl στο Βαζάκι

Με βιολογική κινόα, αβοκάντο, tofu, μανιτάρια, καρότο, παντζάρι, ρόκα, γαλλική σαλάτα και χειροποίητη vegan mayo αυτό το Buddha Bowl (€9,50) ανήκει στα πιο δημοφιλή πιάτα του γνωστού χαλανδριώτικου juice bar και παραγγέλνεται σχεδόν τόσο συχνά, όσο και οι χυμοί του.

To Buddha Bowl Seitan του Peas  

Φουλ ορεξάτο (και με τέλειο όνομα!) το Peas ήρθε στο Κουκάκι για να αποδείξει ότι η vegan διατροφή μπορεί να είναι εξαιρετικά νόστιμη. Give peas a chance, λοιπόν, όπως λέει και το μότο του vegan εστιατόριου και δοκίμασε το Buddha Bowl Seitan με κινόα, ψητά λαχανικά, αβοκάντο και σος (€8,50)…

Τα Smoothie Bowls του Healthies
Η ροζ αυτή γωνιά εμφανίστηκε στο Κουκάκι μετά το τέλος της πρώτης καραντίνας με γλυκά χωρίς ζάχαρη και υγιεινό, αλλά πεντανόστιμο street food. Από τα Smoothie Bowls του ξεχωρίζουμε το Smoothie pink bowl με γιαούρτι, μέλι, παντζάρι, σμέουρο, μύρτιλο, μούρα και granola (€6,90).

Τα Acai και Smoothie Bowls του Happy Blender

Εδώ θα βρεις μία τεράστια ποικιλία σε Acai και Smoothie Bowls για να ξεκινήσεις τη μέρα σου μες στην ενέργεια. Θα δυσκολευτείς να αποφασίσεις, οπότε προτείνουμε να αρχίσεις τη δοκιμή από το Acai Energy Bowl με υψηλής ποιότητας οργανικό acai με guarana, μπανάνα και γάλα αμυγδάλου, που συνοδεύεται με μπανάνα, σπόρους chia, νιφάδες καρύδας και granola (€7,90)

To Acai Vegan Bowl του Me  

Πολύχρωμο και λαχταριστό αυτό το Acai Vegan Bowl (€8,60) το θες, είτε είσαι vegan, είτε όχι. Περιέχει berries, φρέσκα φρούτα, φιστικοβούτυρο και granola με νιφάδες καρύδας και εκτός από τις ανάγκες του πρωινού, ικανοποιεί πλήρως και τις απογευματινές υπογλυκαιμίες.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ