- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Ο Δημήτρης Ξανθούλης μας δίνει τη συνταγή για σούπα με ψητό κουνουπίδι και αμύγδαλα
Πάρα πολύ νόστιμη! Είναι μια μαροκινή σούπα που δοκίμασα (και ενθουσιάστηκα) σε ένα μεσημεριανό, που είχε επιμεληθεί η “Chocolatiere” και που την έκανα με τον δικό μου τρόπο.
Έτσι, αντί να βράσω το κουνουπίδι μαζί με τα υπόλοιπα υλικά, όπως είθισται, το έψησα στον φούρνο. (Αυτός ο τρόπος μαγειρέματος, είναι σχετικά πρόσφατή μου ανακάλυψη. Έχω μεγαλώσει με κουνουπίδι, αλλά οι τρόποι παρασκευής ήταν αυστηρά δύο – μάλλον τρείς: βραστό λαδολέμονο, γιαχνί, ή ογκρατέν που ήταν και ένα από τα κερασάκια της αστικής κουζίνας της εποχής..).
Ξέρετε, όταν ψήνετε το κουνουπίδι και καραμελώνει στον φούρνο, αναδίδει ένα βουτυράτο άρωμα ξηρών καρπών, χωρίς να περιέχει κανένα από αυτά τα υλικά, που στην πορεία ανακάλυψα ότι δένει θαυμάσια με τα καβουρντισμένα αμύγδαλα που μεταχειρίστηκα στη συνταγή.
Υλικά
- 1 μέτριο κουνουπίδι
- 1 κρεμμύδι
- 1 μέτρια πατάτα
- 120γρ. καβουρντισμένα ανάλατα αμύγδαλα
- 1 κ. γλ. τριμμένο κύμινο
- ½ κ. γλ. καυτερή πάπρικα (ή, όσο καυτερό αντέχετε)
- 2 κ. σ. ελαιόλαδο
- Για το σερβίρισμα: κρουτόν, σχοινόπρασο (chives), ξινή κρέμα (sour cream)
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς αέρα.
- Πλένετε το κουνουπίδι, το χωρίζετε σε μπουκετάκια και το στεγνώνετε.
- Κόβετε το κρεμμύδι εγκάρσια με τη φλούδα του.
- Στρώνετε με λαδόκολα ένα ευρύχωρο ταψί, βάζετε το κουνουπίδι και το κρεμμύδι, τα αλατίζετε, προσθέτετε το ελαιόλαδο, ανακατεύετε και τα απλώνετε στο ταψί σε μία στρώση (η κομμένη πλευρά του κρεμμυδιού προς τα κάτω).
- Το βάζετε στον φούρνο και το ψήνετε για περίπου 20-25 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο ή έως ότου οι άκρες του κουνουπιδιού καψαλιστούν ελαφρά.
- Καθαρίζετε και κόβετε την πατάτα σε κομμάτια και τη βράζετε με το νερό για περίπου 15 λεπτά.
- Αλέθετε στο multi τα 90 γραμμάρια αμύγδαλα και χοντροκόβετε με ένα κοφτερό μαχαίρι τα υπόλοιπα 30 γραμμάρια.
- Μόλις ψηθεί το κουνουπίδι, το βάζετε και αυτό στην κατσαρόλα με την πατάτα, μαζί με το κρεμμύδι, (αφαιρώντας τη φλούδα του), τα αλεσμένα αμύγδαλα, το κύμινο και την πάπρικα.
- Τα βράζετε για άλλα 10 λεπτά.
- Τα πολτοποιείτε με ραβδομπέντερ.
- Δοκιμάζετε και το προσαρμόζετε στα γούστα σας, προσθέτοντας αλάτι, εάν χρειάζεται, ή και ζεστό νερό, εάν σας βγει πολύ πυκνή…
- Προαιρετικά, μπορείτε να προσθέσετε 3-4 κουταλιές της σούπας ξινή κρέμα.
- Σερβίρετε τη σούπα με κρουτόν, καβουρντισμένα και χοντροκομμένα αμύγδαλα, σχοινόπρασο, μαύρο πιπέρι και μία μικρή πρέζα κύμινο.
Υ.Γ. Για μια απολύτως εθιστική σαλάτα, στο στάδιο 4 αφαιρέσετε το κρεμμύδι και αντ’ αυτού προσθέσετε 2-3 σκελίδες σκόρδου, κομμένες σε λεπτές φέτες. Μόλις το βγάλετε από τον φούρνο: λάδι, λεμόνι και φλούδες παρμεζάνας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.